Sfârșitul vieții pe Pământ. 5 catastrofe cosmice care amenință omenirea

Dacă te-ar întreba cineva care este cel mai mare pericol care amenință planeta și rasa umană, cel mai probabil te-ai gândi la războiul nuclear, la încălzirea globală sau la vreo pandemie. Dar, presupunând că putem trece cu bine peste toate astea, suntem cu adevărat în siguranță?

Viața pe „planeta albastră” pare sigură, până când ne gândim la pericolele care ne pândesc din spațiu. Iată câteva catastrofe cosmice care s-ar putea produce și care ar pune capăt vieții pe mica noastră planetă.

1

O erupție solară de mari proporții

Catastrofe cosmice - explozie solara
Foto: BBC

Soarele nu este o stea prietenoasă, așa cum s-ar putea crede. Creează câmpuri magnetice puternice, care dau naștere unor pete solare impresionante, uneori chiar mai mari decât Pământul. Soarele mai emite și un flux de particule și radiații, denumit vânt solar.

Dacă este ținut sub control de câmpul magnetic al Terrei, vântul solar nu face altceva decât să creeze imagini spectaculoase, precum aurora boreală. Însă, dacă devine prea puternic, acest flux poate influența comunicațiile radio și poate provoca pene de curent sau alte dezastre naturale.

Cea mai puternică furtună solară documentată din istorie a lovit Pământul în 1859. Incidentul a fost denumit Evenimentul Carrington.

Atunci, aurorele boreale au fost vizibile în întreaga lume, sistemele de telegraf din Europa și America de Nord s-au prăbușit, iar pilonii stâlpilor de telegraf aruncau scântei.

Dacă s-ar petrece în secolul nostru, un astfel de eveniment ar avea proporțiile unei catastrofe cosmice, mai ales având în vedere dependența noastră de echipamentele electronice.

Chiar dacă specia umană nu ar fi distrusă, ne-am confrunta cu catastrofe de mari proporții și întreaga civilizație ar cădea în haos. N-ar mai exista electricitate, apă și alte servicii publice, iar aproape toate industriile – inclusiv cea alimentară – ar fi paralizate.

2

Impactul cu un asteroid

Catastrofe cosmice - Asteroid
Foto: The Mirror

Știm deja despre pericolele pe care meteoriții le reprezintă pentru specia umană. Până la urmă, este foarte probabil ca dinozaurii să fi dispărut din cauza căderii unui meteorit.

Cercetările recente ne-au informat cu privire la numărul mare de asteroizi din sistemul nostru solar, care ne-ar putea pune în pericol sau ar putea distruge cu totul viața de pe planetă.

Abia în ultimele decenii am început să proiectăm și să dezvoltăm sisteme care să ne protejeze de meteoriții de mici dimensiuni care ne-ar putea lovi. Dar, în fața celor mai mari – care sunt și mai rari – suntem neajutorați.

Chiar dacă nu ar distruge planeta, până și un asteroid de mici dimensiuni ar putea ucide întreaga omenire, cauzând valuri tsunami imense, incendii și alte catastrofe naturale, făcând Pământul de nelocuit.

3

Dispariția Soarelui

Catastrofe cosmice - Disparitia Soarelui
Foto: BBC

Dacă evenimentele menționate până acum au un anumit grad de probabilitate, oamenii de știință au calculat că Soarele se va stinge în 7.72 de miliarde de ani.

La acel moment, atmosfera Soarelui se va transforma într-o nebuloasă planetară, iar rămășițele stelei vor forma în primă fază într-o „gigantă roșie”, iar apoi într-o „pitică albă”.

Totuși, specia umană nu va asista la ultimele etape ale acestei catastrofe cosmice. Pe măsură ce va „îmbătrâni”, Soarele va deveni tot mai rece și mai mare. În momentul în care se va transforma într-o gigantă roșie, Soarele va fi atât de mare, încât va putea cuprinde planetele Mercur și Venus.

Mai mult, Soarele va crea un vânt solar extrem de puternic, care va încetini rotația Pământului. Astfel, peste aproximativ 7.59 de miliarde de ani, planeta noastră va fi cuprinsă de straturile exterioare ale stelei pe moarte și se va topi definitiv.

4

Exploziile de raze gama

Stelele binare și supernovele pot produce descătușări imense de energie, denumite explozii de raze gama. Aceste catastrofe cosmice sunt explozii extrem de puternice în care toată energia se concentrează într-o rază foarte îngustă, care nu durează mai mult de câteva minute.

Radiațiile produse de o astfel de explozie sunt capabile să distrugă stratul de ozon al Pământului. Astfel, întreaga viață de pe Terra ar deveni expusă radiațiilor ultraviolete ale Soarelui.

Astronomii au descoperit un sistem de stele – WR 104 – care ar putea produce o astfel de catastrofă cosmică. WR 104 se află la o distanță de 5.200-7.500 de ani lumină, nu suficient de departe încât să fim în siguranță. Și, colac peste pupăză, nici nu știm exact când se va petrece dezastrul.

5

Supernovele

Catastrofe cosmice - Supernova
Foto: Red Orbit

Supernovele sunt explozii stelare care au loc atunci când o stea a ajuns la finalul vieții. În Calea Lactee, astfel de explozii au loc o dată sau de două ori la fiecare 100 de ani și sunt adevărate catastrofe cosmice.

Probabilitatea este mai mare ca o astfel de catastrofă cosmică să aibă loc mai aproape de centrul dens al galaxiei. Ne putem oare aștepta la un asemenea eveniment în viitorul apropiat? Steaua Betelgeuse, din constelația Orion, se apropie de finalul vieții și se află la doar 450-650 de ani lumină de Pământ.

Ar putea deveni o supernovă acum sau în următoarele câteva milioane de ani. Din fericire, astronomii estimează că, pentru a distruge stratul de ozon al planetei noastre, o supernovă trebuie să se afle la maximum 50 de ani-lumină de Terra.

Ca să știi mai mult, citește „O plimbare prin Univers. Carte de relaxare astronomică”

Astronomul Adrian Șonka își invită cititorii de toate vârstele la o plimbare de-a lungul și de-a latul Universului cunoscut. Vei afla ce presupune cu adevărat o călătorie în spațiu și cum se simte când zbori cu 28 000 km/h, cum se vede Pământul de pe fereastra hubloului, cum ar fi viața pe celelalte planete din Sistemul Solar (de ce e „grea” viața pe Venus și de ce e așa de „prăfuit” Marte) și unde e cel mai bine să programezi o viitoare vacanță (scuba-diving pe planetele joviene, anyone?), cum funcționează aparatul de făcut lumină” (Soarele, nu becul), unde se termină Sistemul Solar și cum se măsoară distanța până la stele, ce este o pitică roșie și ce e o gigantă albastră, care sunt cele mai bune „cartiere” cosmice sau cum poate găsi o maimuță o planetă.

Cu mult umor și într-un stil accesibil și prietenos, Adrian Șonka te învață tot ce ai nevoie ca să te plimbi relaxat printre planete și stele. Adrian Șonka este astronom de mai bine de 20 de ani, timp în care a privit cerul și a învățat să observe multe tipuri de obiecte cosmice: stele variabile, asteroizi, planete, ocultații etc.

„O plimbare prin Univers. Carte de relaxare astronomică” se găsește cu reducere pe Cărturești, Humanitas sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „Sfârșitul vieții pe Pământ. 5 catastrofe cosmice care amenință omenirea”

  1. nu poate fi ”’sfirsitul vietii”’ ci cel mult ”’sfirsitul acestei civilizatii”’ care este VICIATA, din cauza unora care INCONSTIENTI au distrus legile de vietuire si convietuire CURATA… atit fizic cit si psihic… ”’sfirsitul ”’ vine singur…

    Răspunde

Lasă un comentariu