Sindromul accentului străin: Boala ciudată care te face să pari din altă țară

Sindromul accentului străin este una dintre cele mai bizare boli care te-ar putea lovi vreodată. Cei afectați se pot pomeni într-o bună zi că vorbesc cu un accent de la celălalt capăt al globului.

Probabil că sindromul accentului străin pare amuzant, însă este foarte frustrant pentru cei afectați. Medicii cred că sindromul accentului străin poate fi cauzat de vătămări ale creierului.

Doar o mică parte dintre cei afectați de sindromul accentului străin și-au mai revenit.

O femeie din Norvegia se trezește nemțoaică

Sindromul accentului străin
După terminarea războiului, femeile care au colaborat cu naziștii au avut parte de un tratament umilitor din partea vecinilor lor norvegieni. Astrid L. a suferit și ea aceste traume din cauza bolii sale neînțelese la acea vreme. Foto: Wikimedia

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, viața în Norvegia ocupată era grea pentru toți locuitorii acestei țări. Și în special pentru Astrid L., o tânără de 30 de ani.

Când se ducea la cumpărături, oamenii îi auzeau accentul german și refuzau s-o servească. Sentimentul antigerman și ura față de spionii Gestapo-ului erau atât de puternice, încât tânăra întâmpina multă ostilitate în timp ce-și vedea de treburile zilnice.

Era o singură problemă: Astrid nu era nemțoaică. Ea nu ieșise din Norvegia niciodată. De fapt, avea mai multe motive decât oricine să urască naziștii, deoarece fusese grav rănită de șrapnel în timpul unui bombardament.

După ce a fost rănită, a dezvoltat în mod misterios un pronunțat accent german. În altă parte a lumii, câteva decenii mai târziu, un texan de 55 de ani se confrunta și el cu o problemă unică.

Deși bărbatul nu era persecutat de vecini, fiul său era îngrijorat fiindcă tatăl începuse deodată să vorbească cu un accent britanic, chiar dacă nu pusese în viața lui piciorul în Anglia.

Un străin din partea locului

Când bărbatul a fost supus unei examinări, doctorii au descoperit că facultățile mintale și abilitățile de a citi și de a scrie nu suferiseră deloc. Totul părea în regulă, în afară de noul lui accent.

Totuși, la câteva minute după examinare, bărbatul a suferit o criză. Când și-a revenit, a început din nou să vorbească cu vechiul lui accent sudist.

Sindromul accentului străin
Cei ce suferă de sindromul accentului străin par străini care vorbesc limba locului. Foto: iStock

Acest fenomen este cunoscut astăzi drept sindromul accentului străin. Oficial, este definit ca o boală a vorbirii care apare de obicei după o vătămare adusă creierului.

În lumea întreagă, există numai în jur de 60 de cazuri înregistrate de sindrom al accentului străin. Unul dintre cazurile cele mai timpurii este al unui francez care a început brusc să vorbească cu accent alsacian, în 1907.

Majoritatea cazurilor înregistrate au apărut după un accident vascular. Însă unele au fost declanșate de o banală durere de cap, cum ar fi cazul englezoaicei Sarah Colwill (din filmul de mai jos), care a dezvoltat un accent chinezesc după o migrenă puternică.

Sindromul accentului străin nu schimbă gramatica

Sindromul accentului străin este, fără îndoială, ciudat. Însă este ușor de înțeles motivul pentru care apare. De fapt, această boală este un impediment de vorbire care schimbă dor accentul pacientului.

Gramatica și capacitatea de înțelegere a acestuia rămân neatinse, însă felul în care pune accentul pe silabe și modul în care face pauze în vorbire se modifică. Pentru ascultători, această schimbare de accentuare și cadență sună ca un accent străin.

Există puține cazuri cercetate. Prin urmare, nu se poate stabili o singură cauză pentru toate manifestările sindromului. Sindromul accentului străin este foarte rar.

Sindromul accentului străin
Afecțiunea modifică doar felul în care o persoană pronunță cuvintele. Gramatica (bună sau rea) rămâne neschimbată. Foto: iStock

Însă sunt și mai rare cazurile în care el a putut fi îndepărtat, deși acestea există. De exemplu, bărbatul din Texas pomenit anterior. În afară de el, mai există un pacient care și-a redobândit accentul normal după un al doilea accident vascular, survenit la trei ani după primul.

Sindromul accentului străin nu-i împiedică pe oameni să comunice eficient, însă poate avea consecințe teribil de frustrante. Limba vorbită este o parte importantă a identității.

Pacienții loviți la cap spun lucruri trăsnite

Așa că, deși pare un incovenient minor, sindromul poate să aibă un impact serios asupra celor care suferă din cauza lui. De exemplu, această australiancă. Femeia s-a ales cu un accent franțuzesc după un accident de autobuz.

Nu a fost încă descoperit un tratament. Pacienții care suferă de sindromul accentului străin se supun adeseori la ședințe de logopedie, în încercarea de a-și redobândi vechiul accent.

Totuși, pentru ca lucrurile să fie și mai ciudate, anumiți pacienți nici măcar nu pot auzi schimbările survenite în vorbirea lor.

Așa că, data viitoare când întâlnești un român care după trei luni petrecute în străinătate pare că și-a uitat limba maternă, în loc să te enervezi, privește-l cu compasiune. Poate că omul suferă…


Dacă ți-a plăcut acest articol, te invităm să descoperi și câteva bizarerii din medicina antică: Ce făceau oamenii pentru a scăpa de boli.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

3 comentarii la „Sindromul accentului străin: Boala ciudată care te face să pari din altă țară”

  1. Ca este o boala sau o dereglare a sistemului neuronal am inteles,sunt sigur ca nu e de gluma, dar….. in Romania am vazut multi oameni suferind de ” sindromul accentului strain” , foarte multi erau „STRAINEZI”. Imi vine sa rad si acum de un interviu cu Cheeky Girls care plecasera in UK de 6 luni,engleza vorbeau pocit si agramat, iar la intooarcerea in Ro ele nu mai stiau romaneste…

Lasă un comentariu