Soldații japonezi mâncați de crocodili. Masacrul de pe Insula Ramree

În Al Doilea Război Mondial, Insula Ramree, din Birmania, a fost locul de desfășurare a mai multor bătălii, dar cel mai terifiant masacru petrecut aici s-a petrecut abia după încheierea manevrelor militare.

Pe 26 ianuarie 1945, trupele britanice și-au croit drum spre Insula Ramree ca să poată stabili o nouă bază aeriană. Cu toate acestea, soldații au fost nevoiți mai întâi să alunge trupele de invazie japoneze, care revendicaseră deja insula.

Insula Ramree este marcată cu roșu. Foto: Wikimedia / Google Maps

După o campanie sângeroasă, dar reușită împotriva japonezilor, britanicii au reușit să-i împingă pe cei aproape 1.000 de soldați inamici în mlaștina de mangrove care acoperea o suprafață de aproximativ 15 kilometri pătrați.

Deși acest lucru ar putea părea o oportunitate excelentă pentru o armată care caută să evadeze în pustiu și să se regrupeze, mulți dintre soldații japonezi aveau să dispară pentru totdeauna.

Din nefericire pentru japonezi, în jungla de mangrove de pe insula Ramree trăiau (de altfel, trăiesc și azi) unii dintre cei mai mari prădători din lume – crocodilii de apă sărată.

Soldați japonezi din Al Doilea Război Mondial. Foto: Wikimedia

Aceste creaturi pot crește până la șase metri lungime și 1.200 de kilograme în unele cazuri. Deși exemplarele gigantice sunt rare, chiar și un crocodil de dimensiuni medii poate ucide cu ușurință un om adult.

În plus, crocodilii de apă sărată nu sunt tocmai niște monștri neînțeleși. Crocodilii au o istorie îndelungată de atacuri asupra oamenilor care se întâmplă să rătăcească prin habitatele lor. La urma urmei, pentru un crocodil, un om este doar o pradă ceva mai înaltă și mai incomodă.

Așadar, când cei aproape 1.000 de soldați panicați au intrat în mlaștina aglomerată de pe Ramree, reptilele uriașe au avut parte, cel mai probabil, de ospățul vieții lor.

Se estimează că aproximativ 500 de soldați japonezi au scăpat de aceste mlaștini de mangrove, iar 20 dintre ei au fost în cele din urmă recapturați de forțele britanice care stabiliseră un perimetru în jurul mlaștinii. Cu toate acestea, circa 500 de oameni nu au mai reușit să să iasă din mlaștină.

Foto: Wikimedia

Supraviețuitorii au spus povești de groază cu zeci de crocodili atacând în masă soldați, apărând de nicăieri ca să sfârtece și să tragă la fund victimă după victimă. Nopțile au fost pline de țipete cumplite, focuri de armă și sunete de atacuri ale animalelor.

Povestea masacrului din mlaștina de pe Insula Ramree a fost descrisă  în mai multe ziare nipone și internaționale, dar detaliile sunt, în cea mai mare parte, greu de verificat. Este imposibil de stabilit câți au murit din cauza condițiilor din mlaștină (atacați de britanici, răpuși de deshidratare) și câți au fost realmente mâncați de crocodili.

Însă acest lucru nu a fost un impediment pentru Cartea Recordurilor Guinness, care – după cum se arată în pagina de Wikipedia dedicată acestui episod istoric bizar – menționează incidentul pentru „cel mai mare număr de decese rezultate în urma unui atac al crocodililor”. O distincție sinistră pentru un eveniment oribil, indiferent de cifrele reale.

Ca să știi mai mult, citește „Miturile celui de-Al Doilea Război Mondial”

Propaganda intensă desfășurată de ambele părți beligerante de-a lungul celui de-Al Doilea Război Mondial a dat naștere unor mituri care supraviețuiesc și astăzi. Cu toate că aceste mituri au ajuns să aibă rang de adevăr pentru cea mai mare parte a oamenilor, ele rămân, totuși, eronate. Cu ajutorul documentelor istorice, autorii acestei cărți demontează, în 23 de eseuri scrise pe înțelesul tuturor, câteva dintre aceste legende. Ce s-a întâmplat, de fapt, la Pearl Harbor? Erau membrii trupelor SS niște luptători de elită? A pierdut Germania războiul din cauza lui Hitler? Citind această carte, vei descoperi răspunsul la aceste întrebări și vei afla adevărul despre câteva dintre miturile celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Miturile celui de-Al Doilea Război Mondial” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, vezi episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Lasă un comentariu