Cazul bizar al șobolanilor judecați pentru că au mâncat recolta de orz

„Toată lumea are dreptul la un proces drept și echitabil”, spune o maximă care se aplică în drept de sute de ani. Însă unele cazuri din istorie ne demonstrează că acest principiu e valabil atât pentru oameni, cât și pentru șobolani.

De-a lungul istoriei, surprinzător de multe animale au fost supus unor procese. De cele mai multe ori, era vorba de animale care trăiau pe lângă oameni.

Ilustrație înfățișând o scroafă și puii ei în timp ce sunt judecați pentru uciderea unui copil. Este posibil ca procesul să fi avut loc în 1457. Scroafa a fost găsită vinovată, însă purceii au fost achitați. Foto: Wikimedia

Porcii, în special, au fost condamnați frecvent pentru că au mușcat sau au mâncat sugari sau copii mici. Alte animale ghinioniste, implicate în infracțiuni, au fost pedepsite alături de persoana vinovată.

Uneori, animalelor li se permitea să aibă un avocat. Cel mai memorabil dintre aceste cazuri a avut în prim-plan șobolanii din Autun, Franța. Avocatul lor a arătat lumii că toate creaturile, nu doar oamenii, merită un proces echitabil.

Episcopul decide: Șobolanii merită avocat!

Sătucul Autun s-a confruntat cu o problemă dezastruoasă în 1508: șobolanii au devorat toată recolta de orz a oamenilor. Sătenii, ajunși la capătul răbdărilor, au făcut pasul extraordinar de a face proclamații la mai multe răspântii, conform cărora trebuia ca șobolanii să apară în fața tribunalului episcopal, care avea să se adune ca să ia seama plângerile sătenilor împotriva lor.

Bineînțeles, șobolanii nu au venit la adunare. În consecință, procurorul a cerut să fie condamnați in absentia. Din fericire pentru rozătoare, episcopul care prezida a decis că animalele meritau un avocat.

Autun, Franța. Foto: Wikimedia

Asta, deoarece șobolanii riscau să fie excomunicați (cea mai rea pedeapsă posibilă, în opinia clerului), dacă tribunalul decidea în favoarea sătenilor. Astfel, juristul Barthelemy de Chasseneuz a fost numit avocat al șobolanilor, sarcină de care s-a achitat cu pasiune.

În cartea „Procesul”, Sadakat Kadri detaliază felul în care Chasseneuz a arătat curții că nu doar un șobolan sau doi erau judecați, ci un număr mare de animale. Prin urmare, fiecărui șobolan trebuia să i se permită să apară în fața curții și să se apere.

Chasseneuz a adăugat că rozătoarele erau atât de răspândite în lungul și în latul regiunii, încât strigările sătenilor nu ar fi putut să fie auzite de toate creaturile care trăiau în dioceză.

Nu se știe dacă argumentele avocatului au convins judecătorul sau dacă acesta avea o slăbiciune pentru animale. Însă, oricum ar sta lucrurile, curtea a fost de acord cu pledoaria lui Chasseneuz.

Ilustrație din „Catalogus gloriae mundi” al lui Chasseneuz, înfățișând cele 14 arte. Foto: Wikimedia

S-a stabilit că problema avea să fie reexaminată după ce se vor fi făcut niște citații corespunzătoare. Citația la tribunal avea să fie lansată de la fiecare amvon din Autun.

Asta ar fi trebuit să fie suficient pentru ca fiecare șobolan să fie notificat. Preoții au făcut ce le-a cerut curtea și au lansat citațiile. Însă când a sosit vremea unei noi audieri – niciun șobolan.

Avocatul: „Șobolanii nu au venit la proces de frică”

„Bineînțeles că n-au venit! Se tem pentru viețile lor”, a declarat Chasseneuz. Avocatul tenace a explicat că clienții săi au ignorat chemările deoarece niciun acuzat nu era obligat să-și riște viața apărând în fața tribunalului și acest lucru era valabil și în cazul șobolanilor.

În definitiv, ca să ajungă la locul procesului, trebuia ca șobolanii să iasă la lumina zilei, unde câinii și pisicile abia așteptau să-i terfelească. Prin urmare, absența lor în acea zi era justificată.

Portret al lui Barthelemy de Chasseneuz (1480-1541). Foto: Wikimedia

Încă o dată, judecătorii au constatat logica argumentului. Au amânat din nou cauza. Din păcate, documentarea cazului se oprește aici. Nu se știe ce s-a întâmplat la cea de-a treia audiere, care probabil că a fost și ultima.

Și-au încuiat sătenii pisicile și câinii ca să le ofere rozătoarelor șansa de a ajunge la tribunal? Dacă da, este oare posibil ca vreun șobolan să fi „luat parte” la proces, după ce ieșise la iveală la momentul inoportun, căutând mâncare? Putem doar să presupunem.

Cazul poate părea extraordinar și chiar prostesc, însă a fost folosit drept precedent într-un proces de mai târziu, proces care a implicat oameni.

În noiembrie 1540, când Chasseneuz era președinte al parlamentului din Provence, a avut loc în Franța o campanie a catolicilor împotriva protestanților. Câțiva protestanți din orașul Merindol au decis să ignore o citație.

Satul Merindol din Vaucluse, Franța. Foto: Wikimedia

Prin urmare, curtea a ordonat ca întregul oraș să fie ars. 80 de familii au fost condamnate. Dar seniorul de Arles a susținut un discurs înflăcărat în fața lui Chasseneuz, aducându-i aminte de comportamentul său din timpul procesului șobolanilor.

Dacă șobolanilor li s-a dat posibilitatea să fie audiați, argumenta seniorul, atunci oamenii aveau și ei acest drept. Oare protestanților din Merindol nu li se putea asigura un drum lipsit de primejdii ca să poată ajunge la audieri?

Chasseneuz a fost mișcat de discurs și de apelul la cazul șobolanilor. A anulat ordinul de incendiere a satului și l-a convins pe regele Franței să amâne sentința pentru o perioadă nedeterminată.

Din nefericire pentru locuitorii din Merindol, după ce Chasseneuz a murit, succesorul său a avut grijă ca sentința să fie pusă în aplicare. La început, le-a oferit sătenilor posibilitatea de a emigra în Germania, însă apoi s-a răzgândit și a făcut satul una cu pământul, ucigând toți locuitorii.

Cazul șobolanilor din Autun i-ar putea face pe mulți să clatine din cap a nedumerire și să acuze legea de prostie, însă adevărul este că ar trebui să aibă un efect opus: acest caz trebuie să ne amintească de faptul că dreptatea este pentru toți, indiferent de statut sau specie.


În continuare, citește 7 curiozități despre șobolani, eternii suspecți de serviciu, apoi descoperă 5 oameni faimoși aduși la tribunal după ce au murit.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Lasă un comentariu