Istoria ciudată a sfântului Guinefort, câinele venerat de catolicii din Franța

Istoria ciudată a sfântului Guinefort, câinele venerat de catolicii din Franța featured_compressed

În secolul XIII, inchizitorul și istoricul medieval Ștefan de Bourbon a auzit despre cazul ciudat și trist al sfântului Guinefort, care a trăit în Franța, și a decis să aștearnă pe hârtie cele auzite, dând naștere uneia dintre cele mai ciudate povești ale sfinților creștini.

Într-o zi, stăpânul castelului Villars-les-Dombes, de lângă orașul Lyon din Franța zilelor noastre, a văzut unul dintre câini fugind din camera fiului său, cu botul plin de sânge. Fără să stea pe gânduri sau să cerceteze ce s-a întâmplat, crezând că ogarul i-a devorat copilul, nobilul a scos sabia și a spintecat pe loc animalul.

Foto: Pinterest

Apoi, și-a auzit fiul plângând și a fugit îngrozit să vadă ce s-a petrecut. A descoperit că băiatul – care nu fusese rănit – stătea lângă un șarpe mort. Era clar că târâtoarea fusese sfârtecată de colții ogarului.

Cu mare durere și tristețe, conștient că a comis o eroare de judecată fatală, a decis să îngroape trupul ogarului Guinefort într-o fântână săpată la intrarea în castel, pe care a acoperit-o cu pietre, pentru a marca solemn locul.

Imediat, povestea ogarului martir a început să se răspândească, ajungând la urechile țăranilor de pe domeniu. Curând, au început vizitele la mormântul câinelui.

Sfantul Guinefort
Foto: Pinterest

Atât de mulți au început să vină la locul de îngropăciune a lui Guinefort, încât fântâna a devenit în curând loc de pelerinaj, ogarul fiind de acum creditat ca martir cu puteri tămăduitoare și protector al copiilor.

Sfântul Guinefort și Vaticanul

Când povestea lui Guinefort a ajuns la urechile oficialilor de la Vatican, răspunsul Bisericii a fost că ogarul ar fi putut avea de-a face cu unele miracole, dar a interzis cu strictețe ca rămășițele câinelui să devină obiect de cult.

Inchiziția însăși a fost acuzată de persecutarea adepților lui Guinefort ca eretici, precum și de distrugerea oricărui text care consemna existența sa.

În pofida acestei atitudini duplicitare a Vaticanului (care pe de o parte l-a acceptat neoficial ca „făcător de miracole”, iar pe de alta a acționat pentru discreditarea sa), câinele a fost venerat în cultura populară a regiunii drept „sfântul Guinefort” timp de șapte secole.

Rugăciunile închinate câinelui includeau formule precum „sfinte Guinefort, protejează-ne de idioți și de șerpii cei răi!” și aveau un oarecare sens, având în vedere povestea tristă a morții ogarului.

Până în 1930, „sfântul Guinefort” a fost sărbătorit de catolicii francezi din regiunea Lyon în fiecare an, pe 22 august.


Dacă ți s-a părut interesant acest articol, citește și despre Valentin, sfântul care are de-a face mai mult cu moartea și mai puțin cu dragostea.

Ca să știi mai mult, citește „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu adus genului epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre.

Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, din care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, dure și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare.

În binecunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: cum ele ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

„Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu