Sicriele suspendate din Filipine: Cel mai ciudat cimitir din lume

De câte ori vizitezi o țară străină, trebuie să ții cont de cultura și de obiceiurile sale. Desigur, este minunat să încerci felurile de mâncare neobișnuite și să te delectezi cu priveliști spectaculoase, însă trebui să ții minte că toate acestea sunt legate de istoria și stilul de viață unic al culturii locale. Uneori, tradițiile acestea sunt foarte greu de înțeles.

De exemplu, Sagada, o localitate din Filipine. La o primă vedere, pare a fi un paradis exotic, până când observi obiectele ciudate care atârnă de versanții muntelui și de pereții peșterilor.

Dacă crezi că este vorba numai de niște decorațiuni ciudate, mai gândește-te. Adevărul este mult mai tulburător…

Sagada, din nordul Filipinelor, este superb. Este plin de peșteri fascinante, munți maiestuoși și ținuturi sălbatice care îți taie răsuflarea. De exemplu, aceste terase cultivate cu orez, care par nesfârșite, sunt pur și simplu uimitoare.

Dar acest loc este cel mai bine cunoscut pentru cu totul altceva. Este vorba despre niște obiecte ciudate, făcute de om, care atârnă de falezele muntoase în regiunea văii Echo. De câteva generații, aceste obiecte aprind imaginația localnicilor și turiștii.

„Cutiile de lemn” care atârnă de stânci nu sunt niște decorațiuni. De fapt, au o importanță culturală, istorică și chiar și personală pentru mulți locuitori ai acestei zone.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Vezi și Cimitirul extravagant al mafioților din Rusia

Este vorba de „sicrie suspendate”. Suspendarea sicrielor este, de fapt, o practică arhaică, răspândită în mai multe locuri în jurul lumii, de mai multe secole, inclusiv în mai multe regiuni din China, precum și în Sulawesi, Indonezia.

Însă cele mai celebre sicrie suspendate se află în Sagada. Turiștii curioși cu spirit de aventură vin de departe pentru a privi această priveliște unică și morbidă. Nu există o altă priveliște comparabilă.

Cum această tradiție ciudată durează de mai bine de 2.000 de ani, ai putea presupune că pe aceste faleze ar trebui să atârne un număr mult mai mare de sicrie. Problema este că sicriele se deteriorează și se prăbușesc!

Partea bună este că acest ciclu face loc altor sicrie. Unele dintre sicriele suspendate au o vechime de peste 100 de ani.

Toate sicriele sunt cioplite de cei ce le vor ocupa sau de familiile lor

Un alt lucru fascinant legat de aceste sicrie – poate și mai fascinant decât faptul că sunt suspendate pe faleze – este că fiecare este cioplit dintr-un butuc gol pe dinăuntru. De obicei, cei care le cioplesc sunt chiar cei care vor ajunge în ele după moarte.

Poate părea macabru, însă este o tradiție îndelungată pentru locuitorii din Sagada. În cazul în care cei bătrâni sunt prea bolnavi sau prea slăbiți, membrii mai tineri ai familiei sunt cei care le cioplesc sicriele.

După ce oamenii mor și sunt gata să fie îngropați, procesul de suspendare nu este deloc ușor. Uneori, cadavrele nu încap corespunzător în sicrie, așa că oasele trebuie rupte.

Așa cum și în alte culturi cei decedați sunt îngropați lângă cei iubiți, decedații din Sagada atârnă de obicei lângă rudele și strămoșii lor. Dar de ce aleg locuitorii din Sagada să îi suspende în aer pe cei iubiți în loc să îi îngroape, așa cum procedează cele mai multe culturi din jurul lumii?

Acest ritual unic este înrădăcinat într-o credința religioasă care nu este atât de neobișnuită. Cei care cunosc măcar în trecere religiile din lumea modernă vor înțelege.

Practica suspendării sicrielor izvorăște dintr-o credința comună, care a existat în sânul multor civilizații încă din vremurile antice. Această credință asociază cerul cu spiritualitatea, sau chiar cu raiul.

Având convingeri similare, cei din Sagada cred că dacă îi ridică pe cei dragi mai aproape de cer, aceștia vor ajunge după moarte într-un loc mai elevat din punct de vedere spiritual. Aceste cimitire suspendate sunt greu accesibile pentru vizitatorii obișnuiți, însă sunt ușor de văzut cu binoclul, cu aparatul de fotografiat sau chiar și cu ochiul liber.

Vizitatorii care reușesc să se apropie mai mult de sicriele suspendate nu ar trebui să uite că aceste locuri nu sunt doar o curiozitate – ele sunt cimitire reale. Nu este permis să atingi sicriele și nici măcar să treci pe sub ele și ar trebui respectate la fel de mult ca sicriele din oricare alt loc.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Un comentariu la „Sicriele suspendate din Filipine: Cel mai ciudat cimitir din lume”

  1. “…Problema este că sicriele se deteriorează și se prăbușesc!”. Inseamna ca jos exista un cimitir al oaselor cazute?? ce se intampla cand cad oasele, sunt adunate iar, ori lasate pe pamant? nu prea inteleg ce se intampla cu sicriele DUPA ce cad?…
    Multumesc

    Răspunde

Lasă un comentariu