Secretele îngropate la Teotihuacan: Lacurile de mercur și sacrificiile umane

Deși există mai multe teorii, nimeni nu știe cu exactitate cine a construit misteriosul oraș antic Teotihuacan sau cum era administrată așezarea.

În ultimii ani, atenția arheologilor s-a concentrat asupra unui complex de tuneluri vechi de 1.800 de ani, aflat sub Templul lui Quetzalcoatl, în centrul orașului situat pe teritoriul actual al Mexicului.

Un grafic nedatat arată tunelul descoperit sub Templul lui Quetzalcoatl, din orașul antic Teotihuacan, care ar putea duce la un mormânt regal. Foto: Reuters

În timpul săpăturilor, arheologii au descoperit mii de relicve care ar putea fi ofrande. Însă, în 2013, savanții au găsit ceva și mai interesant: lacuri de mercur lichid într-o cameră aflată la capătul tunelului lung de 100 de metri.

Cel mai impresionant rămâne peisajul montan miniatural, amenajat într-o cameră situată la 17 metri sub pământ, cu bazine mici cu mercur lichid, reprezentând lacuri.

Pereții tunelului s-au dovedit a fi impregnați cu grijă cu praf de pirită, sau „aurul nebunilor”, pentru a da – la lumina focului – efectul unei galaxii de stele.

Funcționând ca niște oglinzi, bălțile de mercur, un metal toxic, ar putea reprezenta lacuri sau râuri subpământene.

Cel puțin teoretic, acest fapt crește posibilitatea ca arheologii să găsească în apropierea lor un mormânt, aparținând probabil unui rege sau nobil care a condus cândva orașul.


Știai că…

  • Istoricul chinez antic Sima Qian menționează că mausoleul împăratului Quin (construit în formă de piramidă), care a trăit în secolul III î.e.n., conține „râuri de mercur”, statuetele de jad și alte obiecte? Aceste detalii par să confirme că între culturile de pe cele două continente (America și Asia) existau legături cu mult înainte de (re)descoperirea Lumii Noi, în secolul XV.
  • În anii ’80, în Piramida Șarpelui-cu-pene au fost descoperite dovezi ale unor sacrificii umane? Aici au murit peste 100 de războinici, îngenuncheați, cu mâinile legate la spatele lor. Mulți purtau coliere din scoici sculptate astfel încât să arate ca dinții de om, iar câteva erau făcute din dinți adevărați. Într-o altă piramidă s-au descoperit rămășițe de animale sacrificate, inclusiv lupi, vulturi și pume.

„După un somn de 1800 de ani”… aceste două statui au fost descoperite în tunel. Foto: Muzeul de Artă din San Francisco

Situat la aproximativ 50 de kilometri de Mexico City, orașul antic Teotihuacan a prosperat cândva între anii 100 î.e.n. și 650 e.n., având o populație de până la 200.000 de oameni.

Locuitorii au construit structuri uimitoare, precum Piramida Soarelui și Templul lui Quetzalcoatl (Șarpele-cu-pene). În mod surprinzător, orașul nu are facilități militare, deși domina regiunea din punct de vedere militar și cultural.

Potrivit arheologului George Cowgill, Teotihuacan a fost cel mai mare oraș din emisfera occidentală până în secolul XV și avea mii de zone rezidențiale și temple.

Tunelul care ar putea duce la un mormânt regal descoperit în orașul antic Teotihuacan. Foto: Reuters

Însă, deși există mai multe teorii, nimeni nu știe de fapt cine a construit orașul sau cum era acesta condus. Se pare că în Teotihuacan au trăit mai multe culturi, precum Zapotec, Maya și Mixtec.

Arheologii, care au excavat doar aproximativ 5% din oraș, au descoperit inițial o civilizație violentă, care sacrifica animale și oameni, probabil pentru a aduce ofrande zeilor.

Motivele decăderii orașului sunt la fel de misterioase precum originile sale. Însă Cowgill crede că adevăratul mister este ce tip de societate a reușit să prospere aici pentru un timp atât de îndelungat.

În secolul XIV, aztecii au botezat orașul părăsit Teotihuacan, ceea ce înseamnă Orașul Zeilor. Cum nu avem relatări scrise, nu știm cum se numeau pe ei înșiși locuitorii timpurii ai orașului.

Însă excavările moderne au început abia în anii ’50, așa că încă am putea găsi răspunsuri la aceste întrebări. Săpăturile recente s-au concentrat asupra unui complex de tuneluri vechi de 1.800 de ani, aflat sub Templul lui Quetzalcoatl, în centrul orașului.

În 2013, arheologii au făcut o descoperire uimitoare: două camere aflate la capătul tunelului, care conțineau sfere de cristal și oglinzi de pirită neobișnuite. Apoi, tunelul a coborât la un nivel care era saturat cu apă, încetinind excavările.

Totuși, la sfârșitul anului 2014, savanții au mai găsit trei camere care conțineau mii de relicve, inclusiv piese de jad, mingi de cauciuc, statui și o cutie de lemn cu scoici cioplite.

Camerele se află la aproximativ 17 metri sub templul antic. Arheologii nu au găsit cadavre umane, însă cred că în apropiere se află o cameră funerară. Artefactele descoperite ar putea fi ofrande funerare sau rămășițele unui mare ospăț.

Într-o încăpere de la capătul tunelului, arheologii au descoperit și cantități însemnate de mercur lichid. Funcționând ca o oglindă, este posibil ca metalul toxic să fi avut rolul unui unui lac subteran de importanță supranaturală pentru ritualurile antice.

„Oglinzile erau considerate o modalitate de a privi spre lumea supranaturală, erau o cale de a profeți cele ce urmau să se întâmple în viitor.

Ar putea fi vorba de un soi de râu, unul cu adevărat spectaculos”, a declarat pentru The Guardian Annabeth Headrick, expertă în arta din Teotihuacan și în arta mesoamericană.

Ca să știi mai mult, citește „Conchistadorii prin ochii aztecilor”

Până când a apărut această carte, republicată de nenumărate ori, unica mărturie referitoare la cucerirea Americii era cronica scrisă de spaniolii victorioși. Miguel León-Portilla a pus laolaltă, cu o incomparabilă iscusință, textele traduse din limba nahuatl în spaniolă de Ángel María Garibay pentru a ne oferi viziunea celor învinși: cum au văzut indienii din Tenochtitlan, Tlatelolco, Texcoco, Chalco și Tlaxcala lupta împotriva conchistadorilor și nimicirea finală a lumii aztece. Enumerare a semnelor care au anunțat dezastrul, descriere a înaintării lui Cortés, cronică a luptei eroice a vechilor mexicani în apărarea culturii și a vieții lor, elegie a unei civilizații care s-a pierdut pentru totdeauna, „Conchistadorii prin ochii aztecilor” este o carte clasică și o lectură indispensabilă.

„Conchistadorii prin ochii aztecilor” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu