Sicriele suspendate din Filipine: Cel mai ciudat cimitir din lume

De câte ori vizitezi o țară străină, trebuie să ții cont de cultura și de obiceiurile locului. Desigur, este minunat să încerci felurile de mâncare neobișnuite și să te delectezi cu priveliști spectaculoase, însă trebui să ții minte că toate acestea sunt legate de istoria și stilul de viață unic al culturii locale.

Uneori, tradițiile acestea sunt foarte greu de înțeles. De exemplu, Sagada, o localitate din Filipine. La o primă vedere, pare a fi un paradis exotic, până când observi obiectele ciudate care atârnă de versanții muntelui și de pereții peșterilor.

Foto: Twitter

Dacă crezi că este vorba doar de niște decorațiuni ciudate, mai gândește-te. Adevărul este mult mai tulburător…

Municipalitatea Sagada, din nordul Filipinelor, este o zonă superbă. Este plină de peșteri fascinante, munți maiestuoși și ținuturi sălbatice care îți taie răsuflarea.

Dar acest loc este faimos pentru cu totul altceva: niște obiecte ciudate, făcute de om, care atârnă de stâncile din zona văii Echo.

Foto: Profit Travel

„Cutiile de lemn” care atârnă de stânci nu sunt niște decorațiuni. De fapt, au o importanță culturală, istorică și chiar și personală pentru mulți locuitori ai acestei zone.

Este vorba de „sicrie suspendate”. Suspendarea sicrielor este practicată de câteva secole în mai multe locuri din jurul lumii, inclusiv în mai multe regiuni din China, precum și în Sulawesi, Indonezia.

Însă cele mai celebre sicrie suspendate se află în Sagada. Turiștii curioși cu spirit de aventură vin de departe pentru a vedea cu ochii lor această priveliște morbidă.

Cum această tradiție ciudată durează de secole, ai putea presupune că de stânci ar trebui să atârne un număr mult mai mare de sicrie. Problema este că majoritatea sicrielor se deteriorează și se prăbușesc, fiind înlocuite de alte sicrie.

Unele dintre sicriele suspendate au vechimea de peste 100 de ani. Un alt lucru fascinant – poate și mai fascinant decât faptul că sunt suspendate de stânci – este că fiecare sicriu este cioplit dintr-un butuc gol pe dinăuntru.

De obicei, cei care le cioplesc sunt chiar cei care vor ajunge în ele după moarte. Poate părea macabru, însă este o tradiție străveche a locuitorilor din Sagada.

În cazul în care cei bătrâni sunt prea bolnavi sau prea slăbiți, membrii mai tineri ai familiei sunt cei care le cioplesc sicriele. Procesul de suspendare a sicrielor nu este deloc ușor. Uneori, cadavrele nu încap în sicrie, așa că oasele trebuie rupte.

Foto: Pinterest

Așa cum și în alte culturi cei decedați sunt îngropați lângă cei iubiți, decedații din Sagada atârnă de obicei lângă rudele și strămoșii lor.

Dar de ce aleg locuitorii din Sagada să îi suspende în aer pe cei iubiți în loc să îi îngroape, așa cum procedează cele mai multe culturi din jurul lumii?

Acest ritual unic este înrădăcinat într-o credință religioasă care nu este atât de neobișnuită. Cei care cunosc măcar în treacăt religiile din lumea modernă vor înțelege.

Practica suspendării sicrielor izvorăște dintr-o credință comună, care a existat în sânul multor civilizații încă din vremurile antice. Această credință asociază cerul cu spiritualitatea sau chiar cu raiul.

Având convingeri similare, cei din Sagada cred că, dacă îi ridică pe cei dragi mai aproape de cer, aceștia vor ajunge după moarte într-un loc mai elevat din punct de vedere spiritual.

Aceste cimitire suspendate sunt greu accesibile pentru vizitatorii obișnuiți, însă sunt ușor de văzut cu binoclul, cu aparatul de fotografiat sau chiar și cu ochiul liber.

Foto: Pinterest

Vizitatorii care reușesc să se apropie mai mult de sicriele suspendate nu ar trebui să uite că aceste locuri nu sunt doar o curiozitate – ele sunt cimitire reale.

Nu este permis să atingi sicriele și nici măcar să treci pe sub ele și ar trebui respectate la fel de mult ca sicriele din oricare alt loc.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „Sicriele suspendate din Filipine: Cel mai ciudat cimitir din lume”

  1. „…Problema este că sicriele se deteriorează și se prăbușesc!”. Inseamna ca jos exista un cimitir al oaselor cazute?? ce se intampla cand cad oasele, sunt adunate iar, ori lasate pe pamant? nu prea inteleg ce se intampla cu sicriele DUPA ce cad?…
    Multumesc

    Răspunde

Lasă un comentariu