Marea Britanie se confruntă cu un fenomen surprinzător: invazia unei specii de șerpi uriași. Acești șerpi, cunoscuți sub numele de Șarpele lui Esculap, au ajuns să fie prezenți în diverse locuri, în căutarea căldurii necesare pentru împerechere.
Cu toate că nu sunt native acestei regiuni, reptilele s-au aclimatizat și s-au multiplicat, menționează surse precum The Independent și BBC News. Ei au dispărut din Marea Britanie în timpul Epocii de Gheață și nu au mai fost observați timp de sute de mii de ani.
Totuși, aceste reptile au reușit să supraviețuiască temperaturilor joase datorită refugierii în colțuri călduroase. Introducerea acestor șerpi în anii 1970 în Colwyn Bay, după evadarea dintr-o grădină zoologică, a condiționat dezvoltarea lor în regiunile din jurul Londrei și South Wales.
Acești șerpi, care se hrănesc în special cu șobolani, nu sunt veninoși, dar ridică întrebări privind adaptabilitatea lor într-un climat rece.
Invazia speciilor precum Șarpele lui Esculap este accentuată de schimbările climatice și activitățile umane, care permit acestor creaturi să prolifereze în absența prădătorilor naturali.
Pentru a înțelege mai bine adaptarea acestor șerpi uriași la climatul britanic, cercetătorii au monitorizat comportamentul a 13 masculi și opt femele pe parcursul a două sezoane, între 2021 și 2022.
Șerpii își securizează căldura utilizând structuri construite de oameni, cum ar fi podurile și cavitățile din pereți. Masculii au o preferință pentru habitatele antropogene, în timp ce femelele preferă mediile naturale împădurite, explică experții.
Reptilele găsesc în structurile create de oameni oportunități de termoreglare și locuri ideale pentru depunerea ouălor. Astfel, s-a constatat un comportament remarcabil, șerpii întorcându-se frecvent la clădirile locuite și explorându-le structurile pentru a ajunge în spațiile ascunse.
Acest comportament este neobișnuit pentru speciile nativ din Marea Britanie, care evită, în general, zonele urbane.