Sfârșitul misterios al lui Louis Le Prince, inventatorul filmului, și rivalitatea sa cu Thomas Edison

Pe fondul unui veritabil război al brevetelor din care Thomas Edison avea doar de pierdut, Louis Le Prince, inventatorul filmului, a dispărut în circumstanțe neelucidate, ce alimentează speculațiile chiar și astăzi.

În general, se crede că inventatorii filmului au fost Edison și frații Auguste și Louis Lumière. Aceștia au devenit celebri pentru descoperirea lor ingenioasă și au intrat în istorie drept inventatorii unui fenomen care domină lumea divertismentului de mai bine de un secol.

Totuși, începuturile filmului nu trebuie puse numai pe seama acestor trei personalități. Au câștigat războiul brevetelor, însă în această poveste nu este vorba numai de inventivitate.

Mai există și aspectul dispariției misterioase a lui Louis Le Prince, care nu a fost elucidată niciodată, și în care mulți cred că celebrul său rival, Thomas Edison, a fost cumva implicat.

Louis Aimé Augustin Le Prince, fiul unui ofițer din Legiunea de Onoare (înființată de Napoleon Bonaparte), s-a născut în 1841. Tatăl său avea mulți prieteni importanți și printre aceștia se număra Louis Daguerre, inventatorul procesului de fotografiere prin dagherotipie.

Thomas Edison în laboratorul său, 1901. Foto: Wikimedia

Tânărul Le Prince a fost fascinat de acest proces și a început să studieze bazele chimiei și fotografiei de la prietenul tatălui său. Le Prince s-a îndrăgostit atât de tare de acest proces, încât a continuat să studieze pictura și chimia la Paris și Leipzig.

Când și-a terminat studiile, a fost invitat de antreprenorul britanic John Whitley să se mute în Anglia. Împreună cu soția lui, a fondat Școala Tehnică de Arte din Leeds, o școală de arte aplicate, unde Le Prince a continuat să se specializeze în colorare și fotografie.

Mai târziu, s-a mutat în SUA și a primit și cetățenia americană. În timpul anilor ’80 ai secolului XIX, Le Prince a început să fie interesat de film și, în 1866, a inventat o cameră de filmat cu 16 lentile.

Louis Le Prince. Foto: BBC

Brevetul o descrie ca fiind o cameră de filmat integrată cu proiector. A continuat să lucreze la invenția sa și a dezvoltat Cine-Camera Le Prince cu o singură lentilă – considerată o invenție revoluționară în istoria cinematografiei.

În octombrie 1888 a realizat primele imagini captate cu o cameră de filmat din istorie, în Leeds, Anglia. A realizat trei filme scurte: „Scena din grădina Roundhay”, „Traficul de pe podul din Leeds” (vezi video mai jos) și o serie de imagini cu fiul său cântând la acordeon.

Invenția lui, care folosea film lipit pe hârtie, poate părea primitivă în comparație cu echipamentele folosite mai târziu sau în ziua de azi, însă a fost încununată de succes, ceea ce înseamnă că aparatul lui Le Prince a apărut cu câțiva ani înaintea invențiilor similare ale lui Edison și ale fraților Lumière.

Abonează-te la canalul Incredibilia:

Însă, în septembrie 1890, Le Prince a dispărut fără urmă în circumstanțe neelucidate, în timp ce călătorea spre SUA ca să demonstreze abilitățile camerei sale cu o singură lentilă.

Ar fi fost pentru prima dată când invenția sa era dezvăluită publicului general, iar demonstrația ar fi fost o lovitură teribilă pentru Edison, care susținea că el inventase filmul.

De asemenea, Le Prince plănuia să breveteze ideea care i-ar fi garantat drepturi de autor pentru noua invenție, în detrimentul lui Edison.

Le Prince și-a vizitat fratele în Dijon și, pe 16 septembrie, a luat un tren spre Paris, plănuind ca apoi să traverseze Atlanticul. Însă nu a mai ajuns niciodată în Paris.

Le Prince și bagajul lui au dispărut fără urmă. Părea că pur și simplu se evaporaseră. Fusese văzut urcându-se în tren, însă nimeni nu l-a văzut în vreunul dintre compartimente.

Există câteva teorii contradictorii legate de soarta lui Le Prince. Prima spune că s-a sinucis din cauza falimentului iminent. Strănepotul său crede că așa stau lucrurile, însă documentele vremii arată că afacerea lui mergea bine.

A doua teorie spune că s-a înecat în mod accidental. Ideea ar putea fi credibilă. În 2003, cercetătorii au identificat fotografia unui francez care se înecase.

Fotografia data din 1890, din aceeași perioadă în care dispăruse Le Prince. Teoria înecului este plauzibilă, dar nu explică nici de ce a dispărut bagajul și nici cum se face că nimeni nu l-a văzut pe Le Prince căzând din tren.

Secvență de șase cadre din filmul lui Le Prince realizat pe podul din Leeds (Muzeul Național al Științei, Londra). Foto: Wikimedia

O ultimă teorie spune că însuși Thomas Edison a fost implicat, fiind direct interesat ca Louis Le Prince să dispară. Este o teorie pe care mulți dintre membrii familiei inventatorului francez o credeau foarte posibilă.

Potrivit BBC, Edison susținea că era singurul inventator al filmului. Adolphe Le Prince, fiul lui Louis, contesta în tribunal revendicările lui Edison.

Dacă, peste câteva săptămâni, Le Prince ar fi ajuns în SUA, ar fi putut să depună, la rândul său, cererea de brevet, fapt care ar fi „demolat” revendicările lui Edison și l-ar fi lipsit de acesta de drepturile de autor.

Însă, cum Le Prince a dispărut, Edison a câștigat procesul, deși victoria lui a fost contestată un an mai târziu. Un alt lucru ciudat este că, doi ani mai târziu, și Adolphe Le Prince a avut parte de un sfârșit misterios.

În vârstă de 29 de ani, acesta a fost împușcat mortal în timp ce vâna rațe în statul New York. Cazul nu a fost elucidat.

Probabil că nu vom ști niciodată ce i s-a întâmplat lui Louis Le Prince, însă, în timp, acesta și-a câștigat renumele de a fi inventatorul filmului. Iată cum este amintit pe site-ul Muzeului de Științe și Media din Anglia:

„Printr-o întorsătură crudă a destinului, dată fiind dispariția sa, primul realizator de filme din lume nu a avut șansa de a primi în timpul vieții aplauze pentru creațiile sale, însă a dobândit postum statutul de părinte al cinematografiei”.

Ca să știi mai mult, citește „100 de fotografii care au schimbat lumea”

O carte-album de colecție cu cele mai importante 100 de fotografii din istoria lumii și descrierea istoriei acestora. Momente mărețe din istorie imortalizate în 100 de fotografii! De la deschiderea mormântului faraonului Tutankhamon la primul zbor al fraților Wright, de la ciuperca atomică din Nagasaki la prima aterizare pe lună, cele 100 de fotografii marchează momentele cele mai importante din istoria omenirii. Acestea ne reamintesc nu numai că fotografia reține evenimentele majore din întreaga lume, dar și că este un mod de a aduce în atenția opiniei publice realitatea acestor evenimente. Această carte cu o realizare grafică de excepție ce include comentarii pentru fiecare imagine este pur și simplu de nelipsit din biblioteca ta.

„100 de fotografii care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „Sfârșitul misterios al lui Louis Le Prince, inventatorul filmului, și rivalitatea sa cu Thomas Edison”

  1. Francezul a fost „sinucis”! Francezul era pe val, tocmai ce realizase primele lui filme, cum sa se fi sinucis?
    Edison asta a fost bengos rău de tot! El a inventat filmul, el a inventat electricitatea (alaturi de sârbo-AMERICANUL Nikolai Tesla – in realitate este istroromânul Nicolae Tesla), tot el a „inventat” becul cu filament, înregistrarea sunetului, generatorul electric și multe, multe altele!
    După umila mea părere, Edison a fost doar un oportunist, un om de afaceri care a exploatat minți savante (și fără să își țină promisiunile – spre ex., lui Nicolae Tesla i-a datorat 50 de mii de dolari, bani pe care nu i-a dat niciodatata), iar cei care nu au fost „cuminți”, au fost „sinucisi”.

    Răspunde

Lasă un comentariu