Secretele îngropate la Teotihuacan: Lacurile de mercur și sacrificiile umane

Deși există mai multe teorii, nimeni nu știe cu exactitate cine a construit misteriosul oraș antic Teotihuacan sau felul în care era administrat. Săpăturile din ultimii s-au concentrat asupra unui complex de tuneluri vechi de 1.800 de ani, aflat sub Templul lui Quetzalcoatl, în centrul orașului situat pe teritoriul actual al Mexicului.

În ultimii câțiva ani, arheologii au descoperit mii de relicve care ar putea fi ofrande. Însă, în urmă cu cinci ani, savanții au găsit ceva și mai interesant: lacuri de mercur lichid într-o cameră aflată la capătul tunelului lung de 100 de metri.

Un grafic nedatat arată tunelul descoperit sub Templul lui Quetzalcoatl, din orașul antic Teotihuacan, care ar putea duce la un mormânt regal. Foto: Reuters

Cel mai impresionant rămâne peisajul montan miniatural, amenajat într-o cameră situată la 17 metri în subteran, cu bazine mici cu mercur lichid, reprezentând lacuri. Pereții tunelului s-au dovedit a fi impregnați cu grijă cu praf de pirită, sau „aurul nebunilor”, pentru a da – la lumina focului – efectul unei galaxii de stele.

Cu calitatea lor de a oglindi imagini, bălțile de mercur, un metal toxic, ar putea reprezenta lacuri sau râuri subpământene. Cel puțin teoretic, acest fapt crește posibilitatea ca arheologii să găsească un mormânt în apropiere, aparținând probabil unui rege sau nobil care a condus cândva orașul.


Știai că…

  • Istoricul chinez antic Sima Qian menționează că mausoleul împăratului Quin (construit în formă de piramidă), care a trăit în secol III î.e.n., conține „râuri de mercur”, statuetele de jad și alte obiecte? Aceste detalii par să confirme că între culturile de pe cele două continente (America și Asia) existau legături cu mult înainte de (re)descoperirea Lumii Noi, în secolul XV.
  • În anii 1980, în Piramida Șarpelui-cu-pene au fost descoperite dovezi ale unor sacrificii umane? Aici au murit peste 100 de războinici, îngenuncheați, cu mâinile legate la spatele lor. Mulți purtau coliere din scoici sculptate astfel încât să arate ca dinții de om, iar câteva au fost făcute din dinți adevărați. Într-o altă piramidă, s-au descoperit rămășițe de animale sacrificate, inclusiv lupi, vulturi și pume.

„După un somn de 1800 de ani”… aceste două statui au fost descoperite în tunel. Foto: Muzeul de Artă din San Francisco

Situat la aproximativ 50 de kilometri de Mexico City, orașul antic Teotihuacan a prosperat cândva între anii 100 î.e.n. și 650 e.n., având o populație de până la 200.000 de oameni.

Locuitorii au construit structuri uimitoare, cum ar fi Piramida Soarelui și Templul lui Quetzalcoatl (Șarpele-cu-pene). În mod surprinzător, orașul nu are facilități militare, deși domina regiunea din punct de vedere militar și cultural.

Potrivit arheologului George Cowgill, a fost cel mai mare oraș din Emisfera Occidentală până în secolul XV și avea mii de zone rezidențiale și temple.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Însă, deși există mai multe teorii, nimeni nu știe cu siguranță cine a construit orașul sau cum era condus. Se pare că Teotihuacan adăpostea mai multe culturi, cum ar fi Zapotec, Maya și Mixtec.

Tunelul care ar putea duce la un mormânt regal descoperit în orașul antic Teotihuacan. Foto: Reuters

Arheologii, care au excavat numai circa 5% din oraș, au descoperit inițial o cultură violentă, care sacrifica animale și oameni, probabil sub formă de ofrande aduse zeilor.

Motivele decăderii orașului sunt la fel de misterioase precum originile sale. Însă Cowgill crede că adevăratul mister este întrebarea referitoare la tipul de societate care a reușit să prospere aici pentru un timp atât de îndelungat.

În secolul XIV, aztecii au botezat orașul părăsit Teotihuacan, ceea ce înseamnă Orașul Zeilor. Cum nu avem relatări scrise, nu știm cum se numeau pe ei înșiși locuitorii timpurii ai orașului.

Însă excavările moderne au început abia în anii ’50, așa că încă am putea găsi răspunsuri la întrebările noastre. Săpăturile recente s-au concentrat asupra unui complex de tuneluri vechi de 1.800 de ani, aflat sub Templul lui Quetzalcoatl, în centrul orașului.

În 2013, arheologii au făcut o descoperire uimitoare: au dat peste două camere aflate la capătul tunelului, care conțineau sfere de cristal și oglinzi de pirită neobișnuite. Apoi, tunelul a coborât la un nivel care era saturat cu apă, încetinind excavările.

Totuși, la sfârșitul anului 2014, savanții au mai găsit trei camere care conțineau mii de relicve, inclusiv piese de jad, mingi de cauciuc, statui și o cutie de lemn cu scoici cioplite.

Camerele se află la aproximativ 17 metri sub templul antic. Arheologii nu au găsit cadavre umane, însă cred că în apropiere se află o cameră funerară. Artefactele descoperite ar putea fi ofrande funerare sau rămășițele unui mare ospăț.

Arheologii au descoperit și cantități însemnate de mercur lichid într-o cameră de la capătul tunelului. Cu calitatea sa de a oglindi lumea, metalul toxic ar putea să fi avut rolul unui unui lac subteran de importanță supranaturală pentru ritualurile antice.

„Oglinzile erau considerate o modalitate de a privi spre lumea supranaturală, erau o cale de a profeți cele ce urmau să se întâmple în viitor. Ar putea fi vorba de un soi de râu, unul cu adevărat spectaculos”, a declarat pentru The Guardian Annabeth Headrick, expertă în arta din Teotihuacan și în arta mesoamericană.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu