Cum ar arăta sfârșitul lumii dacă Pământul nu s-ar mai roti în jurul axei

Te-ai întrebat vreodată cum ar putea arăta sfârșitul lumii? Ce ar mai rămâne pe Pământ dacă s-ar întâmpla un dezastru de mari proporții? Oare ar reuși oamenii să supraviețuiască unui cataclism uriaș? Numeroase cărți și filme au încercat să răspundă la aceste întrebări, imaginând scenarii apocaliptice, cu final întotdeauna sumbru.

Să ne imaginăm că, brusc, Pământul nu s-ar mai roti, iar lumea ar trebui să se adapteze la noile condiții. Ar fi acesta, oare, sfârșitul lumii? Să vedem ce s-ar întâmpla.

1. Toate obiectele ar zbura înspre est, cu o viteză foarte mare

Sfarsitul lumii - Obiecte zburand

Foto: petapixel.com

Deși planeta se rotește, noi nu percepem această mișcare. Însă, dacă ar fi ca ea să se oprească, tot ce există pe suprafața Pământului s-ar desprinde de pe sol și ar zbura înspre est cu mare viteză, iar apoi ar cădea din nou la sol.

Sten Odenwald, cercetător NASA, spune că cea mai mare viteză s-ar înregistra la ecuator – 1.600 km/h -, iar aproape de poli viteza ar fi de aproximativ 1.200 km/h.

2. S-ar forma valuri uriașe

Sfarsitul lumii - Tsunami

Foto: thesun.co.uk

Sfârșitul lumii ar putea veni, în primul rând, sub forma unor valuri imense. Impulsul forței ar face ca apa din oceane și mări să se miște, formând valuri tsunami uriașe. Aceste cantități uriașe de apă s-ar deplasa înspre est, măturând totul în cale.3. Sfârșitul lumii – vânturi cu viteze inimaginabile

Sfarsitul lumii - Vanturi

Foto: dailymail.co.uk

Pentru un timp, atmosfera Pământului ar continua să se miște din inerție, rotindu-se în jurul planetei de câteva ori. Viteza de deplasare ar fi enormă, de aproape 1.800 km/h.

4. Toată apa de pe planetă s-ar grupa în două oceane

Sfarsitul lumii - Oceane

Foto: newportbeachindy.com

În prezent, apa se adună la ecuator din cauza forței centrifuge. O oprire bruscă a Pământului ar face ca uscatul și oceanele să se redistribuie. Astfel, s-ar forma două mari oceane, la cei doi poli.

În consecință, în lipsa apei, la ecuator ar apărea o nouă masă de pământ. Aceasta ar forma un continent gigantic, dispus de jur-împrejurul planetei.5. Sfârșitul lumii – Erupții vulcanice și cutremure

Sfarsitul lumii - Vulcani

Foto: nyt.com

Imensa energie cinetică a Pământului, precum și forța inerției ar afecta și nucleul planetei. Rezultatul este previzibil: s-ar forma uragane de o forță inimaginabilă, erupții vulcanice și cutremure.

6. O emisferă fierbinte și una înghețată

Sfarsitul lumii - Temperaturi

Foto: atlanticfeet.com

Dacă Pământul s-ar opri brusc, o jumătate din planetă ar rămâne îndreptată spre soare. Aici, temperaturile ar fi extrem de ridicate și nu ar fi niciodată noapte. Cea de-a doua emisferă ar deveni un tărâm mereu înghețat și învăluit de beznă.7. Câmpul magnetic al planetei ar dispărea

Sfarsitul lumii - Campul magnetic

Foto: todayifoundout.com

Dacă ar exista vreo specie care să supraviețuiască tuturor calamităților de mai sus, probabil că nimic n-ar rezista dispariției câmpului magnetic. Câmpul magnetic există în special datorită stratului extern al nucleului (care conține în mare parte fier) și rotației Pământului în jurul propriei axe.

Dacă această rotație n-ar mai exista, și câmpul magnetic ar dispărea, estimează Sten Odenwald. Câmpul magnetic ne protejează de vânturile solare și de radiații. Neoprite, aceste particule ar ucide toate organismele vii, cauzând sfârșitul lumii.

8. Luna ar cădea pe Pământ

Sfarsitul lumii - Luna

Foto: swiftfilm.com

Profesorul Vaughan Pratt, de la Universitatea Stanford, este de părere că Luna și-ar încetini și ea mișcarea, iar la final s-ar opri. Apoi, distanța dintre Lună și Pământ s-ar reduce gradual. În câteva milioane de ani, ea ar intra în coliziune cu Terra. Desigur, putem sta liniștiți. Oricum n-ar mai fi nimeni în viață să vată toate acestea.

Deși pare de domeniul SF, scenariul de mai sus nu este cu totul imposibil. Într-adevăr, Pământul se rotește din ce în ce mai încet. În „tinerețe”, Terra se rotea cu o viteză mult mai mare, iar o zi dura doar 6 ore. Conform calculelor NASA, lungimea unei zile crește cu 2,3 milisecunde la fiecare 100 de ani. Peste un miliard de ani, zilele vor fi mult mai lungi și este posibil ca planeta să se oprească la un moment dat.

Deși pare indestructibilă, planeta noastră este mai vulnerabilă decât credem. Dovada sunt numeroasele schimbări prin care a trecut Terra în ultimele secole: Încălzirea globală transformă radical Pământul. Imagini care ne pun pe gânduri

4 comentarii

  1. Elena
    • Liviu
  2. Robert
  3. Helmut

Ți-a plăcut? Spune ce crezi!