Sinodul mortului: Ziua în care Biserica a judecat un cadavru

Biserica Catolică a fost atât de supărată pe unul dintre papii săi, încât i-a dezgropat cadavrul și l-a supus unui proces. Judecata defunctului papă Formosus a devenit cunoscută drept „Sinodul Cadavrului” sau „Sinodul Mortului”.

Numele lui Formosus dinainte de a deveni Papă s-a pierdut în negura istoriei. Se știe însă că viitorul Papă și-a petrecut anii timpurii ai preoției călătorind prin Bulgaria și Franța.

sinodul cadavrului papa formosus 1_compressed
Până în ultimul moment, Papa Formosus a avut o poziție inflexibilă la proces. Intitulată „Sinodul cadavrului”, această pictură a fost realizată de Jean-Paul Laurens în 1870. Foto: Wikimedia

Preotul încerca să facă muncă de misionar, însă fără prea mare succes. În cele din urmă, a căzut în dizgrație, iar Papa l-a excomunicat, iar preotul a pierdut accesul la resursele Bisericii și a fost forțat să promită că nu avea să se întoarcă la Roma.

Însă Formosus a revenit și a implorat să fie iertat, iar într-un final Papa Ioan al VIII-lea s-a înduplecat și l-a primit pe înapoi în sânul Bisericii. Papa avea nevoie de influența pe care preotul o câștigase la curtea bulgară, pentru a stabiliza politicile „neortodoxe” ale Sfântului Imperiu Roman de la acea vreme.

În deceniile care au urmat, la Roma au fost înscăunați alți trei papi. Până la urmă, în 891, a venit și rândul lui Formosus să ocupe Sfântul Scaun.

Sinodul mortului: Judecata unui Papă mort

Papa Formosus a fost judecat de două ori, post-mortem, la ceea ce s-a numit „Sinodul mortului”. Foto: WN

În acele vremuri, schimbarea Papei aducea de obicei cu sine o revizuire totală a edictelor și strategiilor fostului Suveran Pontif. Noul ales Formosus avea foarte puțină încredere în cei doi împărați care conduceau Sfântul Imperiu Roman.

În încercarea de a-l da jos din scaun pe Guy Spoleto al III-lea, Formosus i-a cerut lui Arnulf din Carinthia (care tocmai îl urmase la tron pe Carol cel Gras) să invadeze Roma și să o elibereze de sub autoritatea lui Spoleto.

Din păcate, planul a dat greș și Formosus a murit câțiva ani mai târziu. În pofida faptului că murise, puzderia de dușmani pe care și-i făcuse în timpul vieții căutau să se răzbune.

La un an după moartea sa, din 896, Papa Ștefan al VI-lea a ordonat ca rămășițele lui Formosus să fie scoase din criptă, înveșmântate în ținută papală și puse pe tron, pentru a fi judecate.

Sinodul mortului: Aruncat, recuperat, rejudecat și decapitat

A trebuit ca Papa Ștefan al VI-lea să moară pentru ca și celălalt mort, Formosus, să aibă un loc de veci. Foto: Pinterest

În numele lui Formosus a fost pus să răspundă un diacon, însă nimeni nu îl apăra cu adevărat pe fostul Suveran Pontif. Formosus a fost declarat nedemn de a fi fost vreodată Papă, iar domnia și decretele sale au fost contestate.

Mai mult, i s-au tăiat degetele de la mâna cu care obișnuia să facă semnul binecuvântării și a fost aruncat în râul Tibru. Călugării au recuperat cadavrul, însă trupul neînsuflețit al lui Formosus avea să fie reînhumat abia după moartea lui Ștefan al VI-lea.

Pentru o vreme, a fost interzisă judecarea cadavrelor, însă Papa Sergiu al III-lea (904–911) a reluat acțiunile împotriva lui Formosus. Sună incredibil, însă cadavrul a fost exhumat din nou, judecat și decapitat. Astăzi, Biserica Catolică nu își însușește niciuna dintre aceste acțiuni, pe care le taxează ca având un substrat politic.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
  • >