Scrisoarea în care Einstein „se ceartă” cu Dumnezeu, scoasă la licitație

Scrisoarea în care Einstein „se ceartă” cu Dumnezeu, scoasă la licitație featured_compressed

Scrisoarea lui Einstein catre Dumnezeu, în care marele fizician „se ceartă” cu divinitatea și vorbește despre relația cu Biblia și cu propria sa identitate iudaică va fi scoasă la licitație pe 4 decembrie de casa de licitații Christie’s, din New York.

Scrisoarea lui Einstein către Dumnezeu, redactată în 1954, cu puțin timp înainte de moartea fizicianului, este evaluată la 1–1,5 milioane de dolari, potrivit reprezentaților Christie’s.

Textul scrisorii oferă o imagine mai profundă a spiritualității unuia dintre cei mai mari oameni de știință ai lumii moderne și ne ajută să-l înțelegem mai bine pe Einstein-omul.

Latura spirituală a omului de știință

Albert Einstein scrisoare 01

Omul de știință a scris scrisoarea în ianuarie 1954 și i-a trimis-o filosofului Erik Gutkind, după ce citise „o mare parte” din cartea „Alege viața: apelul biblic la revoltă”. Einstein și-a început scrisoarea (scrisă în germană) lăudându-l pe Gutkind pentru că, la fel ca el, avea impulsul „de a lupta pentru îmbunătățirea și rafinarea existenței”.

Dar Einstein avea o problemă cu idealurile religioase ale lui Gutkind.

„Pentru mine, cuvântul «Dumnezeu» este expresia și produsul slăbiciunii umane, iar Biblia – o colecție de legende venerabile, însă cam primitive. Nicio interpretare, oricât de subtilă, nu poate să-mi schimbe această părere”, scria Einstein.

În același mesaj, Einstein face referire și la originile sale evreiești.

„Poporul evreu, căruia îi sunt bucuros că îi aparțin și în a cărui mentalitate mă simt ancorat în mod profund, nu are, pentru mine, o însemnătate mai mare decât alte popoare”, scria el.

„Din experiența mea, evreii nu sunt mai buni decât alte grupuri umane, chiar dacă sunt feriți de cele mai rele excese din cauza lipsei puterii. Altminteri, nu pot să percep nimic care să-i îndreptățească să se numească «poporul ales»”, considera Einstein.

Scrisoarea lui Einstein catre Dumnezeu: Religie versus știință

Albert Einstein scrisoare 02
Un fragment din faimoasa scrisoare

Peter Klarnet, specialist în cărți și manuscrise la Christie’s, a spus că scrisoarea lui Einstein este „una dintre declarațiile esențiale în dezbaterea religie versus știință”, dezbatere la care fizicianul nu s-a sfiit niciodată să ia parte.

Einstein respingea cu vehemență ideea unui Dumnezeu personal, care se ocupa de oameni, însă nu se considera ateu. Într-o scrisoare din martie 1954, Einstein a explicat:

„Dacă există ceva în mine care să poată fi numit religie, este vorba de admirația nețărmurită față de structura lumii, atât cât o poate revela știința noastră.”

Scrisoarea lui Einstein către Dumnezeu s-a vândut anterior în 2012, la o licitație pe eBay. Anterior, în 2008, s-a vândut la o licitație Bloomsbury, în Londra, cu 404.000 dolari.

De data aceasta, nu trebuie să fii milionar că să vezi scrisoarea lui Einstein către Dumnezeu, dar este necesar să accesezi site-ul casei de licitații pentru a vedea scrisoarea la cea mai bună rezoluție. Christie’s o va expune public la New York, din 30 noiembrie până în 4 decembrie, când va avea loc licitația.


În continuare, descoperă 3 lucruri asupra cărora Albert Einstein s-a înșelat, apoi citește despre fața ascunsă a marelui fizician: „Îmi tratez soția ca pe un angajat pe care nu-l pot concedia”.

Ca să știi mai mult, citește „Primele religii”

Asemenea limbilor vii care își au rădăcinile în limbile „moarte”, religiile vii își au rădăcinile în religiile dispărute sau se înscriu în continuitatea ritualurilor dintâi pe care le-au reluat, le-au reformulat, le-au încărcat cu alte sensuri, fără să le păstreze întotdeauna amintirea.

Momentele importante ale vieții – nașterea, pubertatea, moartea -, penitențele și sacrificiile, raportul dintre om, natura și animale descoperă urmele profunde lăsate de gândirea animistă în peisajul religios de astăzi. Istoricul religiilor Odon Vallet încearcă să regăsească moștenirea credințelor animiste în religiile actuale.

„Primele religii” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe eMag.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu