Shinichi Fujimura, arheologul escroc „ispitit de diavol” să falsifice istoria Japoniei

Pasionat de istorie încă din copilărie, Shinichi Fujimura a dezvoltat de-a lungul vieții un asemenea „fler” în arheologie, încât a făcut descoperiri care au împins istoria omului în Japonia până în urmă cu 600.000 de ani. Era o singură problemă: Fujumura mințea de „rupea pământul”.

Japonezul Shinichi Fujimura s-a născut la 4 mai 1950, în prefectura Miyagi și, la scurt timp după ce a absolvit liceul, s-a angajat la o fabrică. În timpul liber, însă, căuta vestigii arheologice, găsind chiar în curtea casei lui câteva fragmente de ceramică din cultura Jomon.

Shinichi Fujimura. Foto: Wiki Pseudoscience

La vârsta de 22 de ani, a început să studieze serios arheologia, fiind interesat mai ales de Paleolitic (Epoca de Piatră). La scurt timp, a început să facă descoperiri spectaculoase, care au atras atenția cercetătorilor din întreaga lume.

La vârsta de 50 de ani, era cunoscut drept ca unul dintre cei mai importanți arheologi japonezi, multe dintre obiectele descoperite de el ajungând în colecțiile muzeelor nipone, menționează revista Archaeology.org.

Prima descoperire majoră a lui Fujimura a avut loc în 1981, când a găsit unelte de piatră vechi de 40.000 de ani, cele mai vechi recuperate până atunci în Japonia.

După această descoperire, cariera și reputația lui au luat avânt. În anii următori, a lucrat în peste 150 de situri arheologice pe tot cuprinsul Japoniei, reușind să găsească în mod constant artefacte din ce în ce mai vechi, care au împins tot mai mult limitele preistoriei cunoscute a Japoniei.

Abilitatea sa de a descoperi vestigii preistorice era atât de mare, încât începuseră să se răspândească zvonuri că Fujimura avea abilități la limita paranormalului, ceea ce i-a atras porecla „Mâini divine”.

Cariera lui Fujimura a fost susținută de faptul că arheologia era (și este și azi) foarte populară printre japonezi. Librăriile nipone au secțiuni întregi dedicate Epocii de Piatră Japonia, iar știrile despre descoperirile arheologice ajung frecvent pe primele pagini ale ziarelor.

Elevii învățau la școală despre descoperirile lui Fujimura și multe manuale conțineau fotografii cu artefacte din Epoca de Piatră descoperite de el.

Shinichi Fujimora face o nouă descoperire dubioasă

Statuie din perioada Jomon (1000-400 î.e.n.). Foto: Wikimedia

În 2000, Fujimura efectua săpături la un sit preistoric de lângă orașul Tsukidate, la aproximativ 300 de kilometri distanță de Tokyo. Lucrările se desfășurau de ceva vreme și duseseră la o serie de descoperiri importante, potrivit New York Times.

Orașul Tsukidate se bucura de influxul de turiști atrași de vestigiile arheologice ieșite din comun.

Câțiva localnici cu spirit antreprenorial creaseră chiar și o băutură denumită „Omul Timpuriu”, pe care o vindeau turiștilor, iar orașul își schimbase sloganul oficial, ca sa reflecte istoria extrem de îndelungată a locului: „Veniți să vedeți cerul pe care îl admirau cândva primii oameni.”

Unelte din Epoca de Piatră. Foto: Pinterest

Pe 22 octombrie 2000, Fujimura și echipa sa au anunțat descoperirea unui ansamblu de obiecte din piatră anunțate a fi opera oamenilor primitivi. Au găsit, de asemenea, mai multe locuri prezentate drept puțuri săpate pentru stâlpii de susținere ai locuințelor arhaice.

Se credea că pietrele și găurile aveau peste 600.000 de ani, ceea ce le făcea una dintre cele mai vechi dovezi ale prezenței omului din lume. Din acest motiv, descoperirea a atras atenția internațională.

Însă, pe 5 noiembrie, ziarul Mainichi Shimbun a publicat pe prima pagină trei imagini care îl înfățișau pe Fujimura săpând în sit și îngropând artefactele pe care le-a dezgropat ulterior în prezența colegilor, când le-a anunțat drept „descoperiri majore”.

Artefactele erau presupuse unelte pentru tăiere și răzuire folosite de oamenii din Epoca de Piatră. Un jurnalist de la Mainichi Shimbun a făcut fotografiile pe ascuns, dar ziarul le-a publicat abia când Fujimura a confirmat (pus în fața dovezilor) într-un interviu că a îngropat el însuși artefactele.

La o conferință de presă organizată ulterior, Fujimura a mărturisit că a „plantat” obiectele la fața locului și că a falsificat multe alte descoperiri. Și-a ținut capul plecat de rușine în timpul conferinței și, izbucnind în lacrimi, a spus că a fost „ispitit de diavol”.

„Nu știu cum să-mi cer scuze pentru ceea ce am făcut… Am vrut să fiu cunoscut ca persoana care a descoperit cele mai vechi unelte de piatră din Japonia”, a afirmat falsul arheolog.

Fujimura a recunoscut că a îngropat 27 din cele 31 de piese găsite în situl din Miyagi. A recunoscut, de asemenea, că a falsificat alte 29 de piese găsite la începutul aceluiași an într-un sit arheologic din nordul Japoniei.

Shinichi Fujimura în cele trei fotografii din ziarul Mainichi Shimbun, în timp ce „planta” dovezi arheologice. Foto: Mainichi Shimbun

Dezvăluirile au produs un șoc la nivelul societății japoneze, îndeosebi în mediul academic. Hiroshi Kajiwara, profesor la Universitatea Tohoku Fukushi, care a colaborat cu Fujimura în câteva proiecte, a spus:

„Mi-am distrus 20 de ani de cercetare. De ce naiba a făcut un lucru atât de stupid?”

Shinichi Fujimura a ruinat și carierele altora

S-au născut imediat întrebări despre cum a putut scăpa Fujimora neprins cu o înșelăciune atât de elaborată atât de mult timp. O parte a explicației este dificultatea datării uneltelor de piatră.

Acestea pot fi datate doar după stratul în care se găsesc, ceea ce înseamnă că este aproape imposibil să se facă diferența între artefacte reale și falsuri.

Shinichi Fujimura (stânga), cu capul plecat, la conferința de presă la care a recunoscut că întreaga sa carieră de arheolog s-a clădit pe falsuri. Foto: JP

Unii cercetători au susținut că au observat încă de la început că obiectele prezentate de Fujimura nu prezentau caracteristicile unor unelte îngropate vreme de zeci de mii de ani, dar au fost reticenți să-i ceară explicații din cauza reputației sale puternice.

În urma dezvăluirilor, Fujimura a fost demis din funcția sa de cercetător principal al Institutului Paleolitic din Tohoku.

Editurile au retras de pe piață numeroase cărți de istorie care conțineau imagini cu falsele piese arheologice ale lui Fujimora, iar profesorii care le-au vorbit copiilor de opera lui Fujimora au fost acuzați că și-au mințit elevii..

Fraudele științifice precum cele puse la cale de Shinichi Fujimura nu sunt nici pe departe un fenomen nou. De-a lungul istoriei, au apărut numeroși „experți” care au produs dovezi extraordinare și care au păcălit savanți dintre cei mai renumiți. Iată câteva exemple edificatoare:

Ca să știi mai mult, citește „Cele mai faimoase escrocherii din istorie”

Această carte prezintă escrocherii ale căror intrigi sunt pe măsura celei mai îndrăznețe și mai crude imaginații. Vei întâlni personaje cu destine extraordinare, charismatici total lipsiți de scrupule și empatie: Jeanne de la Motte, care a reușit să îl păcălească pe cardinalul de Rohan să îi plătească o sumă considerabilă pentru un colier „destinat” Mariei-Antoaneta (celebra și puțin cunoscuta „Afacere a colierului reginei”), Henri Lemoine, „inventatorul” diamantului sintetic, Ivar Kreuger și sifonarea economiilor lumii, Charles Ponzi și faimoasa sa schemă piramidală, Michele Sindona, bancherul Mafiei și al Vaticanului, teribilul Bernard Madoff și alți câțiva mari escroci.

Christian Chavagneux povestește trucurile folosite de acești oameni pentru a înșela victime care erau departe de a fi lipsite de inteligență și de gândire critică. Autorul intră în detalii despre mecanismele înșelăciunilor lor, motivele pentru care au reușit, înainte de a relata despre căderea acestora – la fel de spectaculoasă precum succesul de care au avut parte. De asemenea, stabilește în fiecare caz un fel de „ecuație a escrocheriei”, în care prezintă principalii factori determinanți. Căci forma particulară pe care o ia fiecare nu este un efect al întâmplării.

De asemenea, dezvăluie mecanismele economiei și ale societății din epoca în care au fost comise escrocheriile. Istoria escrocheriilor este istoria capitalismului: în epoca dereglementării financiare și a paradisurilor fiscale nu se escrochează la fel ca în vremurile în care moștenirea era principala sursă de bogăție!

Christian Chavagneux este doctor în economie și este în prezent redactor la revista lunară Alternatives Économiques. Este, de asemenea, editorialist la France Inter și BFM Business. Este autorul cărților „O scurtă istorie a crizelor financiare”, „Paradisuri fiscale” și „Aventurierii finanțelor pierdute”.

„Cele mai faimoase escrocherii din istorie” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu