Shani Shingnapur, satul din India unde casele nu au uși

În satul Shani Shingnapur, situat la aproximativ 300 de kilometri de Mumbai, India, majoritatea caselor sunt lipsite de uși. Foarte puțini oameni își încuie mașinile, iar până în urmă cu câțiva ani comercianții își lăsau banii peste noapte în sertare neîncuiate.

Această atitudine neobișnuită își are originile în credința sătenilor în zeul Shani, despre care se spune că îi protejează de hoți.

Shani Shingnapur
Foto: Hindustan Times

Credința că oricine fură ceva din acest loc va stârni mânia lui Shani – zeu cunoscut pentru temperamentul său violent și răzbunător – îi descurajează pe oameni să se atingă de bunurile care nu le aparțin.

Zeul întrupat într-o piatră

Legenda spune că, în urmă cu sute de ani, după o perioadă de ploi intense și inundații, apele râului care străbate satul au adus la mal o placă masivă de piatră. Potrivit poveștii, atunci când oamenii au atins piatra, din ea a început să curgă sânge.

Apoi, într-o noapte, căpeteniei satului i-a apărut în vis zeul Shani, care i-a spus că piatra este, de fapt, întruparea sa,

Prin intermediul căpeteniei, Shani le-a poruncit sătenilor să păstreze piatra în mijlocul satului, în aer liber, pentru a beneficia de protecția ei.

Piatra
Piatra din centrul satului, despre care se spune că îi protejează pe localnici de rele. Foto: mouthshut.com

A doua zi, sătenii instalat piatra pe o platformă fără acoperiș din centrul satului. Ei au decis, de asemenea, să îndepărteze toate ușile și încuietorile din casele lor.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Cu zeul ce veghea asupra lor, nu mai aveau nevoie de uși. Acest obicei continuă și astăzi, deși în ultimii ani el a mai pierdut din adepți.

De-a lungul anilor, în jurul acestei credințe s-au țesut zeci de povești. Sătenii vorbesc despre niște hoți care au jefuit un localnic și s-au învârtit prin sat toată noaptea, nereușind să găsească ieșirea.

Conform unei alte legende, un bărbat care și-a montat ușă la casă a avut un accident de mașină chiar a doua zi.

Mitul satului fără criminalitate a început să se destrame

Shani Shingnapur 02
Foto: surfolks.com

Shani Shingnapur a rămas necunoscut până în anii ‘90, când a apărut într-un film de la Bollywood. După aceea, mica localitate a început să atragă mii de turiști din toată țara.

În opinia unor locuitori, imaginea satului cu criminalitate zero este doar o strategie de atragere a turiștilor.

Aceștia susțin că în sat au loc furturi, însă oficialii țin totul ascuns pentru a proteja reputația localității. De altfel, Shani Shingnapur are inclusiv secție de poliție, semn că siguranța deplină este o utopie chiar și aici.

Primul incident public care a știrbit reputația satului a avut loc în 2010, când dintr-o mașină s-au furat bani și obiecte de valoare. Apoi, în 2011, casa unui administrator al templului a fost prădată de hoți, iar un an mai târziu din templu au fost sustrase mai multe ornamente de aur.

Shani Shingnapur 03
Foto: ndtv.com

Acum, Shani Shingnapur trece printr-o perioadă de schimbare. Banca din sat are ușă de plexiglas, dar fără încuietori clasice, în încercarea de a respecta tradiția. Totuși, ușa este încuiată cu ajutorul unui sistem electromagnetic controlat de la distanță.


Ți-a plăcut acest articol? Descoperă și 13 curiozități despre India, țara contrastelor absolute. Apoi, citește despre namilele din Asola, satul care produce paznici pentru cluburile de noapte din India.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu