Sierra, câinele care a detectat cancerul stăpânei sale de trei ori

Sierra, câinele care a detectat cancerul stăpânei sale de trei ori featured_compressed

„Îi datorez viața acestui câine. A fost un dar ceresc pentru mine. Nu s-a înșelat niciodată”, a spus Stepanie Herfel despre husky-ul ei siberian, Sierra. Și cum Sierra a ajutat la diagnosticarea lui Stephanie cu cancer de trei ori, este greu să nu fii de acord.

Herfel, o femeie din Wisconsin (SUA), în vârstă de 52 de ani, a observat prima oară comportamentul ciudat al câinelui în 2013.

Câinele începe să se comporte bizar

Sierra 01

„Și-a dus nasul în partea de jos a abdomenului meu și a mirosit cu atâta atenție, încât am crezut că am vărsat ceva pe haine”, a declarat Herfel pentru Milwaukee Journal Sentinel.

Câinele a continuat să facă așa încă de două ori, iar apoi a fugit și s-a ascuns. Intrigată de comportamentul câinelui și fiindcă nu se simțea prea bine de ceva vreme, Herfel a decis să meargă la medic. Ginecologul i-a spus că are un chist ovarian și i-a prescris un tratament.

Însă când Stephanie s-a întors acasă cu medicația, Sierra a început din nou să se comporte ciudat. Câinele s-a făcut covrig și s-a ascuns în dulapul stăpânei sale.

Diagnosticul

Sierra 02

Îngrijorată de comportamentul animalului, femeia s-a întors la ginecolog. După mai multe controale amănunțite, s-a confirmat că Herfel suferea de cancer ovarian în stadiul al treilea.

„M-am speriat și eu când am văzut-o atât de speriată. Așa că am mers la ginecolog și, după câteva săptămâni și nișe teste, pe 11 octombrie 2013, am primit șocată vestea că aveam cancer”, a mărturisit Stephanie Herfel.

Este uimitor că Sierra a reușit să detecteze boala gravă a stăpânei ei, însă acesta nu a fost sfârșitul actelor de eroism ale câinelui.

După diagnosticul din 2013, femeia a suferit o histerectomie totală și și-a pierdut și splina. Apoi, a început chimioterapia, care a durat până în aprilie 2014. I s-a spus că scăpase de cancer, însă boala a recidivat. Și nu o dată, ci de două ori.

Herfel a început să se simtă rău în 2015 și în 2016. De fiecare dată, Sierra s-a comportat la fel ca în 2013, și de fiecare dată medicii au confirmat că boala revenise. Prima dată, cancerul a afectat ficatul, iar a doua oară, zona pelviană.

Câinii au capacitatea uimitoare de a detecta boli

Sierra 04

Doctorul David Kushner, oncologul lui Herfel, a spus că acțiunile câinelui nu au fost o coincidență. Într-adevăr, unele rase de câini au abilitatea de a detecta anumite tipuri de cancer cu o acuratețe de peste 98%, folosindu-și mirosul.

„Este ca și cum câinele ar ști ce se întâmplă și i-ar fi frică”, a declarat Ashley Wagner, de la Asociația pentru Cancer Ovarian din Wisconsin.

Cancerul ovarian are tendința de a recidiva de mai multe ori, iar Herfel a învins probabilitățile de supraviețuire. Acum, boala este în remisie. Și, deși există riscul ca boala să revină, Herfel reușește să rămână optimistă.

„În fiecare zi se inventează lucruri noi. Trăiesc cu acest gând. O să folosesc cel mai bun tratament valabil, până când apare altul, mai bun”, a spus femeia.

Cât despre relația ei cu Sierra, Herfel plănuiește să scrie o carte despre legătura specială cu câinele și despre felul în care acesta i-a salvat viața.

„Cred că povestea mea îi va face pe oameni să înțeleagă că animalele sunt foarte inteligente”, a conchis Herfel.

Ca să știi mai mult, citește „Chaser: Descoperirea geniului câinelui care știe 1.000 de cuvinte”

Cățelușa Chaser i-a fascinat atât pe iubitorii de câini, cât și pe oamenii de știință. Povestea ei dezvăluie potențialul dialogului cu câinii cu mult dincolo de comenzile de tipul „adu mingea”. După ce a luat un pui de Border Collie, botezat Chaser, profesorul de psihologie John Pilley a dorit să exploreze granițele învățării limbajului și comunicării dintre oameni și cel mai bun prieten al omului.

Dând dovadă de performanțe considerate până atunci imposibile la câini, Chaser a memorat în scurt timp numele a peste o mie de jucării și propoziții cu multiple elemente de gramatică. Realizările lui Chaser revoluționează modul în care ne raportăm la inteligența animalelor. Călătoria lui John Pilley și a lui Chaser demonstrează puterea învățării prin joc și ne deschide ochii către potențialul nemărginit al animalelor pe care le iubim.

„Chaser: Descoperirea geniului câinelui care știe 1.000 de cuvinte” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu