Enigma sitului megalitic Newgrange, mai vechi decât Marea Piramidă din Egipt

Mai „bătrân” decât Stonehenge și Marea Piramidă din Egipt, ansamblul megalitic din Newgrange, Irlanda, este mai puțin cunoscut, dar la fel de enigmatic precum celelalte două monumente celebre menționate.

Nu se știe exact cine și de ce a construit acest ansamblu megalitic pe care arheologii l-au catalogat drept sit funerar, însă precizia ieșită din comun cu care a fost edificat și alinierea cu răsăritul Soarelui la solstițiul de iarnă dovedesc că Newgrange a fost mult mai mult decât un mormânt uriaș.

La Newgrange au fost găsite rămășițe umane

Newgrange 01
Complexul de la Newgrange, fotografie aeriană. Foto: Flipboard

Complexul masiv de la Newgrange a fost construit în jurul anului 3.200 î.e.n. A zăcut în uitare mult timp, până în 1699, când a fost redescoperit de muncitorii angajați de un nobil să sape movila pentru a refolosi piatra.

Newgrange este o movilă circulară de mari dimensiuni, străbătută de un pasaj. Monumentul a fost construit din bucăți de piatră, așezate unele peste altele, și acoperite cu pământ, pe care crește iarbă.

În movilă se găsesc mai multe încăperi. La exterior, movila este înconjurată un „brâu” de pietre de mari dimensiuni, numite pietre-bordură. Arheologii cred că Newgrange a servit (și) drept mormânt, deoarece în încăperi s-au găsit oase de om.

„În timpul săpăturilor au fost descoperite rămășițele a cel puțin cinci oameni, deși s-ar putea ca aici să fi fost înmormântate mult mai multe cadavre”, potrivit World Heritage Irlanda.

Interior Newgrange
Așa arată monumentul la interior. Foto: International Ttravel News

Majoritatea oaselor au fost incinerate, dar specialiștii au găsit și câteva rămășițe neatinse. În încăperi au mai fost descoperite obiecte confecționate din calcar, mărgele din os, pandantive, precum și bile de piatră finisată.

O muncă titanică

Newgrange a fost construit din aproximativ 200.000 de tone de piatră. Cea mai mare parte a pietrei provenea din vecinătatea sitului. Bucățile de granit și cuarț au fost aduse din locuri mai îndepărtate, probabil din Wicklow și Golful Dundalk.

Movila de la Newgrange acoperă o suprafață de aproximativ 4.000 de metri pătrați, iar la bază are un brâu format din 97 de bucăți mari de piatră, unele bogat decorate.

„Timpul și efortul investite în construirea Newgrange indică existența unei societăți bine organizate, cu grupuri specializate, responsabile de diverse aspecte ale construcției”, se afirmă pe site-ul dedicat monumentului.

La solstițiul de iarnă, la Newgrange se întâmplă ceva uimitor

Piatra de la intrare
Piatra de la intrarea în complex este considerată una dintre cele mai frumoase opere de artă neolitică din Irlanda. Foto: CNN

Unul dintre cele mai fascinante aspecte ale complexului de la Newgrange este că a fost construit pe baza unor principii astronomice.

În fiecare an, în dimineața solstițiului de iarnă, cea mai scurtă zi din an, lumina Soarelui trece prin pasajul de piatră și luminează podeaua camerei funerare.

Când Soarele se ridică și mai mult pe cer, raza de lumină se mărește și întreaga cameră este luminată. Evenimentul durează 17 minute, începând în jurul orei 9:00.

Acuratețea cu care a fost construit monumentul este uimitoare, dacă ne gândim că a fost realizat cu aproximativ 500 de ani înaintea Marii Piramide.

„Pentru cultura neolitică din Valea Boyne, solstițiul de iarnă marca începutul Anului Nou, un semn de renaștere a naturii și promisiunea unor recolte noi. Ar fi putut fi și un simbol puternic al victoriei inevitabile a vieții asupra morții, promițând, poate, o viață nouă spiritelor celor morți”, potrivit World Heritage Irlanda.

Originile și scopul pentru care a fost construit Newgrange sunt neclare

Newgrange 04
Newgrange este una dintre cele mai populare atracții din Irlanda. Foto: The Sun Irland

Identitatea celor care au construit monumentul și motivul pentru care au făcut-o sunt preocuparea principală a arheologilor. Modul în care a fost edificat Newgrange i-a determinat pe cercetători să presupună că aici a fost locul de odihnă veșnică al unei familii regale.

Însă, cum nu există dovezi clare, aceasta este doar o speculație.

„Nu știm cine a construit mormintele din Valea Boyne și nici cine a fost îngropat aici. Există peste 200 de astfel de morminte în Irlanda și cândva erau mult mai multe. Se crede că practica edificării unor astfel de monumente funerare a fost importată în Irlanda din Bretania, însă știm foarte puține despre oamenii care le-au construit”, explică arheologul Claire O’Kelly pe site-ul monumentului.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

5 comentarii la „Enigma sitului megalitic Newgrange, mai vechi decât Marea Piramidă din Egipt”

  1. Oricine are jumatate dinj creier functional isi da seama imediat ca fara tehnologie avansata asa ceva nu e posibil. Pur si simplu nu ridici megaliti si ii transporti pe distante mari, precum si pietre mai mici pentru a-ti satisface placerea de a avea cea mai mare movila decat toate triburile din zona…. Nu exista asa ceva! Plus cunoasterea legata de calea luminii solare la vremea solstitiului de iarna… atata precizie matematica, ai zice ca au folosit lasere ca sa alinieze structura sau ar fi fost proiectata pe computer, ceea ce n m-ar mira. Lumea este plina de asa structuri care au apartinut ori fura construite cu cunoastere de la oameni sau Oameni care in vechime/preistorie, erau cu mult mai avansati decat noi. Am decazut, asta s-a intamplat. Nu-mi vine in minte decat manipulare genetica.

    • De ceva timp , [sute sau chiar mi de ani] natiunile puternice practica manipularea istorica si stergerea istoriei celor mai slabi , iar in locul istoriei originale inventau una falsa , care mai dainuie si in zilele noastre , chestii de genul , cum ca oamenii din cele mai vechi timpuri erau inapoiati , pot fi false , de fapt , daca te uiti la ce se descopere mereu , numai inapoiati nu puteau fi , cum oare au construit asa ceva daca erau inapoiati ?Sa fi fost , ZEII , EXTRATERESTRII ? , Sa fim seriosi , astea sunt , basme , nu cred asa ceva , daca exista astfel de vestigii , sigur cineva le-a construit , iar pe planeta pamant , doar oamenii au construit , parerea mea este ca cei din vechime , numai inapoiati nu erau , cat de dezvoltat erau…asta nu pot sa spun , dar sigur erau destul de inteligenti , si mai cred ca oamenii au fost oameni de la inceput , nu maimute , cine crede altfel este dreptul lui sa creada ce vrea , si am mai observat ceva in materialul de mai sus , acea constructie este mai veche cu circa 500 de ani decat piramidele egiptene , tot la fel de vechi se spune ca sunt si cele din civilizatia cucuteni , asa ca istoria pare ca este mult mai veche decat se cunoaste sau se spune.cine stie cate astfel de vestigii mai exista de fapt in intreaga lume ?

Lasă un comentariu