Șerpașii, băștinașii care îi ghidează pe alpiniști spre vârful Everest

Nimeni nu cunoaște mai bine decât ei secretele Everestului, cel mai înalt munte din lume. De aceea, au devenit cei mai buni ghizi pentru alpiniștii care doresc să ajungă pe vârful acestui munte din Nepal.

Vorbim despre șerpași, bărbați și femei cu o capacitate fizică ce face dovada celor mai solicitante înălțimi, unde oxigenul este mai puțin.

Potrivit unui studiu recent, șerpașii au o fiziologie specială, care utilizează oxigenul mai eficient decât oamenii care trăiesc mai aproape de nivelul mării.

Acest lucru le permite să care încărcături uriașe fără să obosească prea mult în zone în care alți oameni se prăbușesc din cauza lipsei de oxigen.

Asta nu înseamnă că sunt scutiți de pericolele munților. Mulți șerpași au pierit în accidente, căzând de pe stânci, fiind surprinși de avalanșe sau din cauza răului de înălțime.

Însă, doar pentru că trăiesc și au crescut în Nepal nu înseamnă că sunt oameni de fier. Unii au dispărut în timp ce urcau pe Everest, fără a mai fi văzuți vreodată.

În fiecare an, alpiniști experimentați (și unii nu atât de experimentați) din întreaga lume plătesc adevărate averi pentru a cuceri vârful celui mai înalt munte de pe planetă.

Iar șerpașii își câștigă existența din asta: îi însoțesc și îi ghidează pe acești alpiniști în visul vieții lor.

Getty Images
Foto: Getty Images

Cine sunt șerpașii?

Șerpașii sunt un grup etnic care trăiește la poalele Nepalului, unde s-au stabilit în urmă cu câteva secole. Inițial au trăit în Tibet.

După atâtea generații născute și crescute pe pantele vârfului Everest, șerpașii cunosc terenul mai bine decât oricine. Corpurile lor s-au adaptat, de asemenea, la condițiile climatice de acolo.

Numele Sherpa (uneori numit Sherwa) înseamnă „est”, referindu-se la originile lor din Khams, în estul Tibetului. Au început să migreze în secolul al XV-lea și și-au câștigat existența timp de multe secole ca negustori, păstori și fermieri.

O vedere panoramică a munților masivi din Nepal. Getty Images
O vedere panoramică a munților din Nepal. Foto: Getty Images

Există, de asemenea, grupuri mici de șerpași în unele părți din America de Nord, Australia și Europa. Aceștia vorbesc o limbă numită Sherpa, strâns înrudită cu limba tibetană.

Șerpașii din Nepal trăiesc în Solu-Khumbu, în jurul munților Himalaya. Această zonă este formată din două regiuni brăzdate de râul Sun Kosi: regiunea Khumbu, la o altitudine cuprinsă între 3.700 și 4.300 de metri, și Solu, la o altitudine cuprinsă între 2.400 și 3.100 de metri.

Șerpașii le arată străinilor secretele muntelui: le deschid drumul, le instalează corzile de cățărare și le transportă echipamentul, care constă în corturi, rucsacuri, pompe de oxigen, alimente și alte articole.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește noua noastră pagină de Facebook

Ai acces gratuit la serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Citește în continuare

Lasă un comentariu