Scrisoarea în care Einstein „se ceartă” cu Dumnezeu, scoasă la licitație

Scrisoarea lui Einstein catre Dumnezeu, în care marele fizician „se ceartă” cu divinitatea și vorbește despre relația cu Biblia și cu propria sa identitate iudaică va fi scoasă la licitație pe 4 decembrie de casa de licitații Christie’s, din New York.

Scrisoarea lui Einstein către Dumnezeu, redactată în 1954, cu puțin timp înainte de moartea fizicianului, este evaluată la 1–1,5 milioane de dolari, potrivit reprezentaților Christie’s.

Textul scrisorii oferă o imagine mai profundă a spiritualității unuia dintre cei mai mari oameni de știință ai lumii moderne și ne ajută să-l înțelegem mai bine pe Einstein-omul.

Latura spirituală a omului de știință

Albert Einstein scrisoare 01

Omul de știință a scris scrisoarea în ianuarie 1954 și i-a trimis-o filosofului Erik Gutkind, după ce citise „o mare parte” din cartea „Alege viața: apelul biblic la revoltă”. Einstein și-a început scrisoarea (scrisă în germană) lăudându-l pe Gutkind pentru că, la fel ca el, avea impulsul „de a lupta pentru îmbunătățirea și rafinarea existenței”.

Dar Einstein avea o problemă cu idealurile religioase ale lui Gutkind.

„Pentru mine, cuvântul «Dumnezeu» este expresia și produsul slăbiciunii umane, iar Biblia – o colecție de legende venerabile, însă cam primitive. Nicio interpretare, oricât de subtilă, nu poate să-mi schimbe această părere”, scria Einstein.

În același mesaj, Einstein face referire și la originile sale evreiești.

„Poporul evreu, căruia îi sunt bucuros că îi aparțin și în a cărui mentalitate mă simt ancorat în mod profund, nu are, pentru mine, o însemnătate mai mare decât alte popoare”, scria el.

„Din experiența mea, evreii nu sunt mai buni decât alte grupuri umane, chiar dacă sunt feriți de cele mai rele excese din cauza lipsei puterii. Altminteri, nu pot să percep nimic care să-i îndreptățească să se numească «poporul ales»”, considera Einstein.

Scrisoarea lui Einstein catre Dumnezeu: Religie versus știință

Albert Einstein scrisoare 02
Un fragment din faimoasa scrisoare

Peter Klarnet, specialist în cărți și manuscrise la Christie’s, a spus că scrisoarea lui Einstein este „una dintre declarațiile esențiale în dezbaterea religie versus știință”, dezbatere la care fizicianul nu s-a sfiit niciodată să ia parte.

Einstein respingea cu vehemență ideea unui Dumnezeu personal, care se ocupa de oameni, însă nu se considera ateu. Într-o scrisoare din martie 1954, Einstein a explicat:

„Dacă există ceva în mine care să poată fi numit religie, este vorba de admirația nețărmurită față de structura lumii, atât cât o poate revela știința noastră.”

Scrisoarea lui Einstein către Dumnezeu s-a vândut anterior în 2012, la o licitație pe eBay. Anterior, în 2008, s-a vândut la o licitație Bloomsbury, în Londra, cu 404.000 dolari.

De data aceasta, nu trebuie să fii milionar că să vezi scrisoarea lui Einstein către Dumnezeu, dar este necesar să accesezi site-ul casei de licitații pentru a vedea scrisoarea la cea mai bună rezoluție. Christie’s o va expune public la New York, din 30 noiembrie până în 4 decembrie, când va avea loc licitația.


În continuare, descoperă 3 lucruri asupra cărora Albert Einstein s-a înșelat, apoi citește despre fața ascunsă a marelui fizician: „Îmi tratez soția ca pe un angajat pe care nu-l pot concedia”.

Ca să știi mai mult, citește „Einstein. Viața și universul său”

Albert Einstein a fost un rebel și un nonconformist încă din copilărie, iar aceste trăsături de caracter i-au ghidat atât viața personală, cât și cariera științifică. În această carte magistrală, Walter Isaacson explică modul în care funcționa mintea marelui fizician și misterele universului pe care le-a descoperit.

Isaacson ne cufundă într-o analiză în profunzime a vieții lui Einstein – personală, intelectuală, științifică, politică și culturală – pe fundalul istoriei vremii – 1879-1955. Citatele ample din corespondența, eseurile și documentele personale ale lui Einstein îi conferă bogăția autenticității. Explicațiile teoriilor științifice sunt clare și reluate de foarte multe ori în moduri diferite, devenind lesne de înțeles pe măsură ce le citești.

„Einstein. Viața și universul său” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu