Sindromul impostorului: Cum e să fii chinuit de senzația că ești incompetent

Senzația stranie că ești nepregătit pentru o funcție sau pentru o sarcină este un fenomen cu care oamenii s-au confruntat încă de pe vremea când un fiu de rege ajungea, peste noapte, pe tronul țării. Însă abia în anii ’70 psihologii Pauline Rose Clance și Suzanne Imes au dat un nume acestui fenomen: sindromul impostorului.

La vremea aceea, termenul se referea în mod expres la femei. Asta, deoarece oamenii de știință credeau că femeile sunt mult mai îngrijorate decât bărbații că ar putea fi demascate ca fiind incompetente.

Însă cercetările recente arată că sindromul impostorului apare și la bărbați, și la femei. Mai mult, potrivit datelor adunate până acum, bărbații sunt, de fapt, cei mai afectați.

Sindromul impostorului nu face discriminări

După ce Clance și Imes au publicat lucrarea intitulată „Fenomenul sindromului impostorului la femeile performante”, specialiștii au descoperit prezența acestui sindrom la oameni din toate domeniile.

Amy Cuddy, psiholog la Universitatea Harvard, arată în cartea ei, „Presence”, că de acest sindrom suferă oameni din toate domeniile profesionale, de toate vârstele și din toate păturile sociale.

Mai mult, s-a dovedit faptul că de sindromul impostorului suferă inclusiv persoane de succes, care și-au confirmat de multe ori valoarea. Actrița Meryl Streep și fizicianul Albert Einstein sunt doar doi dintre oamenii celebri care au mărturisit că au suferit din acest motiv.

Totuși, asta nu înseamnă că toți cei afectați de acest sindrom manifestă aceleași „simptome”.

Manifestări diferite

Meryl Streep
Cu toate că a câștigat trei Premii Oscar și a jucat în numeroase filme de succes, actrița Meryl Streep suferă de sindromul impostorului. Foto: Wikimedia

Sindromul impostorului afectează ambele sexe, însă cercetări recente arată că femeile și bărbații sunt afectați în mod diferit.

O echipă de cercetători americani și germani a descoperit că, atunci când presiunea crește și sindromul impostorului își face simțită prezența, s-ar putea ca bărbații să fie cei mai afectați.

Pentru a demonstra acest lucru, oamenii de știință au recrutat sute de studenți din SUA și au început prin a testa cât de acut se manifestă la ei sindromul impostorului.

Apoi, s-au asigurat că unii studenți vor avea parte de un eșec usturător. Toți subiecții au dat un test, iar jumătate dintre ei au primit rezultate false, dezastruoase.

Astfel, s-a crescut presiunea pusă pe grupul celor cu rezultate proaste. Cum au reacționat studenții? Diferit, în funcție de gen. Bărbații care sufereau de sindromul impostorului au fost mult mai afectați decât femeile.

„Rezultatul negativ al testului pare să fi afectat în special studenții de gen masculin care sufereau de sindromul impostorului. Aceștia au dat dovadă de anxietate crescută, au depus mai puțin efort (măsurat în timpul alocat pentru test). Au avut o performanță mai scăzută, în comparație cu studenții care au primit un feedback pozitiv”, relatează cercetătorii pe blogul Societății Britanice de Psihologie.

Pe de altă parte, studentele care sufereau de sindromul impostorului au răspuns în mod diferit la feedback-ul negativ. Și-au sporit eforturile și au dat dovadă de performanțe superioare.

Într-un studiu ulterior, cercetătorii au crescut miza: le-au spus studenților că performanța lor va fi raportată profesorilor. Experimentul a dat rezultate similare.

O posibilă explicație

Sindromul impostorului 04
Foto: Shutterstock

De ce bărbații afectați de sindromul impostorului par să sufere mai mult decât femeile? Cercetătorii nu sunt siguri de răspuns și recunosc că studiul lor este doar unul descriptiv.

Însă ei sugerează că diferența ar putea fi legată de normele culturale, care pun mai puțină presiune pe femei atunci când vine vorba de performanță.

„Fiindcă sunt mai puțin constrânse să aibă succes, femeile s-au simțit probabil mai libere să încerce să-și îmbunătățească performanțele (riscând eșecul) decât să caute o scuză în faptul că nu au investit timp și efort”, speculează cercetătorii.

Ca să știi mai mult, citește „Mintea. O călătorie spre centrul ființei umane”

Ce este mintea? Din ce este făcută, de fapt, adevărata experiență a sinelui? Cum diferă mintea de creier? Cartea îl conduce pe cititor într-o călătorie profund personală și științifică spre adâncurile conștiinței, pe tărâmul experienței subiective și în cotloanele procesării informației – descoperind însușirea de autoorganizare a minții, care se manifestă atât din organismul uman, cât și din relațiile pe care le avem unul cu altul și cu lumea înconjurătoare.

„Mintea. O călătorie spre centrul ființei umane” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

2 comentarii la „Sindromul impostorului: Cum e să fii chinuit de senzația că ești incompetent”

  1. Nu se spune nimic despre sindromul „prostului incantat de sine” care mult, mult mai raspandit. Incredea de sine este direct proportionala cu gradul de prostie…

    Răspunde

Lasă un comentariu