fbpx

Sindromul impostorului: Cum e să fii chinuit de senzația că ești incompetent

Sentimentul straniu de a fi nepregătit pentru o funcție sau pentru o sarcină este un fenomen cu care oamenii s-au confruntat încă de pe vremea când copiii (lipsiți de experiență) ajungeau, peste noapte, pe tronul unor țări. Însă abia în anii ’70, psihologii Pauline Rose Clance și Suzanne Imes au dat un nume acestui sentiment: sindromul impostorului.

La vremea aceea, termenul se referea în mod expres la femei. Asta, deoarece oamenii de știință credeau că femeile sunt mult mai îngrijorate că ar putea fi demascate ca fiind incompetente.

Însă cercetările recente arată că sindromul impostorului apare și la bărbați, și la femei. Mai mult, potrivit datelor adunate până acum, bărbații sunt, de fapt, cei mai afectați.

Sindromul impostorului nu face discriminări

Sindromul impostorului 01

După ce Clance și Imes au publicat lucrarea intitulată „Fenomenul sindromului impostorului la femeile performante”, specialiștii au descoperit prezența acestui sindrom la oameni din toate domeniile.

Amy Cuddy, psiholog la Universitatea Harvard, arată în cartea ei, „Presence”, că de acest sindrom suferă oameni din toate domeniile profesionale, de toate vârstele și din toate păturile sociale.

Mai mult, s-a dovedit faptul că de sindromul impostorului suferă inclusiv persoane de succes, care și-au confirmat de multe ori valoarea.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Actrița Meryl Streep și fizicianul Albert Einstein sunt doar doi dintre oamenii celebri care au suferit de această afecțiune.

Totuși, asta nu înseamnă că toți cei care suferă de acest sindrom sunt afectați în același mod.

Manifestări diferite

Sindromul impostorului 02

Deși așa se credea inițial, sindromul impostorului nu este un fenomen cu care se confruntă doar femeile. Și totuși, cercetări recente arată că sindromul impostorului afectează femeile și bărbații în mod diferit.

O echipă de cercetători americani și germani a descoperit recent că, atunci când presiunea crește și sindromul impostorului își face simțită prezența, s-ar putea ca bărbații să fie cei mai afectați.

Pentru a demonstra acest lucru, oamenii de știință au recrutat sute de studenți din SUA și au început prin a testa cât de acut se manifestă la ei sindromul impostorului.

Apoi, s-au asigurat că unii studenți vor avea parte de un eșec usturător. Toți subiecții au dat un test, iar jumătate dintre ei au primit rezultate false, dezastruoase.

Sindromul impostorului 03

Astfel, s-a crescut presiunea pusă pe grupul celor cu rezultate proaste. Cum au reacționat studenții? Depinde de genul lor.

Bărbații care sufereau de sindromul impostorului au fost mult mai afectați decât femeile.

„Rezultatul negativ al testului pare să fi afectat în special studenții de gen masculin care sufereau de sindromul impostorului.

Aceștia au dat dovadă de anxietate crescută, au depus mai puțin efort (măsurat în timpul alocat pentru test).

Au avut o performanță mai scăzută, în comparație cu studenții care au primit un feedback pozitiv”, relatează cercetătorii pe blogul Societății Britanice de Psihologie.

Pe de altă parte, studentele care sufereau de sindromul impostorului au răspuns la feedback-ul negativ în mod diferit.

Ele și-au sporit eforturile și au dat dovadă de o performanță superioară.

Într-un studiu ulterior, cercetătorii au crescut miza: le-au spus studenților că performanța lor va fi raportată profesorilor. Experimentul a dat rezultate similare.

O posibilă explicație

Sindromul impostorului 04

De ce bărbații afectați de sindromul impostorului par să sufere mai mult decât femeile?

Cercetătorii nu sunt siguri de răspuns și recunosc că studiul lor este doar unul descriptiv.

Însă ei sugerează că diferența ar putea fi legată de normele culturale, care pun mai puțină presiune pe femei atunci când vine vorba de performanță.

„Fiindcă sunt mai puțin constrânse să aibă succes, femeile afectate de sindromul impostorului s-au simțit probabil mai libere să încerce să-și îmbunătățească performanțele (riscând eșecul) decât să caute o scuză în faptul că nu au investit timp și efort”, au speculat cercetătorii.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

>