Skylab 4, singura revoltă care a avut loc în spațiul cosmic

Revolta Skylab a fost un complot de o zi organizat de echipajul Skylab 4 împotriva controlului misiunii NASA pe 28 decembrie 1974. Cei trei membri ai echipajului implicați în această revoltă au fost Gerald Garr, Edward Gibson și William Pogue.

Cei trei trebuiau să muncească mai mult de 6.000 de ore în timpul șederii lor pe stație, munca lor incluzând descărcarea, organizarea și depozitarea a sute de obiecte necesare pentru proiectele spațiale.

Gerald Garr, Edward Gibson și William Pogue sunt singurii astronauți care s-au revoltat vreodată în timpul misiunii spațiale. Foto: NASA

Plângându-se de suprasolicitare, cei trei au oprit comunicațiile radio cu colegii NASA de la stația de la sol, pentru o zi întreagă, și și-au petrecut timpul relaxându-se și observând Pământul, înainte de a relua comunicarea cu centrul.

Odată reluată comunicarea, echipajul a purtat discuții cu NASA, iar misiunea Skylab 4 a continuat alte câteva săptămâni.

Antecedentele revoltei

Skylab 4 a fost cea mai lungă dintre cele trei misiuni, având o durată de 84 de zile. Skylab 4 a fost ultima misiune Skylab cu echipaj uman, acesta fiind format din trei începători.

Misiunea, lansată la 16 noiembrie 1973, a durat 84 de zile, contabilizând 6.051 de ore de utilizare a astronauților și a efectuat experimente științifice în domenii medicale, de observare solară și alte studii.

Echipajul Skylab s-a plâns de suprasolicitare și de nepăsarea NASA față de solicitările de a relaxa programul de muncă. Foto: NASA

Față de predecesorii lor, toți membrii echipajului au avut probleme de adaptare la nivelul volumului de muncă, din cauză că erau începători. Aceștia deveneau epuizați și tot mai tulburați pe zi ce trecea, rămânând serios în urmă cu programul.

De asemenea, s-au plâns că NASA îi presează prea mult, sporindu-le stresul și îngreunând desfășurarea activităților. Cu toate acestea, centrul de control al misiunii nu a fost de acord cu echipajul, acuzându-i pe cei trei de „plângeri inutile”.

Revolta

Echipajul era tot mai deranjat de faptul că avea fiecare oră a misiunii programată. După șase săptămâni de misiune, cei trei nu au mai suportat. La 28 decembrie 1973, echipajul și-a anunțat revolta, a închis radioul și a început o vacanță neplanificată.

Și-au petrecut ziua relaxându-se și urmărind obiecte de interes, Gibson petrecându-și ziua la consola solară a Skylab, în timp ce Carr și Pogue și-au petrecut timpul în camera de gardă, uitându-se pe fereastră.

Colegii de la sol, pe de altă parte, nu au putut face altceva decât să fumeze neputincioși.

Efectele revoltei

Când Skylab 4 a reluat legătura, NASA s-a arătat mai dispusă să discute cu echipajul de dragul progresului misiunii. Echipajului i s-au permis pauze de odihnă și de masă, în timp ce programul minut cu minut a fost înlocuit cu o listă de sarcini care trebuiau îndeplinite, lăsând echipajului sarcina de a-și gestiona timpul.

Echipajul a fost mulțumit de volumul redus de muncă, iar performanțele sale s-au îmbunătățit simțitor. Relațiile echipajului cu centrul s-au îmbunătățit până la sfârșitul misiunii, care a avut loc în luna februarie.

În cele din urmă, echipajul a finalizat chiar mai multe activități decât planificase NASA înainte de lansarea Skylab 4. Deși misiunea a fost finalizată, niciunul dintre astronauți nu a fost ales pentru o altă misiune în spațiu.

Lecțiile învățate de NASA în urma revoltei s-au concentrat pe echilibrarea volumului de muncă al echipajului cu psihologia și nivelul de stres al acestora. Skylab 4 a devenit cunoscută pentru revoltă, dar și pentru volumul mare de muncă realizat în timpul misiunii.

Ca să știi mai mult, citește „Cosmos”

„Cosmos” este una dintre cele mai bine vândute cărți dedicate științei din toate timpurile. Folosind o proză clară, Sagan ne dezvăluie o lume albastră asemănătoare unei pietre prețioase, locuită de o formă de viață care abia începe să-și descopere propria identitate și să se aventureze în marele ocean al spațiului.

Cu o nouă introducere scrisă de colaboratoarea lui Sagan, Ann Druyan, ilustrații color și un nou cuvânt-înainte de astrofizicianul Neil deGrasse Tyson, „Cosmos” retrasează miliarde de ani de evoluție cosmică ce au transformat materia în conștiință, explorând subiecte precum originea vieții, creierul uman, hieroglifele egiptene, misiunile spațiale, moartea Soarelui, evoluția galaxiilor și, totodată, forțele și indivizii care au contribuit la nașterea științei moderne.

„Cosmos” se găsește cu reducere pe eMag.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu