CIA dezvoltă un sistem de recunoaștere facială de la 300 de metri, cu ajutorul dronelor

Un program de cercetare inițiat de CIA are drept scop dezvoltarea unei tehnologii care să permită identificarea oamenilor de la înălțime (de la unghiuri de peste 20 de grade) și de la distanța de 300 de metri, folosind drone și camere plasate pe clădiri. 

Agenția de spionaj a SUA lucrează la dezvoltarea unor sisteme biometrice care pot identifica fețe de persoane de la distanțe de sute de metri, lucru imposibil pentru tehnologia existentă astăzi.

Această tehnologie le-ar permite serviciilor de informații și securitate să identifice cu rapiditate oamenii folosind camere plasate pe clădiri și pe aparatele de zbor fără echipaj uman, potrivit Intelligence Advanced Research Projects Activity (IARPA), ramura de cercetare a CIA, potrivit NextGov.

Deocamdată, sistemele de recunoaștere facială au acuratețe maximă la distanțe mici. Foto: ThreatPost

Recunoașterea facială și alte tipuri de tehnologie biometrică s-au îmbunătățit semnificativ în ultimii ani, însă chiar și cele mai avansate sisteme din ziua de azi sunt mai puțin sigure dacă nu au o perspectivă foarte clară asupra subiectului lor.

Chiar și când persoana se află în apropiere și privește direct în cameră, tehnologia de recunoaștere facială poate da erori. Spionajul american încearcă să depășească aceste limite prin două modalități: adunarea de mai multe date și crearea unor sisteme care se bazează pe mai multe tipuri de date pentru identificarea oamenilor.

De curând, IARPA a început să caute cercetători care să participe la programul Identificare și Recunoaștere Biometrică de la Înălțime și de la Distanță (IRBID), al cărui scop este găsirea unor instrumente care să funcționeze după ce au fost plasate în locații strategice, la mare înălțime sau la mare depărtare față de subiecți.

Programul este încă la început, însă tehnologia pe care încearcă să o dezvolte ar putea îmbunătăți semnificativ abilitatea guvernului de a-și supraveghea inamicii – și propriii cetățeni – folosind date biometrice.

Foto: Defense One

„Cercetările ulterioare din domeniul recunoașterii biometrice și identificării de la înălțime și de la distanță ar putea ajuta la protejarea infrastructurii esențiale și a facilităților de transport, la protejarea forțelor armate și la securitatea granițelor”, au afirmat oficialii americani ca răspuns la o solicitare de informații adresată de publicația NextGov.

Echipele interesate să participe la acest program trebuie să se înscrie până la 21 octombrie 2019. IARPA le-a cerut acestor echipe o mare varietate de date care ar putea ajuta la setarea tehnologiei biometrice, astfel încât aceasta să funcționeze în condiții care nu sunt „tocmai ideale”.

Astăzi, abilitățile tehnologiei de recunoaștere facială și ale altor tehnologii de identificare sunt limitate de lipsa de date. Mai multe astfel de date ar putea ajuta cercetătorii să creeze instrumente mai versatile și mai puternice.

Mai exact, IARPA a cerut imagini ale unor indivizi captate de la mai mult de 300 de metri și de la unghiuri de peste 20 de grade, precum și datele biometrice adunate de drone și alte mijloace de zbor.

Foto: simplenews.co.uk

De asemenea, programul intenționează să exploreze tehnologii care folosesc mai multe tipuri de identificatori biometrici – cum ar fi imagini ale fețelor, tipare de mișcare, înălțime și sex – în loc să se bazeze pe un singur set de date.

Construirea unei imagini compuse a subiectului le-ar putea permite sistemelor să identifice cu acuratețe persoanele, chiar dacă anumite seturi de date nu sunt de cea mai bună calitate. În solicitarea sa, IARPA le-a cerut echipelor să ofere orice date care ar putea ajuta la antrenarea sistemelor în ceea ce privește aceste modalități.

„În ceea ce privește imaginile captate de la distanță sau de la înălțime, ar putea fi nevoie ca semnături biometrice adiționale să fie combinate cu recunoașterea facială pentru a obține acuratețea și încrederea necesare pentru a le folosi la identificarea persoanelor”, au spus oficialii americani.

În cadrul unui proiect de cercetare separat, IARPA lucrează și la dezvoltarea unor sisteme de inteligență artificială care să poată urmări oamenii pe măsură ce aceștia se deplasează prin niște rețele extinse de supraveghere video.

Ca să știi mai mult, citește „Mihai Caraman, un spion român în Războiul Rece”

„Afacerea Caraman” a devenit una dintre marile acțiuni de spionaj ale Războiului Rece și a generat implicații geopolitice pe termen lung. Experți și reprezentanți ai elitei serviciilor de spionaj și contraspionaj occidentale și-au exprimat uimirea, respectul și aprecierea pentru modul în care ingeniosul spion român a țesut cu migală, timp de un deceniu, o rețea de agenți care a pătruns în cele mai tainice și mai bine păzite locuri, unde se redactau și se arhivau secrete esențiale ale Alianței Nord-Atlantice.

„Mihai Caraman, un spion român în Războiul Rece” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu