Un chinez și-a amputat degetul după ce l-a mușcat un șarpe. Doctorii spun că nu era necesar

După ce l-a mușcat un șarpe veninos, un fermier din China a recurs la singurul gest despre care credea că îl putea salva: și-a retezat degetul deasupra rănii, apoi a plecat spre spitalul din cel mai apropiat oraș. Însă, potrivit doctorilor care l-au tratat, bărbatul nu ar fi trebuit să recurgă la acest act extrem.

După cum relatează South China Morning Post, șarpele era o viperă, animal cunoscut în regiune drept „șarpele celor cinci pași”. Mitologia locală spune că, după ce șarpele a mușcat, mai poți face doar cinci pași înainte de a te prăbuși din cauza efectelor veninului.

Radiografia palmei bărbatului care, urmând niște sfaturi „din popor”, a recurs la un gest extrem, dar inutil. Foto: South China Morning Post

Așa că, pentru a împiedica răspândirea veninului, bărbatul în vârstă de 60 de ani a acționat cu repeziciune, amputându-și degetul la locul mușcăturii. Apoi, și-a bandajat ciotul și a întreprins călătoria de 80 de kilometri până la un spital din Hangzhou, pentru a fi tratat, potrivit IFL Science.

Doctorii au declarat că pacientul părea în regulă – nu avea probleme de respirație, dureri de cap sau sângerări ale gingiilor, simptome care apar atunci când ești mușcat de șarpe. Prin urmare, amputarea a fost un gest cam… exagerat.

„Nu era deloc necesar să-și taie degetul… Șarpele celor cinci pași nu este chiar atât de toxic”, a spus doctorul Yuan Chengda.

Poate că șarpele nu este foarte veninos, însă asta nu înseamnă că nu este periculos. Este o viperă Deinagkistrodon acutus, răspândită mai ales în nordul Vietnamului, sudul Chinei și Taiwan.

Veninul acestui șarpe este o hemotoxină puternică, ce distruge celulele sanguine și cauzează hemoragie internă. Exemplarele mai mari pot fi mortale pentru oameni, așa că nu este deloc deplasat să te temi de mușcătura acestui șarpe. De fapt, pacientul le-a spus doctorilor că unul dintre vecinii săi a murit mușcat de șarpe în acest an.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Deinagkistrodon se hrănește cu mamifere mici, păsări și broaște. Foto: Alchetron

Probabil mai surprinzător este că metoda extremă a autoamputării nu este rar întâlnită. Există multe informații vechi și depășite despre cum să tratezi mușcătura de șarpe, inclusiv indicația de a tăia locul mușcăturii și de a suge veninul (metodă care nu funcționează) sau aplicarea unui garou (metodă care nu funcționează și poate fi periculoasă).

Aproximativ 30% dintre pacienții mușcați de șarpe ai spitalului au încercat metode radicale de a se trata și adeseori au sfârșit prin a necesita mai multe îngrijiri medicale din această cauză.

„Unii au folosit cuțite ca să-și taie degetele de la mâini și picioare, alții au folosit frânghii sau sârme pentru a lega strâns membrul mușcat și alții au încercat să distrugă otrava din corp arzându-și pielea. Când sosesc la spital, unii pacienți au deja membrele cangrenate”, a spus doctorul Yuan.

Potrivit autorităților medicale din Queensland, Australia (o regiune în care se găsesc unii dintre cei mai veninoși șerpi din lume, dare care are o rată surprinzător de mică a deceselor cauzate de șerpi), trebuie să bandajezi strâns locul rănii, să stai cât de nemișcat poți și să ajungi cât mai repede la un spital (sunând după o ambulanță, dacă este posibil).

Șarpele mai este cunoscut sub numele de mocasin chinezesc sau șarpele cu bot ascuțit. Foto: iNaturalist

Nu ar trebui să tai sau să sugi rana, să aplici un garou sau să încerci să îndepărtezi veninul prin spălare. Veninul poate fi recoltat din rană și folosit pentru a identifica șarpele, permițând doctorilor să administreze antiveninul potrivit cât de curând posibil.

Cât despre pacient, i s-a administrat antivenin și rana i-a fost curățată. Presa a relatat că omul a fost externat și că rana i se vindecă în mod corespunzător, însă, din păcate, degetul nu i-a putut fi reatașat – bărbatul l-a lăsat pe munte.


Distribuie:

Citește în continuare

Adaugă un comentariu