Charles Blondin, omul care a traversat Niagara pe sârmă, cărându-și managerul în spate

Născut în 1824, în Franța, Charles Blondin și-a trăit întreaga viață sfidând moartea. Suspendat în aer la zeci de metri înălțime, a ținut cu sufletul la gură mii de oameni datorită demonstrațiilor de mers pe sârmă impresionante pe care le ținea.

Povestea lui Charles Blondin este o istorie despre curaj, concentrare și voință.

Băiatul-minune

Charles Blondin 01
Foto: Pinterest

Acrobatul s-a născut pe 28 februarie 1824 în Hesdin, Franța, sub numele de Jean-François Gravelet. A fost captivat de mic de lumea acrobațiilor, așa că și-a început cariera devreme, la vârsta de doar cinci ani.

Talentul său la gimnastică și naturalețea mișcărilor l-au propulsat repede între acrobații preferați de public, câștigându-și porecla „The Boy Wonder” („băiatul-minune”).

Ulterior, datorită părului său blond, a devenit cunoscut drept Charles Blondin. După câțiva ani de carieră, Blondin a pornit spre Statele Unite ale Americii, în căutarea celebrității. Și, datorită talentului și eforturilor sale, acrobatul a avut succes în SUA.

Prima trecere peste cascada Niagara

Pe 30 iunie 1859, Charles Blondin a traversat pe sârmă Defileul Niagara și a devenit primul om care a reușit această performanță.

Charles Blondin 02
Foto: Pinterest

Reușita lui este impresionantă, dat fiind că sârma avea doar câțiva centimetri în diametru și traversa apele învolburate la înălțimea de 49 de metri, pe o distanță de 340 de metri. În anii care au urmat, Blondin avea să repete experiența, dar adăugând noi și noi provocări.

Nimic nu era imposibil pentru Charles Blondin

Acrobatul a mai traversat defileul legat la ochi, împingând o roabă, cocoțat pe catalige sau purtându-l în spate pe managerul lui. De câteva ori, a transportat și oameni în roaba cu care traversa defileul, dar de departe cel mai celebru pasager a fost… un leu.

Niciodată nu folosea plase de siguranță sau echipamente de protecție, crezând cu tărie că astfel de aranjamente aduc ghinion.

Charles Blondin 05
Blondin, cărându-și managerul în spate. Foto: Pinterest

Deși ziariștii și scriitori precum Mark Twain nu erau prea prietenoși cu Blondin (unele ziare îl catalogau drept „măgar aventuros”), publicul era captivat de demonstrațiile lui.

Mii de oameni, inclusiv președinți ai SUA, priveau stupefiați cum Blondin realiza imposibilul. Echilibrul lui Charles Blondin era atât de bun, încât omul era capabil să se oprească la jumătatea traseului și să mănânce o omletă.

Cu timpul, acrobatul a devenit atât de cunoscut, încât numele lui a devenit sinonim cu mersul pe sârmă. De-a lungul vieții, Blondin a pendulat între Europa și America, unde își demonstra talentul în fața unor mulțimi imense.

A murit la 72 de ani, nu din cauza mersului pe sârmă, ci din cauza diabetului. Se estimează că, în toată cariera sa, Charles Blondin a străbătut pe sârmă aproximativ 16.000 de kilometri.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu