Secta apocaliptică Familia, condusă de femeia care se credea Isus Hristos

La periferia orașului australian Melbourne, câteva sute de oameni au trăit într-un secret deplin, timp de peste două decenii, sub controlul unei femei care se credea reîncarnarea lui Isus Hristos.

Copiii obținuți prin adopții ilegale, ritualurile care implicau consumul de droguri psihedelice și practicarea torturii făceau parte din planul lui Anne Hamilton-Byrne de a crea o rasă superioară de oameni pregătiți pentru un război care încă nu începuse.

secta Familia 01
Anne Hamilton-Bryne. Foto: Wikimedia

Grupul lui Hamilton, cunoscut drept secta Familia, avea să strângă aproape 500 de adepți, până când a fost destructurat datorită „trădării” unei adolescente rebele.

Viața lui Anne Hamilton-Byrne înainte de secta Familia

Anne Hamilton a acumulat o avere considerabilă încă dinainte de a-și crea mica armată de adepți. Purta haine și bijuterii scumpe și arăta mai degrabă ca o celebritate mondenă decât ca un lider religios.

Influența și bogăția ei nu aveau nimic în comun cu mica așezare rurală, aflată la câteva ore de Melbourne, unde crescuse. Născută în 1921 ca Evelyn Adams, tânăra Anne și-a pierdut devreme mama, care suferea de schizofrenie.

Tatăl ei reușea cu greu să-și găsească de lucru și nu a făcut față rolului de părinte singur. Din această cauză, Anne și-a petrecut mare parte din copilărie în diverse orfelinate.

Ani mai târziu, după ce a născut un copil și și-a pierdut soțul într-un accident de mașină, Anne a început să practice yoga. La acea vreme, yoga și religiile orientale erau încă un mister pentru o bună parte din lumea occidentală.

În scurt timp, Anne început să le predea cursuri de yoga casnicelor curioase din Melbourne. Ceea ce a urmat a fost departe de a fi o carieră tipică de instructor de yoga.

Viața în secta Familia

secta Familia 02 bis
Raynor Johnson a contribuit decisiv la consolidarea puterii lui Anne. Foto: Pinterest

La începutul anilor ’60, religiile și misticismul oriental începuseră să atragă interesul occidentalilor. Anne își construise deja o reputație în Melbourne, unde oamenii erau fascinați de această nouă modă.

Pentru Anne, totul s-a schimbat când l-a întâlnit pe Raynor Johnson, un fizician în pragul pensionării. Johnson a fost captivat de farmecul ei.

„Era, fără îndoială, cea mai înțeleaptă, cea mai serenă persoană și cel mai grațios și generos suflet pe care l-am întâlnit vreodată”, scria Johnson în jurnalul său.

Cei doi au experimentat cu LSD, iar Johnson a prezentat-o multor oameni din clasa de mijloc, care voiau să fie ghidați de fermecătoarea profesoară de yoga. Johnosn a ajutat-o pe Anne să recruteze membri pentru secta Familia, un grup care creștea de la o zi la alta.

La Familia 03
Casa izolată care a devenit sediul sectei Familia. Foto: Pinterest

În cele din urmă, un teren deținut de Johnson, situat la periferia orașului Melbourne, a devenit sediul organizației. Acolo a fost construită o cabană pentru întruniri și discuții.

Se organizau întâlniri săptămânale, în cadrul cărora Anne își transmitea mesajul, un amestec de buddhism, hinduism și creștinism. Anne considera că este o prezență similară lui Isus Hristos, Buddha sau Krishna. După ce au fost spălați pe creier prin învățăturile ei, adepții au ajuns să creadă același lucru.

Adopții de copii ilegale

Un alt membru care a avut o contribuție importantă la dezvoltarea sectei a fost Marion Villimek. Aceasta era directorul spitalului psihiatric Newhaven, unde anumiți pacienți erau tratați cu LSD. Mulți dintre angajații spitalului erau membri ai sectei Familia.

De altfel, spitalul era folosit și pentru recrutarea de noi membri pentru sectă. Anne reușea să-și convingă adepții să-i dea totul – banii, casele și chiar și copiii.

secta Familia 04
Câțiva dintre copiii din secta Familia. Foto: Pinterest

La începutul anilor ’70, grupul a început să „facă rost” de copii. Unii dintre ei erau copiii membrilor sectei, însă alții fuseseră adoptați cu ajutorul unor documente false.

Fiindcă secta Familia era alcătuită în mare pare din medici, asistente și avocați, adopțiile erau obținute mult mai ușor.

În secta Familia existau 28 de copii. Tuturor li s-a spus că Anne era mama lor biologică. Identitățile le-au fost schimbate și li s-au dat certificate de naștere false. Numele copiilor au devenit Hamilton-Byrne.

secta Familia 05
Anne, alături de câțiva dintre copii. Foto: Pinterest

Au fost toți vopsiți blond, pentru a da impresia că sunt rude. Copiii din sectă nu au avut o copilărie tocmai normală și fericită. „Mătușile” lor, adică femeile adulte din grup, aveau grijă de ei.

Îi aranjau pentru a semăna între ei cât mai mult posibil, își aduce aminte Sarah Moore, o femeie care s-a născut în sânul acestui grup.

„Probabil că își dorea mulți copii mici… copii mici și perfecți, în haine perfecte, cu părul blond”, spunea Moore.

Abuzuri îngrozitoare

Dacă un copil greșea, rămânea fără rația de mâncare sau ajungea chiar mai rău: Anne îl lovea cu tocurile ascuțite ale pantofilor. Dave Whitaker, care a crescut în secta Familia, a spus că totul era în regulă atâta timp cât erai ascultător.

„Nu era indicat să te cerți cu ea”, a mărturisit Whitaker.

Dacă nu aplica pedepsele personal, Anne participa la abuzuri prin telefon. Când era plecată, le suna pe „mătuși” și asculta prin telefon cum copiii erau pedepsiți.

Dacă bătăile nu ajungeau, copiilor li se dădeau în mod regulat doze de distonocalm, pentru a-i ține docili până la împlinirea vârstei de 14 ani. Li se dădeau, de asemenea, doze mari de LSD, iar Anne le spunea adeseori că era reîncarnarea lui Isus Hristos.

secta Familia 07
Foto: The Sun

Odată ce deveneau adolescenți, copiii treceau printr-o ceremonie de inițiere bizară, în cadrul căreia se consumau, din nou, droguri. Li se dădea o doză de LSD și erau lăsați singuri într-o cameră, fiind vizitați numai de Anne sau de unul dintre psihiatrii grupului.

La fel ca în cazul altor secte, copiii și membrii grupului aveau puține contacte cu lumea exterioară. De altfel, acesta era motto-ul Familiei: „Nevăzuți, necunoscuți, neauziți”. Însă realitatea proclamată de acest motto s-a destrămat în 1987.

Prăbușirea sectei Familia

În 1987, Sarah Moore, la acea vreme în vârstă de 14 ani, a fost exclusă din grup din cauza comportamentului rebel față de Anne. Moore s-a dus la poliție, unde a povestit tot ce se întâmplă în sectă.

Pe 14 august, poliția a făcut o razie la sediul sectei. Copiii au fost luați în custodie de stat, iar Anne a fugit din țară. A fost arestată la New York în 1993 și acuzată de fraudă.

În mod surprinzător, a petrecut doar câteva zile în arest. A fost, însă, obligată se plătească daune morale mai multor persoane, pentru abuz. După ce a petrecut mai mulți ani într-un azil de bătrâni, suferind de demență, Anne a decedat pe 13 iunie 2019, la vârsta de 98 de ani.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu