Seceta din Irak a scos la iveală un palat de 3.400 de ani al unui imperiu misterios

Apele în scădere din Barajul Mosul au facilitat „una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din ultimele decenii”. Cercetătorii subliniază că Imperiul Mittani este una dintre cele mai puțin înțelese civilizații antice.

O echipă de arheologi germani și kurzi a descoperit un palat vechi de 3.400 de ani care aparținea misteriosului Imperiu Mittani, a anunțat recent Universitatea din Tubingen.

Seceta a facilitat una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din ultimii ani. Foto: Picture Alliance / DPA / Universitatea din Tubingen

Descoperirea a fost făcută posibilă de o secetă care a redus semnificativ nivelul apei în Barajul Mosul.

„Este una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din regiune din ultimele decenii și este un exemplu al succesului cooperării dintre kurzi și germani”, a spus Hasan Ahmed Qasim, un arheolog kurd care a lucrat în sit.

Imperiul Mittani, învăluit în mister

Anul trecut, echipa de arheologi a lansat o evacuare de urgență a ruinelor atunci când apele în scădere le-au scos la iveală, pe malurile Tigrului. Ruinele fac parte dintre puținele astfel de descoperiri legate de Imperiul Mittani.

„Imperiul Mittani este unul dintre cel mai puțin cercetate imperii din Orientul Apropiat antic. Nu am identificat nici măcar locul unde s-a aflat capitala imperiului”, a afirmat Ivana Puljiz, arheolog la Universitatea din Tubingen.

Se știu foarte puține despre Imperiul Mittani. Foto: Picture Alliance / DPA / Universitatea din Tubingen

Echipa a avut puțin timp la dispoziție, deoarece nivelul apei a început să crească, acoperind în cele din urmă din nou ruinele. Totuși, cel puțin zece tablete de lut cu scris cuneiform au fost descoperite în palat.

„Am descoperit, de asemenea, rămășițe ale unor picturi pe pereți, în nuanțe deschise de roșu și albastru. În al doilea mileniu î.e.n., probabil că picturile murale erau o caracteristică tipică a palatelor din Orientul Mijlociu antic, însă rareori le găsim bine conservate. Descoperirea picturilor murale din Kemune este un eveniment arheologic excepțional”, a spus Puljiz.

O echipă de cercetători din Germania va încerca acum să descifreze tăblițele cuneiforme. Arheologii speră că scrierile vor revela mai multe despre civilizația Mittani.

După cum relatează echipa internațională de cercetare, situl Kemune poate fi datat în perioada Imperiului Mittani, care a ocupat regiuni întinse din nordul Mesopotamiei și Siriei, din secolul al XV-lea până în secolul al XIV-lea î.e.n.

Mitanni a fost un imperiu din secolele XV – XIV î.e.n. din nordul Mesopotamiei, cunoscut în special pentru natura evident ariană  (indo-iraniană) a numelor regilor și zeităților sale. Foto: new-indology.blogspot.com

Arheologii speră acum să obțină noi informații despre politica, economia și istoria imperiului prin studierea textelor cuneiforme descoperite în palat.

Ruinele palatului s-au păstrat la o înălțime de aproximativ șapte metri. Două faze de utilizare sunt vizibile în mod clar, spune Puljiz, ceea ce arată că structura a fost ocupată foarte mult timp.

În interiorul palatului, echipa a identificat mai multe camere și a excavat parțial opt dintre ele. În unele zone, au găsit cărămizi mari care au fost folosite ca plăci de podea.

Tot acolo au fost descoperite și cele zece tăblițe de lut, în prezent traduse și studiate de filologul Betina Faist, de la Universitatea din Heidelberg. Una dintre tăblițe indică faptul că Kemune a fost, cel mai probabil, orașul antic Zakhiku, care este menționat într-o sursă antică din Orientul Apropiat încă de la mijlocul epocii bronzului (circa 1800 î.e.n.).

Războinici hitiți îmbrăcați în armuri pe care, probabil, le purtau și vecinii lor din Imperiul Mittani. Desen realizat după detaliile de pe basoreliefurile antice descoperite în Orientul Mijlociu. Foto: ancient-origins.net

Acest lucru duce la concluzia că orașul trebuie să fi existat timp de cel puțin 400 de ani. În cele mai vechi timpuri, palatul se afla pe o terasă înălțată deasupra văii, la numai 20 de metri de ceea ce era atunci malul estic al râului Tigru.

În perioada Mittani, pe latura vestică a palatului a fost construită o terasă monumentală din cărămizi pentru a stabiliza terenul înclinat. Având vedere spre valea Tigrului, palatul trebuie să fi fost o priveliște impresionantă.

Imperiul Mittani a acoperit o zonă care se întinde de la coasta estică a Mediteranei până la est de nordul Irakului de astăzi. Centrul său era în ceea ce astăzi este nord-estul Siriei, unde se găsea, probabil, și capitala, numită Washukanni.

Textele cuneiforme akkadiene descoperite în situl Tell el-Amarna, din Egiptul de astăzi, arată că regii Mittani au interacționat ca egali cu faraonii egipteni și cu regii din Babilon.

De exemplu, se știe că regele Mittani Tushratta și-a căsătorit fiica cu faraonul Amenofis al III-lea (cunoscut și ca Amenhotep al III-lea). Însă Imperiul Mittani a dispărut în jurul anului 1350 î.e.n.

Capul statuii colosale din granit roșu a lui Amenhotep al III-lea, aflat la British Museum. Corpul statuii se găsește în Egipt. Foto: Wikimedia

Teritoriile sale au intrat sub controlul imperiilor vecine ale hitiților și asirienilor. Cultura Mittani este cunoscută pentru ceramica pictată într-un stil unic. Vasele sunt caracterizate prin linii deschise la culoare realizate cu atenție pe un fundal întunecat.

Aspectul lor unic le permite arheologilor să identifice locurile în care sunt găsite astfel de fragmente de astfel de vase ca făcând parte din Imperiul Mittani.

Ca să știi mai mult, citește „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu adus genului epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre.

Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, din care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, dure și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare.

În binecunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: cum ele ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

„Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Un comentariu la „Seceta din Irak a scos la iveală un palat de 3.400 de ani al unui imperiu misterios”

Lasă un comentariu