Seahenge: Structura enigmatică din trunchiuri de lemn din Epoca Broznului

Marea Britanie este cunoscută în întreaga lume datorită Stonehenge, însă puțini știu că în urmă cu peste două decenii aici a fost descoperit un monument și mai misterios, cunoscut drept „Seahenge”.

În primăvara anului 1998, arheologul amator John Lorimer se plimba alături de cumnatul său pe plajele de lângă orășelul Holme. Cum apele erau retrase datorită refluxului, la un moment dat, Lorimer a găsit în nisip un capăt de topor ce părea foarte vechi.

Seahenge 01
Seahenge în octombrie 1998, la scurt timp de la descoperire. Foto: dstrik/via Flickr

Era al doilea cap de topor pe care Lorimer îl descoperise într-un interval de câteva luni. De aceea, bărbatul a decis să revină pe plajă, cu speranța că va găsi și alte artefacte.

Însă britanicul nu avea cum să se aștepte la descoperirea pe care o va face. Într-una dintre plimbările sale, bărbatul a dat peste un trunchi de copac, scăldat de valurile mării.

Vechi de peste două milenii

Inițial, a crezut că este vorba de o capcană de pescuit. Dar, pe măsură ce apele se retrăgeau datorită refluxului, bărbatul a observat în nisip un cerc din format din mai mulți bușteni mai mici, cu un buștean de mari dimensiuni situat în centru.

Intuind că este vorba de o descoperire importantă, Lorimer i-a anunțat pe specialiști.

Cercul era format din 55 de trunchiuri de stejar, aranjate cu grijă. Trunchiurile erau tăiate în jumătate pe verticală și aranjate astfel încât partea curbată să fie orientată spre exterior și partea plată, spre interior. Doar un singur trunchi era așezat în sens invers.

Seahenge 02
Foto: researchgate.net

În interiorul cercului se afla un trunchi de dimensiuni foarte mari, întors cu rădăcinile în sus. Din cauza vechimii trunchiurilor, nu se știe cât de înalte au fost ele inițial.

Cercetările făcute imediat după descoperire au confirmat că așa-numitul „Seahenge” era un sit foarte vechi. Dat fiind că lemnul poate fi datat cu ușurință, oamenii de știință și-au dat seama rapid că au de-a face cu un monument ridicat în jurul anului 2049 î.e.n.

Rolul structurii este necunoscut

Care a fost adevăratul scop al acestei structuri circulare din lemn? Cine a ridicat-o? Încă de la descoperirea sa, Seahenge i-a intrigat pe oamenii de știință și a dat naștere mai multor teorii. Un lucru este sigur – scopul său ritualic.

Câțiva savanți cred că Seahenge a avut o legătură directă cu practicile funerare din epoca bronzului. Potrivit acestora, oamenii străvechi ar fi plasat trupurile celor decedați în centrul structurii, pentru a fi consumate de păsări (similar cu ritualul tibetan de înmormântare cerească).

Excavare
Fotografie realizată în timpul excavărilor sitului. Foto: dstrik/bvia Flickr

Alții spun că Seahenge ar fi avut un rol ceremonial, că așezarea trunchiurilor simbolizau granița dintre viață și moarte, între lumea muritorilor și lumea de dincolo.

Este, totuși, foarte probabil că nu vom ști niciodată care a fost scopul acestei structuri. Din păcate, ea nu mai există în locul în care a fost descoperită.

După dispute aprinse între localnici – care voiau ca situl să fie conservat- și oamenii de știință – care voiau să-l excaveze -, aceștia din urmă au avut câștig de cauză.

Într-un final, trunchiurile din lemn au fost scoase de la locul lor și transportate la centrul Fenland Archaeology Trust, pentru a fi conservat. Din 2008, structura poate fi admirată la Muzeul Lynn, din orașul King’s Lynn.


Ți-a plăcut acest articol? Descoperă și istoria Newgrange, situl megalitic mai vechi decât Marea Piramidă. Apoi, citește povestea lui Cecil Chubb, omul care a cumpărat Stonehenge drept cadou pentru soția sa.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu