Scrisoarea lui Tito către Stalin: „Dacă mai trimiți ucigași după mine, îți trimit și eu unul la Moscova”

Joseph Broz Tito, mai bine cunoscut drept Mareșalul Tito, a fost un dictator comunist care s-a instalat la putere în Iugoslavia după Al Doilea Război Mondial și a condus-o până în 1980, când a decedat.

În ciuda faptului că era un comunist de frunte în Europa, a sfidat puterea sovietică de la Moscova, care căuta să controleze absolut totul. Relațiile au fost mult mai mult decât tensionate.

iosip broz tito
Iosip Broz Tito. Foto: Wikimedia

Scrisoarea în care Iosip Tito îi cere lui Iosif Stalin să nu mai încerce să-l ucidă ilustrează bine situația. Documentul conține o frază atât de ingenioasă, încât pare desprinsă dintr-un roman de spionaj.

Iugoslavia era o țară comunistă, dar oarecum scăpată de sub controlul sovietic, iar acest lucru l-a costat pe Tito mai mult decât câteva neplăceri. Și știm cum a fost Stalin, „degrabă epuratoriu de sânge nevinovat”.

Deși în primii ani de putere relația lui Tito cu centrul comunist mondial, Moscova, a fost bună, în timp s-a deteriorat. Tito nu era de acord cu politica URSS și considera că multe dintre deciziile acesteia erau nedrepte.

Disensiunile au devenit atât de evidente, încât lipsa de influență sovietică în Iugoslavia l-a determinat pe Stalin să ia măsuri drastice. De cele mai multe ori când cuvintele „Stalin” și „măsuri drastice” se regăseau pe același document sovietic, rezultatul era același: deportare în Siberia sau execuție.

Stalin a lansat mai multe operațiuni pentru a-l elimina pe liderul iugoslav. Istoricii menționează 22 de planuri sau încercări de a-l ucide pe Tito. Au eșuat toate, una după alta, dar, ca un copil care s-a săturat să se întrebe cât mai are de călătorit, Tito a răspuns în cele din urmă.

I-a scris o scrisoare lui Stalin în acest sens:

„Nu mai trimite oameni să mă omoare. Am capturat deja cinci dintre ei, unul cu o bombă și unul cu o pușcă… Dacă nu încetezi să mai trimiți asasini, voi trimite unul la Moscova și nu va mai fi nevoie să trimit un al doilea.”

Scrisoarea ar putea părea decupată dintr-un roman de spionaj, dacă nu am ști că este păstrată printre documentele din arhiva lui Stalin.

Liderul sovietic a încetat să mai trimită asasini pentru a-l ucide pe Tito, dar, în schimb, a ajuns să plătească pentru asta vânându-i pe toți cei din URSS care erau în favoarea lui Tito.

Arsenalul lui Stalin împotriva lui Tito: gaz și bacterii

Iosif Stalin. Foto: Wikimedia

Într-un document intern al securității sovietice se vorbește despre un plan de ucidere a lui Tito prin intermediul unui agent al cărui nume de cod era Max și care avea acoperirea de diplomat din America Latină. Detaliile au fost descoperite în Arhiva Prezidențială a URSS și publicate de istoricul militar rus Dmitri Volkogonov.

Propunerea a fost de a aranja o întâlnire între Max, care se pare că avea influență și se afla în poziții înalte, și Tito. În timpul întâlnirii, agentul urma să elibereze o bacterie pulmonară printr-un dispozitiv ascuns în hainele sale. Toți cei din cameră aveau să moară în cele din urmă.

Documentul avertiza că lui Max i se va administra un tratament pentru a încerca să-i salveze viața, dar că, în orice caz, nu va fi informat întru totul cu privire la ce urma să răspândească în aerul din cameră. Așa procedau sovieticii cu propriii lor agenți.

Un alt plan, tot cu Max în calitate de executant, era să-l elimine pe Tito în timpul unei vizite pe care acesta urma să o facă la Londra. Max era prieten cu ambasadorul iugoslav în Anglia și putea aranja să fie prezent la o recepție.

L-ar fi împușcat pe Tito cu un fel de armă cu amortizor, eliberând în același timp un gaz pentru a crea panică în rândul celor prezenți, ca să profite de învălmășeală și să fugă.

Livrarea unui cadou cu gaz toxic era o altă opțiune. Ideea era ca, prin intermediul unui diplomat, despre care nu se știe dacă era conștient sau nu de ceea ce făcea, să fie montat un dispozitiv în cutia de cadouri. Odată deschisă – se presupune că de către Tito -, gazul mortal era eliberat.

Atât de sătul era Tito de Stalin, încât există chiar și voci care susțin că iugoslavul, știind că era vizat de marele dușman de la Răsărit, a trecut la atac. Și că moartea lui Stalin, în 1953, nu a fost decât o acțiune a lui Tito, pentru care problema era simplă: ori murea el însuși, ori murea Stalin.

Dacă acest lucru ar fi adevărat, ar însemna că Tito s-a ținut de cuvânt și a respectat promisiunea din scrisoare, în care spunea că nu va trebui să trimită un al doilea asasin.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu