Datorită serialului HBO, la Cernobîl turismul a crescut exponențial

Se pare că oamenii nu învață din lecțiile istoriei. Nu cu mult timp în urmă, niște turiști de la Auschwitz au stârnit indignarea la nivel internațional după ce s-au fotografiat pe șinele de tren care duc spre fostul lagăr de concentrare nazist.

Acum, în urma serialului HBO de mare succes, Cernobîl a devenit noua destinație la modă pentru a realiza selfie-uri lipsite de respect.

Serialul foarte popular „Cernobîl” a inspirat mulți turiști să vină să viziteze locul accidentului nuclear, unde unele persoane realizează fotografii lipsite de respect. Foto: Instagram

Potrivit CNN, orașul Cernobîl, unde a avut loc cel mai mare dezastru nuclear din istoria umanității după ce un reactor nuclear a explodat, în 1986, este martorul unei creșteri a numărului de turiști locali și internaționali care sunt nerăbdători să exploreze Zona de Excluziune, care încă este radioactivă.

Probabil că nu este o coincidență faptul că creșterea numărului de turiști vine după succesul global al serialului „Cernobîl”, de la HBO, care a avut premiera în luna mai 2019.

„Rezervările au crescut cu 35%. Cei mai mulți spun că au decis să-și facă o rezervare după ce au văzut acest serial. După ce au urmărit serialul, au luat avionul ca să vină aici”, a declarat pentru CNN Victor Korol, directorul companiei SoloEast Tour.

Korol a afirmat că, de la lansarea serialului, firma sa deservește câte 200 de oameni în fiecare weekend. Creșterea turismului este o veste bună pentru orice economie, însă popularitatea Cernobîlului a arătat, de asemenea, cât de lipsiți de respect pot fi oamenii atunci când sunt liberi și au la dispoziție un telefon mobil.

Un magazin cu suveniruri de la Cernobîl aflat la punctul de control Ditiatki, în Zona de Excluziune din Prîpeat. Foto: Getty Images

O căutare pe Instagram a orașelor Cernobîl și Prîpeat, aflat în apropiere, afișează o mulțime de selfie-uri de prost gust, realizate într-un loc unde nenumărați oameni au suferit niște morți inimaginabil de dureroase.

Utilizatorii de Instagram dau „like” și afișează semnul păcii, se strâmbă și adoptă posturi indecente și – pentru a atinge nivelul cel mai de jos – au curajul de a face fotografii în posturi seminude în mijlocul ruinelor rămase după dezastrul de la Cernobîl.

Din 2011, o mare parte a zonei din jurul celei afectate de explozia nucleară s-a deschis pentru tururi educaționale cu ghizi, deși este încă considerată una dintre cele mai poluate zone de pe planetă.

Unele zone au accesul interzis, cum ar fi „cimitirul mașinăriilor” din satul Rossokha, care a devenit un cimitir pentru mașinăriile contaminate folosite pentru curățare după dezastrul nuclear.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de @nz.nik pe

Vizitatorii au voie să intre în orașul-fantomă Prîpeat, orașul aflat cel mai aproape de centrala nucleară de la Cernobîl, precum și să viziteze un punct de observație care nu se află departe de sarcofagul masiv de oțel și beton care a fost construit după dezastru pentru a acoperi și a restrânge efectele reactorului care a explodat.

Unitatea în care se află reactorul și o tiribombă de un galben deschis din parcul de distracții părăsit din Prîpeat par a fi cele mai populare locuri în care turiștii fac selfie-uri.

Creșterea numărului de turiști a avut un efect benefic asupra economiei locale, însă mulți dintre turiști nu par să fi aflat de istoria îngrozitoare a acestui loc. Fluxul de vizitatori veseli care fac poze nu a trecut neobservat de comunitatea online, care este locul în care sfârșesc de obicei fotografiile realizate aici.

Lipsa de bun simț a acestor vânători de selfie-uri a devenit atât de jenantă pentru unii, încât până și creatorii serialului HBO au intervenit. Scenaristul și producătorul Craig Mazin s-a adresat online acestor turiști care se vor „influencer-i”:

„Este minunat că serialul Cernobîl a inspirat un val de turism spre Zona de Excluziune. Însă am văzut fotografiile care circulă online. Dacă mergi să vizitezi acel loc, te rugăm să ții cont de faptul că acolo a avut loc o tragedie îngrozitoare. Comportă-te cu respect față de toți cei care au suferit și s-au sacrificat!”, a scris scenaristul și producătorul Craig Mezin.

Fotografia unui „influencer” în Zona de Excluziune de la Cerobîl. Foto: Instagram

Numărul morților rezultat în urma exploziei de acum trei decenii este încă dezbătut. Cei care au intervenit primii au avut cel mai mult de suferit.

Mulți dintre aceștia au suferit îngrozitor după ce corpurile li s-au umflat și pielea li s-a desprins de pe corp în urma expunerii directe la radiații.

Copiii s-au născut cu defecte, în timp ce adulții au suferit de boli mortale, cum ar fi cancerul tiroidian și leucemia. Norii de material radioactiv au purtat particulele nucleare peste întreaga Europă, ucigând în jur de 9.000 de oameni, potrivit ONU.

Numărul este dezbătut, iar mulți experți cred că sute de mii de oameni au murit de pe urma efectelor indirecte ale dezastrului nuclear. Prin urmare, ar fi potrivit ca vizitatorii să țină cont de aceste statistici atunci când vizitează acest loc.

Ca să știi mai mult, citește „Rugăciune pentru Cernobîl”

Dacă te interesează subiectul accidentelor nucleare, îți recomandăm una dintre cele mai bune cărți despre evenimentele de la Cernobîl și tragediile de acolo: „Rugăciune pentru Cernobîl”. Cartea a fost interzisă în Belarus și i-a adus scriitoarei Premiul Nobel pentru Literatură.

„În timp ce autoritățile sovietice au încercat să mușamalizeze efectele accidentului, Svetlana Aleksievici a petrecut mai mulți ani adunând mărturii de la supraviețuitori (foști muncitori la centrală, oameni de știință, medici, soldați, pompieri, strămutați, văduve, orfani), ale căror voci compun o istorie orală marcată de frică, furie și incertitudine, dar și de umor negru și iubire. Cronică a trecutului și avertisment pentru viitor, cartea sa este o lucrare crucială, care, datorită forței emoționale și onestității sale, lasă o amintire de neșters în mintea cititorului.”

„Rugăciune pentru Cernobîl” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, vezi episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Lasă un comentariu