Șobolanul-cârtiță al lui Ansell, singurul mamifer care „vede” câmpul magnetic al Pământului

Șobolanul-cârtiță al lui Ansell – Fukomys anselli – este un animal deosebit; pare să fi fost creat din bucățile rămase după ce natura a plăsmuit alte ființe, să le spunem mai elegante, precum gazelele, gheparzii, vulturii imperiali sau păunii.

Cu toate acestea, indiferent cât de ciudat sau inestetic arată această creatură cu ochi mici și dinți disproporționați și care își petrece întreaga viață în galerii subterane, nimic din trupul său nu este rodul întâmplării.

Foto: Kai Robert Caspar

Șobolanii-cârtiță prezintă o varietate de caracteristici morfologice și fiziologice perfect adaptate mediului în care trăiesc.

De exemplu, ochii lor minusculi sunt rezultatul inutilității de a avea, sub pământ, un organ vizual. În același timp, traiul în subteran a făcut ca simțurile olfactiv și auditiv să se dezvolte foarte mult.

De aceea, Fukomys anselli a făcut obiectul multor cercetări în diverse discipline, de la fiziologie senzorială și anatomie, până la orientarea cu ajutorul câmpului magnetic.

Foto: Wikimedia

De fapt, acest animal a stârnit o asemenea fascinație, încât Jurnalul de Neurologie Comparată a publicat în 2018 un studiu intitulat „Atlasul cerebral al șobolanului-cârtiță african Fukomys anselli”, așadar o hartă a creierului creaturii.

Cu toate acestea, una dintre particularitățile care atrag cel mai mult atenția oamenilor de știință cu privire la șobolanul-cârtiță african este capacitatea de a se orienta cu ajutorul câmpului magnetic al Pământului.

Abilitatea de a detecta câmpurile magnetice, cunoscută sub numele de magnetorecepție, este bine cunoscută în cazul unor specii de păsări, broaște țestoase sau albine.

Cu toate acestea, în ciuda faptului că magnetorecepția a fost descrisă chiar și la unele specii de mamifere, încă nu se știe cum funcționează la aceste animale.

Se cunosc foarte puține despre structurile care susțin această funcție și despre modul în care sunt distribuite celulele magnetoreceptoare în interiorul lor.

Cumva, șobolanul-cârtiță detectează câmpul magnetic cu ochii

În încercarea de a descoperi dispunerea anatomică a magnetoreceptorilor într-o rozătoare aproape oarbă care trăiește în subteran, echipa biologului Sabine Begall, de la Departamentul de Zoologie al Universității Duisburg Essen, s-a concentrat pe șobolanul-cârtiță al lui Ansell.

Rezultatele cercetării au fost publicate la sfârșitul lunii septembrie 2020 în Journal of the Royal Society Interface.

Foto: Wikimedia

Studiile anterioare descoperiseră unele indicii că în ochii mici ai șobolanului-cârtiță s-ar putea afla magnetoreceptori.

Pentru a testa această ipoteză, echipa lui Begall a evaluat orientarea pe baza magnetismului la șobolanii-cârtiță înainte și după îndepărtarea chirurgicală a ochilor (enucleație), comparând rezultatele cu cele obținute de exemplarele cu ochi sănătoși.

Astfel, oamenii de știință au descoperit că șobolanii-cârtiță orbi și cei capabili să vadă au avut același comportament, demonstrând că ochii sunt irelevanți atunci când vine vorba de activități precum hrănirea sau socializarea.

Foto: Wikimedia

Cu toate acestea, s-a observat o diferență clară în modul în care exemplarele și-au construit vizuina, activitate care depinde de semnalele magnetice.

Astfel, atunci când au fost plasați într-un spațiu circular, șobolanii-cârtiță au arătat o preferință înnăscută pentru construirea cuiburilor în sectorul magnetic sud-est.

Cu toate acestea, oamenii de știință au observat că animalele fără ochi își construiau cuiburile după orientări aleatorii, demonstrând că ochii șobolanului-cârtiță au un rol crucial în magnetorecepție.

„Studiul nostru este primul care a identificat un organ magnetoreceptor la un mamifer”, spune Begall.

Aceasta speră că descoperirea echipei sale va deschide calea pentru studii viitoare care ar putea să stabilească poziția exactă a magnetoreceptorilor în ochii șobolanului-cârtiță și să clarifice mecanismele prin care aceste rozătoare deosebite, precum și alte animale, detectează câmpul magnetic al Pământului.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

>