5 cazuri celebre de OZN-uri surprinse în picturi istorice, inclusiv în România

Fascinația oamenilor pentru spațiul cosmic și dorința de a ști dacă suntem sau nu singuri în univers există dintotdeauna și nu s-a manifestat doar în știință.

Picturi, sculpturi și fresce din diverse perioade ale istoriei sunt pline de reprezentări enigmatice, care par să indice că omenirea cunoștea zborul de multe secole sau că a avut contacte cu ființe venite de pe alte planete.

La fel de bine, ar putea fi reprezentări neobișnuite ale divinității. Oricum ar fi, de câteva secole, aceste picturi ridică multe semne de întrebare.

Picturile pe care ți le prezentăm în acest articol datează din perioade diferite, dar au în comun ceva foarte special: aparent, reprezintă și obiecte zburătoare care ne aduc aminte de navele moderne.

1

„Buna Vestire cu Sfântul Emidius”, de Carlo Crivelli

Acest tablou, pictat de artistul italian în 1486, o înfățișează pe Fecioara Maria înainte să afle că îl va naște pe Iisus. În pictură se vede clar o rază de lumină care coboară spre Fecioara Maria dintr-un obiect rotund, suspendat în aer.

1-carlo-crivelli-annunciazione
Foto: Wikimedia

Criticii de artă au interpretat prezența misteriosului obiect ca fiind reprezentarea divinității.

Însă pasionații de povești cu extratereștri au o abordare demnă de un scenariu SF: Iisus ar fi fost creat prin inginerie genetică și implantat în pântecele Fecioarei Maria de către extratereștri.

2

„Botezul lui Hristos”, de Aert de Gelder

2-botezul-lui-hristos-de-aert-de-gelder
Foto: Wikimedia

În tabloul pictat în 1710 de pictorul flamand Aert de Gelde, un obiect (tot sub formă de disc) ținteșe patru raze de lumină asupra lui Ioan Botezătorul, care îl botează pe Iisus Hristos.

Având în vedere că Gelde a fost ucenicul lui Rembrandt, unii susțin că acesta ar fi avut acces la arhivele secrete ale Vaticanului și că opera sa ar conține indicii ascunse cu privire la cunoștințe interzise oamenilor de rând, păstrate în arhivele papale.

3

„Miracolul zăpezii”, de Masolino da Panicale

3-miracolul-zapezii
Foto: Wikimedia

Pictura se bazează pe o legendă străveche, conform căreia Papa Liberius și un roman înstărit au visat că Fecioara Maria le-a cerut să construiască o biserică pe una dintre cele șapte coline ale Romei.

Fecioara le-a transmis celor doi că vor ști care este locul potrivit pentru construirea bisericii pentru că în acel loc va ninge.

Conform legendei, a doua zi – o zi toridă de vară – a nins pe dealul Esquilino, iar cei doi au știut imediat că acolo va trebui construită biserica.

În tabloul lui Masolino da Panicale este prezentată scena descoperirii zăpezii, iar formele care par la început a fi norii din care a căzut zăpada încep să semene tot mai tare cu nișe nave spațiale, care veghează de sus întreaga scenă.

4

Fresca „Răstignirea”, din Georgia

4-fresca-rastignirea-din-georgia
Foto: Wikimedia

O frescă bizară, care înfățișează răstignirea lui Hritstos, poate fi văzută în Catedrala Svetishoveli din Mtskheta, Georgia. La o primă vedere, imaginea nu pare să aibă nimic ieșit din comun.

Totuși,  la o examinare mai atentă, se pot observa, în fundal, la stânga și la dreapta lui Iisus, două obiecte zburătoare, care par propulsate.

5

Fresca din Biserica Mănăstirii din Sighișoara

5-fresca-din-biserica-manastiri-din-sighisoara
Foto: El Pais Online

Pictura din Biserica Mănăstirii din Sighișoara nu are nevoie de nicio explicație: un obiect zburător în formă de disc plutește deasupra unei clădiri în flăcări.

Pe aceeași pictură, a cărei vechime exactă este necunoscută, se află și o inscripție în limba germană, care se traduce astfel:

„Israel, pune-ți nădejdea în Domnul”.

Biserica Mănăstirii se află în vecinătatea Turnului cu ceas din Sighișoara și a aparținut Mănăstirii dominicane, construită în secolul XIII. Mănăstirea a fost demolată la sfârșitul secolului XIX, pentru a face loc Consiliului Municipal.

Din vechea mănăstire se mai păstrează doar un coridor. Biserica, în forma ei actuală, datează din anul 1677.

Ca să știi mai mult, citește „Epidemii în istorie”

Această carte, la care a contribuit un grup de istorici români, coordonați de Daniela Zaharia, lector la Facultatea de Istorie a Universității București, face o incursiune interesantă în istoria epidemiilor care au lovit omenirea de-a lungul timpului.

De la bolile transportate de europeni în Lumea Nouă, care au decimat populațiile de băștinași, până la epidemiile de ciumă bubonică din Evul Mediu și la gripa spaniolă, autorii acestui volum pun în lumină efectele – nu doar negative, ci și pozitive – ale acestor evenimente tragice.

„Epidemii în istorie” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

2 comentarii la „5 cazuri celebre de OZN-uri surprinse în picturi istorice, inclusiv în România”

  1. Nu sunt oznuri ci o interpretare din zilele noastre dar pare suna mai mult a paranoia si este pacat sa gandeasca cineva asa. Pe atunci oamenii aveau alte obiceiuri ,alte descrieri! Este absurd sa confuzi deschiderea cerului la rotund prin care Dumnezeu trimite lumina cu un OZN.

    Răspunde

Lasă un comentariu