Apele în scădere din Barajul Mosul au facilitat „una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din ultimele decenii”. Cercetătorii subliniază că Imperiul Mittani este una dintre cele mai puțin înțelese civilizații antice.
O echipă de arheologi germani și kurzi a descoperit un palat vechi de 3.400 de ani care aparținea misteriosului Imperiu Mittani, a anunțat recent Universitatea din Tubingen.

Descoperirea a fost făcută posibilă de o secetă care a redus semnificativ nivelul apei în Barajul Mosul.
„Este una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din regiune din ultimele decenii și este un exemplu al succesului cooperării dintre kurzi și germani”, a spus Hasan Ahmed Qasim, un arheolog kurd care a lucrat în sit.
Imperiul Mittani, învăluit în mister
Anul trecut, echipa de arheologi a lansat o evacuare de urgență a ruinelor atunci când apele în scădere le-au scos la iveală, pe malurile Tigrului. Ruinele fac parte dintre puținele astfel de descoperiri legate de Imperiul Mittani.
„Imperiul Mittani este unul dintre cel mai puțin cercetate imperii din Orientul Apropiat antic. Nu am identificat nici măcar locul unde s-a aflat capitala imperiului”, a afirmat Ivana Puljiz, arheolog la Universitatea din Tubingen.

Echipa a avut puțin timp la dispoziție, deoarece nivelul apei a început să crească, acoperind în cele din urmă din nou ruinele. Totuși, cel puțin zece tablete de lut cu scris cuneiform au fost descoperite în palat.
„Am descoperit, de asemenea, rămășițe ale unor picturi pe pereți, în nuanțe deschise de roșu și albastru. În al doilea mileniu î.e.n., probabil că picturile murale erau o caracteristică tipică a palatelor din Orientul Mijlociu antic, însă rareori le găsim bine conservate. Descoperirea picturilor murale din Kemune este un eveniment arheologic excepțional”, a spus Puljiz.
O echipă de cercetători din Germania va încerca acum să descifreze tăblițele cuneiforme. Arheologii speră că scrierile vor revela mai multe despre civilizația Mittani.
După cum relatează echipa internațională de cercetare, situl Kemune poate fi datat în perioada Imperiului Mittani, care a ocupat regiuni întinse din nordul Mesopotamiei și Siriei, din secolul al XV-lea până în secolul al XIV-lea î.e.n.

Arheologii speră acum să obțină noi informații despre politica, economia și istoria imperiului prin studierea textelor cuneiforme descoperite în palat.
Ruinele palatului s-au păstrat la o înălțime de aproximativ șapte metri. Două faze de utilizare sunt vizibile în mod clar, spune Puljiz, ceea ce arată că structura a fost ocupată foarte mult timp.
În interiorul palatului, echipa a identificat mai multe camere și a excavat parțial opt dintre ele. În unele zone, au găsit cărămizi mari care au fost folosite ca plăci de podea.
Tot acolo au fost descoperite și cele zece tăblițe de lut, în prezent traduse și studiate de filologul Betina Faist, de la Universitatea din Heidelberg. Una dintre tăblițe indică faptul că Kemune a fost, cel mai probabil, orașul antic Zakhiku, care este menționat într-o sursă antică din Orientul Apropiat încă de la mijlocul epocii bronzului (circa 1800 î.e.n.).

Acest lucru duce la concluzia că orașul trebuie să fi existat timp de cel puțin 400 de ani. În cele mai vechi timpuri, palatul se afla pe o terasă înălțată deasupra văii, la numai 20 de metri de ceea ce era atunci malul estic al râului Tigru.
În perioada Mittani, pe latura vestică a palatului a fost construită o terasă monumentală din cărămizi pentru a stabiliza terenul înclinat. Având vedere spre valea Tigrului, palatul trebuie să fi fost o priveliște impresionantă.
Imperiul Mittani a acoperit o zonă care se întinde de la coasta estică a Mediteranei până la est de nordul Irakului de astăzi. Centrul său era în ceea ce astăzi este nord-estul Siriei, unde se găsea, probabil, și capitala, numită Washukanni.
Textele cuneiforme akkadiene descoperite în situl Tell el-Amarna, din Egiptul de astăzi, arată că regii Mittani au interacționat ca egali cu faraonii egipteni și cu regii din Babilon.
De exemplu, se știe că regele Mittani Tushratta și-a căsătorit fiica cu faraonul Amenofis al III-lea (cunoscut și ca Amenhotep al III-lea). Însă Imperiul Mittani a dispărut în jurul anului 1350 î.e.n.

Teritoriile sale au intrat sub controlul imperiilor vecine ale hitiților și asirienilor. Cultura Mittani este cunoscută pentru ceramica pictată într-un stil unic. Vasele sunt caracterizate prin linii deschise la culoare realizate cu atenție pe un fundal întunecat.
Aspectul lor unic le permite arheologilor să identifice locurile în care sunt găsite astfel de fragmente de astfel de vase ca făcând parte din Imperiul Mittani.
Mă întreb: când au construit barajul Mosul nu au știut de vestigiile Imperiului Mittani? Mai mult, când a fost construit acel baraj? Aștept un răspuns competent la adresa de mail notată la înregistrare.