Shaka Zulu, omul care a transformat un trib din Africa într-un imperiu de temut

Fiecare continent are războinicii săi de temut. În Africa, un nume memorabil este cel al lui Shaka Zulu, omul care a fondat și a condus Imperiul Zulu în primele decenii ale secolului al XIX-lea.

Shaka s-a născut în jurul anului 1787. Era fiul lui Senzangakhona kaJama, liderul tribului Zulu, o comunitate restrânsă din sud-estul teritoriului de astăzi al Africii de Sud.

Shaka Zulu a fost izgonit din trib

Zulu
La începuturi, tribul Zulu avea doar aproximativ 1.500 de membri. Foto: thestar.com

Mama lui Shaka se numea Nandi. La momentul nașterii copilului, ea nu era soția legitimă a lui Senzangakhona. Din acest motiv, mama și băiatul său au fost alungați din trib și s-au stabilit printre indigenii Langeni.

Să fii copil nelegitim nu era deloc ușor în acele vremuri și, de-a lungul copilăriei sale, Shaka a fost batjocorit în mod constant. După ce au petrecut o vreme în rândul tribului Langeni, mama și copilul s-au mutat din nou.

De data aceasta, s-au alăturat indigenilor Mthethwa, care erau conduși de șeful de trib Dingiswayo. Aici, Shaka a învățat diverse tactici și strategii de luptă și a servit în armata lui Dingiswayo.

Shaka Zulu
O statuie reprezentându-l pe Shaka, situată în Camden Market, Londra. Foto: thegreatcoursesdaily.com

Această perioadă a fost hotărâtoare în viața lui Shaka. Având fizicul unui războinic și un talent diplomatic remarcabil, tânărul a avansat rapid în ierarhie, devenind comandant-șef.

Shaka se răzbună și pune bazele imperiului

În 1816, tatăl lui Shaka a murit. Dingiswayo l-a ajutat pe comandantul său să-i alunge de la putere și să-i ucidă pe frații lui mai mari din satul Zulu. Astfel, Shaka a devenit conducătorul tribului din care fusese cândva alungat.

La acea vreme, indigenii Zulu erau un grup mic, o comunitate care nu depășea 1.500 de membri. Însă acest lucru a început să se schimbe sub domnia lui Shaka.

Aplicând cunoștințele militare dobândite, Shaka a început să cucerească triburile învecinate. Indigenii Langeni, în sânul cărora își petrecuse copilăria, s-au numărat, și ei, printre cei invadați.

Succesul militar a venit cu repeziciune, deoarece Shaka era un organizator excepțional. Regimentele lui erau înarmate cu arme noi, numite assegai, un fel de sulițe cu lamă lungă, foarte eficiente.

Assegai
Un soldat din zilele noastre, înarmat cu o suliță assegai. Foto: wikimedia.org

„Victorie sau moarte” erau cuvintele cu care Shaka își îmbărbăta trupele înainte de fiecare luptă. Disciplina era baza metodei de antrenament a lui Shaka.

Nimeni nu avea voie să poarte sandale, iar soldații își fortificau picioarele alergând desculți. Astfel, trupele Zulu au devenit foarte mobile, acesta fiind unul dintre principalele avantaje asupra celorlalte triburi.

Cu trecerea timpului, zulușii au cucerit tot mai multe triburi. Supraviețuitorii erau integrați națiunii Zulu.

Sfârșitul conducătorului devenit tiran

În 1823, Zulu nu mai era un trib insignifiant. Zulușii controlau o zonă vastă, de 18.500 de kilometri pătrați, dispusă pe coasta Oceanului Indian. Cei care nu voiau să fie asimilați erau nevoiți să plece în altă parte.

Zulu 02
Sub conducerea lui Shaka, indigenii Zulu au devenit războinici de temut. Foto: emaze.com

Interesant este că, deși a fost un tiran pentru supușii săi, Shaka a fost destul de prietenos cu primii negustori albi sosiți în portul Natal în jurul anului 1824. Shaka a trimis delegați care să-i întâmpine pe vizitatori, cărora le-a permis să folosească de unele teritorii din regatul său.

Shaka voia să afle mai multe despre nou-veniți și probabil să obțină tehnologii noi, cu toate că, la un moment dat, plănuia să îi atace. Însă, cât timp s-a aflat la putere, un asemenea conflict nu a avut loc.

Lucrurile i-au scăpat de sub control lui Shaka după moartea mamei lui, în 1827. Inițial, Shaka s-a înfuriat, considerând că unele persoane nu s-au arătat suficient de îndurerate în timpul ceremoniei funerare.

Furia lui Shaka s-a transformat în nebunie, făcându-l să ucidă sute de zuluși. Unele surse istorice spun că el ar fi ordonat ca toate femeile însărcinate și soții lor să fie uciși.

Shaka Zulu 02
Shaka Zulu va fi personajul principal al serialului TV cu același nume, care va fi lansat în 2020. Foto: sadcnews.org

Astfel de fapte au dus la prăbușirea și asasinarea lui. În septembrie 1828, Shaka Zulu a fost ucis de frații săi vitregi, unul dintre ei devenind noul lider al Imperiului Zulu.

Ca să știi mai mult, citește „Ultimul canibal. Jurnal de antropolog”

Hanna Bota a petrecut o luna în mijlocul băștinașilor din Arhipelagul Vanuatu. Ca antropolog, știe că trebuie să te asimilezi unei lumi necunoscute pentru a o cunoaște mai bine pe a ta. A trăit alături de nepoții canibalilor, în colibe din bambus și frunze, a aplaudat cântecele și dansurile lor, a locuit singură printre ei, fără a avea în preajmă oameni albi, și a legat prietenii pe viață. I-au fost dezvăluite rituri și practici ceremoniale, obiecte-tabu, pietre sfinte pentru închinare, legende sau pur și simplu povești de viață. În final, a avut o revelație: deși a dispărut și ultimul canibal din Pacificul de Sud, adesea îl vom regăsi în bătrâna lume „civilizată”.

„Ultimul canibal. Jurnal de antropolog” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Elefant.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „Shaka Zulu, omul care a transformat un trib din Africa într-un imperiu de temut”

  1. Mama-mama – ăștia erau bărbații adevărați!, cu cohones!
    Astăzi, avem băieței (balegi) cu blugi mulați pe gămbuță, gleznuța dezgolită, ceva sâni și muzica de la antonia, delia, andreea bălan, velea și alti „artiști”. Toate bune.

    Răspunde

Lasă un comentariu