Născut în 1824, în Franța, Charles Blondin și-a trăit întreaga viață sfidând moartea. Suspendat în aer la zeci de metri înălțime, el a ținut cu sufletul la gură mii de oameni datorită demonstrațiilor de mers pe sârmă pe care le ținea.
Povestea lui Charles Blondin este o istorie despre curaj, concentrare și voință.
Băiatul-minune
Acrobatul s-a născut pe 28 februarie 1824 în Saint-Omer, sub numele de Jean-Francois Gravelet. A fost captivat de mic de lumea acrobațiilor, așa că și-a început cariera devreme, la vârsta de doar cinci ani.
Talentul său la gimnastică și naturalețea mișcărilor l-au propulsat repede între preferințele publicului. A câștigat rapid numele de „The Boy Wonder” (băiatul minune, în limba română).
Ulterior, datorită părului său blond, a devenit cunoscut drept Charles Blondin. După câțiva ani de carieră, Blondin a pornit spre Statelele Unite ale Americii, în căutarea celebrității.
Și, datorită talentului și eforturilor sale, acrobatul a avut succes în SUA.
Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!
Fii fără grijă, nu facem spam.
Prima trecere peste cascada Niagara
Pe 30 iunie 1859, Charles Blondin a traversat pe sârmă Defileul Niagara și a devenit primul om care a reușit această performanță.
Reușita lui este impresionantă, dat fiind că sârma avea o lățime de doar 8,3 centimetri în diametru și traversa apele învolburate la o înălțime de 49 de metri, pe o distanță de 340 de metri.
Mai apoi, în anii care au urmat, Blondin avea să repete experiența, dar adăugând noi și noi provocări.
Nimic nu era imposibil pentru Charles Blondin
Acrobatul a mai traversat defileul legat la ochi, împingând o roabă, cocoțat pe catalige sau purtându-l în spate pe managerul lui.
De câteva ori, a transportat și oameni în roaba cu care traversa defileul, dar de departe cel mai celebru pasager a fost… un leu.
Niciodată nu folosea plase de siguranță sau echipamente de protecție, crezând cu tărie că astfel de aranjamente aduc ghinion.

Deși ziariștii și scriitori precum Mark Twain nu erau prea prietenoși cu Blondin (unele ziare îl catalogau drept un „măgar aventuros”), publicul era captivat de demonstrațiile lui.
Mii de oameni, inclusiv președinți ai SUA, priveau stupefiați cum Blondin realiza imposibilul. Echilibrul lui Charles Blondin era atât de bun încât era capabil să se oprească la jumătatea traseului și să mănânce omletă.
Cu timpul, acrobatul a devenit atât de cunoscut încât numele lui a devenit sinonim cu mersul pe sârmă. De-a lungul vieții, Blondin a pendulat între Europa și America, unde își demonstra talentul în fața unor mulțimi imense.
A murit la 72 de ani, nu din cauza mersului pe sârmă, ci din cauza diabetului. Se estimează că, în toată cariera sa, Charles Blondin a mers pe sârmă aproximativ 16.000 de kilometri.
Citește în continuare