7 obiecte banale și „secretele” lor inteligente

Cele mai multe obiecte și servicii pe care le folosim zilnic au caracteristici la care de cele mai multe ori nici nu ne gândim. Luăm de-a gata faptul că ferestrele în sistemul de operare Windows au butonul „X” de închidere în dreapta-sus și că hainele au etichete cusute doar în anumite locuri.

Însă în spatele oricărui lucru lansat pe piață stau echipe întregi de designeri, producători și vânzători. De ce toate cardurile de credit au aceleași dimensiuni și de ce cratițele și tigăile au o gaură la capătul mânerului?

Iată câteva sfaturi utile despre cele mai banale obiecte de uz cotidian și secretele inteligente din spatele lor.

1

Explicația găurii din capacele de pix

Sfaturi utile - Capac de pix
Foto: Science Alert

Pixurile precum cel din imagine sunt extrem de răspândite în întreaga lume, iar milioane de oameni le folosesc în fiecare zi. Mulți au remarcat gaura din capacele acestor pixuri, dar puțini știu la ce este utilă.

Ei bine, această gaură are o funcționalitate neașteptată: protecția copiilor. Explicația este dată chiar de producătorul pixurilor, pe site-ul oficial: în cazul în care un copil înghite capacul, gaura va lăsa aerul să treacă, iar victima va putea respira până când i se acordă ajutor de urgență.

2

Sfaturi utile: ce să faci cu bucata de material în plus de la hainele noi

Sfaturi utile - Material
Foto: Scoop Whoop

Anumite articole de îmbrăcăminte vin împreună cu o bucată suplimentară de material, care arată ca o mostră. Mulți cred că este destinată peticitului, însă lucrurile nu stau așa.

Dacă îmbrăcămintea vine cu o astfel de bucată de material, nu o arunca. Ea este furnizată de producători cumpărătorilor pentru a putea testa pe ea diverși detergenți și substanțe de curățare.

Astfel, nu vei risca să-ți distrugi hainele cu substanțe nepotrivite.

3

Buzunarele mici ale blugilor

Sfaturi utile - Blugi
Foto: A Plus

Credința generală este că micile buzunare ale blugilor sunt destinate păstrării brichetelor. Cu toate acestea, ele nu au fost gândite pentru a avea acest rol.

În anii 1800, când au fost inventați, blugii erau purtați în special de muncitori și cowboy. Ei își țineau ceasurile în micile buzunare, ca să le ferească de zgârieturi.

4

Sfaturi utile: folosește teniși cu găuri

Sfaturi utile - Tenisi
Foto: Life Buzz

Tenișii au revenit la modă în special în ultimii ani și sunt purtați la o multitudine de ținute. Aproape orice adolescent are o pereche de teniși acasă și nici adulții nu se feresc să-i poarte.

Așa cum sigur ai observat, partea laterală a tenișilor are două găurele mici, care par să nu aibă nicio funcție. Ei bine, cele două găurele au un rol cât se poate de simplu: asigură aerisirea piciorului în timpul purtării.

5

La ce folosește fanta de pe coada cratițelor

Sfaturi utile - Cratita
Foto: Imgur

Mica fantă de pe coada cratițelor are un scop evident și unul mai puțin știut. Cel evident este faptul că, datorită ei, cratițele pot fi agățate de pereți, pentru a economisi spațiul din dulapuri.

Însă puțini oameni știu că această fantă are și rolul de suport pentru lingura de lemn.

6

Sfaturi utile în bucătărie: lingura pentru spaghete

Sfaturi utile - Lingura
Foto: Popsugar Assets

Aproape toată lumea are acasă o lingură pentru spaghete, dar puțini știu la ce folosește gaura din mijlocul ei. Pe lângă că ajută la scurgerea apei de pe spaghete, gaura poate fi folosită și pentru a măsura porțiile.

O mână de spaghete care încap prin această gaură este aproximativ o porție pentru un adult.

7

Găurile din ferestrele avioanelor

Sfaturi utile - Geam
Foto: The Coast

Dacă ai călătorit cu avionul și ai stat lângă fereastră, e imposibil să nu fi observat o gaură mică și rotundă în geam. Aceste găuri nu sunt vreun defect de fabricație și au un rol bine definit.

Stabilizează presiunea dintre stratul exterior și cel interior ale geamului și previn aburirea.

Ca să știi mai mult, citește „Enciclopedia invențiilor”

Cartea conține o cronologie detaliată, îmbogățită cu ilustrații uimitoare, care spune povestea invențiilor și a descoperirilor făcute de-a lungul istoriei, de la cele mai primitive unelte de piatră până la cele mai recente sonde spațiale. Enciclopedia oferă amănunte despre cele mai importante evenimente științifice, cum ar fi Revoluția Industrială sau prima aselenizare, dar și despre extraordinara viaţă a oamenilor de știință ale căror idei au construit lumea așa cum o știm astăzi.

„Enciclopedia invențiilor” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

4 comentarii la „7 obiecte banale și „secretele” lor inteligente”

 1. Sunt toate articole bine venite,Sunt lucruri cu care nu am mai intalnit si pe care nu am putut imagina. Articollel sunt foarte interesante si ma bucuri ca mam inscris, Va doresc in continuare succes si astept incontinuare articole dela Dve. Mi de multumiri Sara

  Răspunde
 2. La punctul 1, cel cu gaura in capacul pixului ! ia sa te vad eu pe tine mai istetule, cum respiri printr-o gaurica de diametrul celei din capacul pixului ! Aia este prevazuta pentru a nu se creea presiune la aplicare si vid la scoatere, a capacului de pe corpul pixului.

  Răspunde
  • „The reason that some BIC® pens have a hole in their cap is to prevent the cap from completely obstructing the airway if accidently inhaled.” În română: „Motivul pentru care unele pixuri BIC au o gaură în capac este pentru a preveni blocarea completă a căilor respiratorii în cazul înghițirii accidentale.” SURSA: Site-ul oficial BIC – https://www.bicworld.com/en/faq#accordion-item-386. Să sperăm că nu v-ați inspirat povestea cu „vidul la scoatere” dintr-un exemplu personal real.

   Răspunde

Lasă un comentariu