Sindromul impostorului: Cum e să fii chinuit de senzația că ești incompetent

Senzația stranie că ești nepregătit pentru o funcție sau pentru o sarcină este un fenomen cu care oamenii s-au confruntat încă de pe vremea când un fiu de rege ajungea, peste noapte, pe tronul țării. Însă abia în anii ’70 psihologii Pauline Rose Clance și Suzanne Imes au dat un nume acestui fenomen: sindromul impostorului.

La vremea aceea, termenul se referea în mod expres la femei. Asta, deoarece oamenii de știință credeau că femeile sunt mult mai îngrijorate decât bărbații că ar putea fi demascate ca fiind incompetente.

Însă cercetările recente arată că sindromul impostorului apare și la bărbați, și la femei. Mai mult, potrivit datelor adunate până acum, bărbații sunt, de fapt, cei mai afectați.

Sindromul impostorului nu face discriminări

După ce Clance și Imes au publicat lucrarea intitulată „Fenomenul sindromului impostorului la femeile performante”, specialiștii au descoperit prezența acestui sindrom la oameni din toate domeniile.

Amy Cuddy, psiholog la Universitatea Harvard, arată în cartea ei, „Presence”, că de acest sindrom suferă oameni din toate domeniile profesionale, de toate vârstele și din toate păturile sociale.

Mai mult, s-a dovedit faptul că de sindromul impostorului suferă inclusiv persoane de succes, care și-au confirmat de multe ori valoarea. Actrița Meryl Streep și fizicianul Albert Einstein sunt doar doi dintre oamenii celebri care au mărturisit că au suferit din acest motiv.

Totuși, asta nu înseamnă că toți cei afectați de acest sindrom manifestă aceleași „simptome”.

Manifestări diferite

Meryl Streep
Cu toate că a câștigat trei Premii Oscar și a jucat în numeroase filme de succes, actrița Meryl Streep suferă de sindromul impostorului. Foto: Wikimedia

Sindromul impostorului afectează ambele sexe, însă cercetări recente arată că femeile și bărbații sunt afectați în mod diferit.

O echipă de cercetători americani și germani a descoperit că, atunci când presiunea crește și sindromul impostorului își face simțită prezența, s-ar putea ca bărbații să fie cei mai afectați.

Pentru a demonstra acest lucru, oamenii de știință au recrutat sute de studenți din SUA și au început prin a testa cât de acut se manifestă la ei sindromul impostorului.

Apoi, s-au asigurat că unii studenți vor avea parte de un eșec usturător. Toți subiecții au dat un test, iar jumătate dintre ei au primit rezultate false, dezastruoase.

Astfel, s-a crescut presiunea pusă pe grupul celor cu rezultate proaste. Cum au reacționat studenții? Diferit, în funcție de gen. Bărbații care sufereau de sindromul impostorului au fost mult mai afectați decât femeile.

„Rezultatul negativ al testului pare să fi afectat în special studenții de gen masculin care sufereau de sindromul impostorului. Aceștia au dat dovadă de anxietate crescută, au depus mai puțin efort (măsurat în timpul alocat pentru test). Au avut o performanță mai scăzută, în comparație cu studenții care au primit un feedback pozitiv”, relatează cercetătorii pe blogul Societății Britanice de Psihologie.

Pe de altă parte, studentele care sufereau de sindromul impostorului au răspuns în mod diferit la feedback-ul negativ. Și-au sporit eforturile și au dat dovadă de performanțe superioare.

Într-un studiu ulterior, cercetătorii au crescut miza: le-au spus studenților că performanța lor va fi raportată profesorilor. Experimentul a dat rezultate similare.

O posibilă explicație

Sindromul impostorului 04
Foto: Shutterstock

De ce bărbații afectați de sindromul impostorului par să sufere mai mult decât femeile? Cercetătorii nu sunt siguri de răspuns și recunosc că studiul lor este doar unul descriptiv.

Însă ei sugerează că diferența ar putea fi legată de normele culturale, care pun mai puțină presiune pe femei atunci când vine vorba de performanță.

„Fiindcă sunt mai puțin constrânse să aibă succes, femeile s-au simțit probabil mai libere să încerce să-și îmbunătățească performanțele (riscând eșecul) decât să caute o scuză în faptul că nu au investit timp și efort”, speculează cercetătorii.

Ca să știi mai mult, citește „Manipularea de la zero la unu (pachet 5 cărți)”

Iată o colecție de cărți care te ajută să înveți cum să îi manipulezi pe ceilalți prin discurs, cum să refuzi elegant, cum să aplanezi conflicte și multe alte trucuri atât de necesare.

1. Arta manipulării

„Cartea aceasta este despre un soi special de persuasiune care are o perioadă de incubație de numai câteva secunde și poate dezarma instantaneu până și cea mai pătrunzătoare minte. Este centura neagră la controlul minții. Nu doar că întoarce roata, o dinamitează cu totul.”

2. Cuvinte care schimba minți

„Bazată pe ani de munca și studiu cu oameni și organizații, cartea este plină de aplicații practice, din lumea reală, pentru profesioniștii al căror succes depinde de prezicerea și influențarea comportamentului. Acesta este primul pas în marele salt spre comunicare.”

3. Arta conversației – Tongue Fu!

„Scopul discipolilor Kung Fu, arta chineză a autoapărării, este acela de a ieși cu fața curată din atacurile împotrivă integrității corporale. Sam Horn, orator profesionist și consultant pentru nenumărate companii, te inițiază însă în tainele «Artei Conversației Fu», menită să te scoată nevătămat, pe plan psihic, dintr-o situație neplăcută, spinoasă, prin alegerea atitudinilor și mai ales a «cuvintelor» potrivite. Arta Conversației – Tongue Fu! devine astfel un veritabil manual al artelor marțiale mentale ale autoapărării. ”

4. Arta negocierii. Tehnicile negociatorului sef FBI

„Viață e un sir de negocieri: fie că încerci să primești o mărire de salariu, să cumperi o mașină sau o casă, renegociezi o chirie sau ai o discuție cu partenerul de viață, aceasta carte iți oferă un avantaj competitiv în orice situație.

Arta negocierii prezintă detaliat strategiile de negociere care l-au ajutat pe Chris Voss, negociatorul șef FBI, să salveze vieți în situații extreme – de la confruntări între cele mai temute clanuri din Haiti, până la jafuri armate petrecute în inima orașului New York, toate încheiate cu succes datorită tehnicilor aplicate de acesta. Negociator de talie mondială, Voss îți arată cum să aplici aceste metode în viața de zi cu zi, la locul de muncă, în relația cu partenerul și în orice alt domeniu important pentru tine.”

5. Cum să devii o persoană cu influență

„În fiecare zi intram în contact cu o mulțime de oameni: rude, prieteni, colegi, cunoștințe întâmplătoare. Tot ceea ce facem sau spunem îi influențează într-o forma sau alta pe toți cei din jurul nostru. Dar oare ce impact avem asupra lor? Daca dorință ta este să ai succes sau să ai un efect pozitiv asupra lumii cu care vii în contact, ar trebui să devii o persoană cu influență.

Fără influență nu exista succes. Nu are importanță care îți sunt țelurile în viață sau ce vrei să realizezi, o poți face rapid, mai eficient, iar contribuția ta poate fi de mai lungă durată daca înveți să devii o persoană cu influență. Influenta se dezvolta în etape. Aceasta carte este un ghid al dezvoltării abilitații personale de a avea un impact pozitiv asupra vieților celor din jur, dar și asupra unor oameni pe care, poate, nu-i vei cunoaște niciodată.”

„Manipularea de la zero la unu (pachet 5 cărți)” se găsește cu reducere pe Bookzone.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

2 comentarii la „Sindromul impostorului: Cum e să fii chinuit de senzația că ești incompetent”

Lasă un comentariu