„Sirena” mumificată descoperită în Japonia este chiar mai ciudată decât se așteptau oamenii de știință

O „sirenă” mumificată veche de câteva secole, despre care oamenii de știință au dezvăluit recent că este o păpușă macabră creată din părțile mai multor animale, este chiar mai ciudată decât se credea inițial, arată noile descoperiri.

În 2022, cercetătorii au găsit sirena, care are o lungime de aproximativ 30 de centimetri, într-o cutie de lemn sigilată păstrată într-un templu japonez situat în prefectura Okayama. La acea vreme, cercetătorii au crezut că a fost făcută din trunchiul și capul unei maimuțe, cusute pe corpul unui pește decapitat.

O fotografie a
O fotografie a „sirenei” făcută în februarie 2022. Foto: The Asahi Shimbun

Bizarul hibrid, care seamănă cu un Ningyo din mitologia japoneză – o creatură asemănătoare unui pește cu cap de om, care, conform legendelor, ajută la vindecarea bolilor și la sporirea longevității – fusese expus într-o vitrină din templu pentru ca oamenii să se închine la „moaște”. Apoi, în urmă cu mai bine de 40 de ani, a fost mutat în depozitul templului.

O scrisoare păstrată în cutia mumiei susține că specimenul a fost prins de un pescar cândva între 1736 și 1741. Cel mai probabil, însă, a fost creat la zeci de ani după aceea, ca înșelătorie menită naivilor cu dare de mână care doreau să își recapete sănătatea sau să trăiască mai mult.

Cercetătorii de la Universitatea de Științe și Arte Kurashiki (KUSA) din Japonia au intrat în posesia „sirenei” la începutul lunii februarie 2022 (cu permisiunea preoților din templu) și au început să studieze ciudatul artefact folosind o serie de tehnici, inclusiv scanarea cu raze X și CT (tomografie computerizată), datarea cu radiocarbon, microscopia electronică și analiza ADN.

O scanare CT a sirenei folosită în noua cercetare. (Credit imagine: KUSA)
O tomografie computerizată a sirenei folosite în noua cercetare. Foto: KUSA

La 7 februarie 2023, echipa a făcut publice concluziile într-un comunicat al KUSA (tradus din japoneză). Ceea ce au aflat despre „sirenă” a fost chiar mai bizar decât se așteptau.

Rezultatele au arătat că trunchiul mumiei nu aparținea unei maimuțe, ci era făcut predominant din pânză, hârtie și bumbac, care erau ținute laolaltă de ace metalice care mergeau de la gât până în partea inferioară a spatelui. De asemenea, fusese pictat cu o pastă făcută dintr-un amestec de nisip și cărbune.

Cu toate acestea, trunchiul era acoperit cu componente desprinse de la alte animale. Părul de mamifere și pielea de pește, probabil de la un pește-balon, acoperă unele părți ale brațelor, umerilor, gâtului și obrajilor.

O reconstrucție digitală a sirenei care arată diferite straturi ale
O reconstituire digitală a „sirenei” care arată diferite straturi ale corpului. Foto: KUSA

Fălcile și dinții „sirenei” au fost, de asemenea, luate de la un pește carnivor, iar ghearele ei au fost realizate din cheratină, ceea ce înseamnă că au provenit probabil de la un animal real, dar neidentificat.

Jumătatea inferioară a sirenei provine într-adevăr de la un pește, probabil o specie de pește-crocodil – un pește cu înotătoare ca de pisică de mare, care scoate un sunet strident cu ajutorul vezicii sale, care îl ajută să-și controleze flotabilitatea.

Cercetătorii nu au reușit să identifice ADN-ul vreunei anumite specii, dar datarea cu radiocarbon a solzilor a indicat că aceștia provin de la un pește de la începutul anilor 1800.

Noua analiză sugerează că „sirena” a fost creată, cel mai probabil pentru a păcăli oamenii să creadă că este Ningyos și că presupusele ei abilități de vindecare sunt reale, notează cercetătorii.

„Sirena” arată, de asemenea, că organizatorii înșelătoriei au depus mult mai mult efort decât se așteptau pentru a coase laolaltă toate bucățile de animale.

Până în prezent, în templele din Japonia au fost descoperite 14 astfel de „sirene”, iar echipa speră acum să le analizeze și pe altele pentru comparație.

Ca să știi mai mult, citește „Cum sa trăiești în stil japonez”

„Cum să trăiești în stil japonez” ne aduce mai aproape o lume care a fascinat și continuă să fascineze prin farmecul ei – Japonia, Ţara Soarelui Răsare. Yutaka Yazawa îmbină cu măiestrie însemnările personale cu informațiile bine documentate, reușind să ne cucerească încă de la primele pagini. Trecem astfel cu ușurință de la prezentarea geografică la cea istorică, de la filozofie și cultură la arta culinară japoneză. Descoperim cum se poate trăi în armonie cu ceilalți într-o metropolă precum Tokyo, dar aflăm mai multe și despre respectul pentru natură, despre ikigai, shinrin-yoku, viaţa de familie, vacanțe și sărbători. Toate acestea sunt un bun prilej de a observa tradițiile japoneze, felul în care au înflorit secole de-a rândul alături de practicile moderne sau cum s-au schimbat odată cu pătrunderea culturii occidentale.

„Cum sa trăiești în stil japonez” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu