Un matematician japonez susține că a rezolvat o problemă faimoasă, dar nimeni nu înțelege ce a scris

În 2012, matematicianul Shinichi Mochizuki a postat pe site-ul său patru lucrări care aveau să-i asigure un loc în cărțile de istorie. Întinse pe 500 de pagini, lucrările rezolvau celebra conjectură ABC, o problemă veche de matematică pură, propusă în anii ’80. Era un motiv de sărbătoare. Sau, cel puțin, ar fi trebuit să fie.

Din păcate, soluția lui Mochizuki este atât de avansată și de complexă, încât niciun alt matematician nu poate s-o înțeleagă. Prin urmare, nimeni nu știe dacă matematicianul japonez chiar a rezolvat conjectura ABC sau e doar un nebun ale cărui halucinații se întind pe 500 de pagini.

Shinichi Mochizuki a propus o soluție care, deocamdată, este o problemă. Foto: Universitatea din Kyoto, Japonia

În lumea matematicii pure, Shinichi Mochizuki este un nume aproape venerat. Mochizuki este un matematician retras, care lucrează la Institutul de Cercetare pentru Științe Matematice de la Universitatea Kyoto, din Japonia.

Munca sa este foarte respectată. Așa că, atunci când, în 2012, matematicianul a susținut că a găsit o soluție pentru celebra conjectură ABC, lumea s-a pregătit să sărbătorească. Însă, după ce au citit soluția, șampania a fost băgată la loc în frigider.

Conjectura ABC este o problemă pe care nimeni nu a reușit s-o rezolve. Compusă dintr-o expresie aparent simplă, de tipul (a+b = c), problema ridică multe chestiuni legate de natura numerelor, potrivit revistei științifice Nature.

Nu ar fi exagerat să spunem că rezolvarea ei ar fi reușita matematică a secolului. Era previzibil că problema va avea o soluție complexă. Problema este că soluția lui Mochizuki este, probabil, cea mai complexă lucrare scrisă vreodată.

Matematicienii Joseph Oesterlé, din Franța, (stânga) și David Masser, din Anglia, au propus conjectura ABC, o problemă din domeniul teoriei numerelor, în 1985. Foto: Wikimedia

Lucrarea lui nu este neapărat greșită, doar că nimeni de pe Pământ nu poate s-o înțeleagă. Pentru a obține soluția, Mochizuki a inventat o ramură nou-nouță a matematicii, extrem de abstractă, numită „teoria interuniversală Teichmuller”.

Teoria a fost folosită atât de complex, încât chiar și cei care puteau să-i înțeleagă bazele s-au dat bătuți. Ca să îți faci o idee despre gradul de complexitate al acestei teorii, iată cum a caracterizat-o Jordan Ellenberg, matematician specializat în teoria numerelor:

„Ai senzația că citești o lucrare din viitor sau din spațiul extraterestru.”

În plus, Mochizuki însuși nu ajută deloc. Celebru de retras, matematicianul are niște abilități sociale foarte modeste. Până acum, a refuzat să țină conferințe despre teoriile lui, să părăsească Japonia sau să ajute la descifrarea soluției sale.

Tot ce a făcut a fost să lanseze câteva remarci legate de „nevoia ca savanții să-și dezactiveze tiparele de gândire pe care le au instalate în creier și pe care le-au luat de bune atâta timp”.

Întrucât nimeni nu înțelege teoriile matematicianului japonez, nu se știe dacă lucrarea sa privind conjectura ABC prezintă cu adevărat o soluție. Foto: The New Times

Conform New Scientist, Mochizuki s-a oferit să predea altor câțiva matematicieni această nouă ramură a matematicii, însă, în acest moment, nu există nicio minte capabilă să-i evalueze munca.

Până în octombrie 2015, numai patru oameni din lume reușiseră să citească în întregime lucrarea lui Mochizuki. Patru ani mai târziu, tot nu e clar dacă omul este geniu desăvârșit sau nebun de legat (sau amândouă).

Cât despre conjectura ABC, aceasta ar putea să bântuie matematicienii pentru multă vreme de acum înainte.


Citește și:

Ca să știi mai mult

„Cum să trăiești în stil japonez” ne aduce mai aproape o lume care a fascinat și continuă să fascineze prin farmecul ei – Japonia, Ţara Soarelui Răsare. Yutaka Yazawa îmbină cu măiestrie însemnările personale cu informațiile bine documentate, reușind să ne cucerească încă de la primele pagini. Trecem astfel cu ușurință de la prezentarea geografică la cea istorică, de la filozofie și cultură la arta culinară japoneză. Descoperim cum se poate trăi în armonie cu ceilalți într-o metropolă precum Tokyo, dar aflăm mai multe și despre respectul pentru natură, despre ikigai, shinrin-yoku, viaţa de familie, vacanțe și sărbători. Toate acestea sunt un bun prilej de a observa tradițiile japoneze, felul în care au înflorit secole de-a rândul alături de practicile moderne sau cum s-au schimbat odată cu pătrunderea culturii occidentale.

Comandă cartea „Cum sa trăiești în stil japonez” pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>