Șobolanii explozivi folosiți de britanici ca să arunce în aer fabricile germane

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Serviciul de Operațiuni Speciale (SOE) al Marii Britanii – o organizație a cărei sarcină era să efectueze acțiuni de spionaj și de sabotaj în Europa ocupată, precum și să ajute mișcările de rezistență antinazistă – a conceput un plan ingenios pentru a arunca în aer fabricile germane.

În 1942, ofițerii SOE au procurat aproximativ o sută de șobolani, sub pretextul efectuării de experimente în laborator. Șobolanii au fost uciși, iar cadavrele lor au fost umplute cu explozibil.

Foto: Bonhams

Ideea era ca luptătorii din Rezistența Franceză și agenții SOE să se infiltreze în fabricile și în gările germane și să arunce în diverse locuri rozătoarele moarte.

Având în vedere repulsia pe care o resimt oamenii atunci când văd un cadavru de șobolan, britanicii credeau că rozătoarele aveau să sfârșească aruncate în foc tocmai de cei care lucrau în preajma cuptoarelor, fie ei mecanici de locomotivă sau lucrători în diverse fabrici de armament și termocentrale.

Sfârșind în cuptoare, șobolanii ar fi provocat explozii uriașe. Pe hârtie, planul părea genial.

Cu toate acestea, primul lot de șobolani umpluți cu explozibil a fost interceptat de germani chiar înainte de a fi dat în folosință. Deși secretul fusese aflat, misiunea nu a fost în întregime un eșec.

Gata de utilizare, șobolanii umpluți cu explozibil au fost descoperiți de germani. Foto: Bonhams

Germanii au fost atât de fascinați de idee, încât au efectuat căutări masive de rozătoare moarte, crezând că britanicii distribuiseră mii de astfel de bombe în întreaga Europă.

Aceste acțiuni au consumat atât de multe resurse germane, încât SOE a concluzionat:

„Pentru noi, problemele cauzate germanilor au fost un succes mult mai mare decât cel pe care l-am fi obținut dacă șobolanii chiar ar fi fost folosiți.”

Foto: Bonhams

Majoritatea șobolanilor-bombă descoperiți au fost dezactivați și prezentați în școlile militare germane de top, pentru ca ofițerii în devenire să îi poată studia.

Foto: Bonhams

Nu se știe ce s-a întâmplat cu toți șobolanii după război, însă unii dintre ei au sfârșit ca suvenire în colecțiile personale ale unor soldați și oamenii de știință germani.

În 2007, un astfel de exemplar a fost scos la licitație cu prețul de pornire de 1.500 de lire sterline.

Ca să știi mai mult, citește cartea „Arme, virusuri și oțel”

De ce europenii au fost cei care au cucerit cea mai mare parte a planetei noastre? De ce nu chinezii sau incașii? De ce au evoluat orașele pentru prima dată în Orientul Mijlociu? De ce nu a apărut niciodată agricultura în Australia? Și de ce tropicele sunt acum capitala sărăciei globale? De ce istoria s-a desfășurat diferit pe diferite continente? În cartea sa, „Arme, virusuri și oțel”, câștigătoare a Premiului Pulitzer, omul de știință Jared Diamond analizează 13.000 de ani din trecutul omenirii și răspunde acestor întrebări prin explicații magistral argumentate.
Cartea „Arme, virusuri și oțel” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant, eMag sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu