Oamenii de știință au descoperit cauza scurgerilor din nucleul Pământului

Oamenii de știință au descoperit concentrații record ale unui izotop de heliu în roci arctice vechi de 62 de milioane de ani, ceea ce reprezintă o dovadă solidă că miezul planetei noastre se scurge încet.

Geochimiștii de la Woods Hole Oceanographic Institution și de la California Institute of Technology sunt acum mai siguri ca niciodată că heliul prins în nucleu își croiește drum spre suprafață.

Heliul este un element ușor și nereactiv, ceea ce îl face rar la suprafața Pământului, deoarece se difuzează cu ușurință în atmosferă și călătorește în spațiu. Cu toate acestea, cantitatea de heliu rămasă captivă în adâncurile de la suprafața Pământului este încă necunoscută.

După aproximativ 4,6 miliarde de ani, cea mai mare parte a heliului pe care Pământul l-a obținut în timpul formării sale ar fi trebuit să fie expulzat. Prin urmare, orice urmă de gaz găsită în rocile vulcanice depuse recent trebuie să provină din mantaua, care nu și-a pierdut încă heliul, sau dintr-o rezervă care se scurge încet.

Lavele de bazalt din Insula Baffin din Canada conțin proporții ridicate de heliu 3 (3He) în comparație cu heliu 4 (4He). Acest amestec indică mai degrabă origini mai vechi și mai profunde decât o contaminare atmosferică.

În urmă cu câțiva ani, geochimistul Forrest Horton a descoperit rapoarte izotopice de heliu extrem de ridicate în eșantioane de olivină din câmpurile de lavă de la Baffin, sugerând că heliul provine din manta. Această anomalie a fost observată, de asemenea, în lavele colectate din Islanda.

Horton și echipa sa au emis ipoteza că ambele locații și-ar fi putut obține heliul dintr-un rezervor antic din apropierea mantalei. Cea mai recentă analiză a lor, care a inclus mostre de olivină din diferite situri din Baffin și din insulele din jur, a înregistrat cel mai mare raport 3He la 4He observat vreodată în rocile vulcanice.

Luând în considerare rapoartele altor izotopi, cum ar fi stronțiul și neodimul, echipa a eliminat factorii care ar fi putut modifica identitatea heliului, consolidând argumentele privind originea neobișnuită a acestuia.

Raportul unui alt gaz nobil, neon, corespunde, de asemenea, condițiilor prezente în timpul formării Pământului, acum miliarde de ani, indicând un depozit demult uitat. Descoperirea faptului că miezul planetei noastre prezintă scurgeri are implicații semnificative.

Simulările sugerează că este posibil ca gazele nobile prinse în nucleu să fi fost protejate pe măsură ce Pământul evolua, dar acum se infiltrează în mantaua înconjurătoare în timp. Nucleul Pământului, situat la mii de kilometri sub roci dense și fierbinți, este incredibil de dificil de studiat.

Cu toate acestea, dacă vom putea investiga aceste procese de scurgere, am putea obține informații despre modul în care se formează planetele din praf și gaz.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu