5 cazuri celebre ale unor sclavi care și-au câștigat libertatea și succesul

Sclavia este o practică bestială, la care a luat parte aproape fiecare rasă și civilizație de-a lungul timpului. Îți prezentăm poveștile impresionante ale unor sclavi evadați care au reușit să scape definitiv din robie și chiar să cunoască succesul și faima în timpul vieții.

Comerțul cu sclavi din sudul Americii de Nord a fost probabil cea mai mare operațiune de trafic de carne vie din istorie. Să fii ținut undeva împotriva voinței tale, să fii obligat să trăiești în mizerie și să muncești de la răsărit până la apus, familiile să fie separate și supraveghetorii cruzi să recurgă la bătaie – toate acestea alcătuiau o soartă îngrozitoare, de care mulți încercau să scape.

1. Josiah Henson

Sclavi evadați
Josiah Henson (medalion) a luptat în armata canadiană ca ofițer militar, conducând o unitate de soldați negri în revolta canadiană din 1837

Josiah Henson este primul exemplu de pe lista noastră de sclavi evadați. Henson s-a născut în Maryland, în 1789. El și familia lui au avut un supraveghetor aspru, care bătea crunt sclavii și uneori îi mutila.

Tatăl lui Henson a trecut prin aceasta și a fost, în cele din urmă, vândut și nu s-a mai știut nimic despre soarta lui după aceea. Britannica.com ne spune că și Josiah a fost vândut de câteva ori și a devenit proprietatea lui Isaac Riley din Ținutul Montgomery.

S-a dovedit a fi un om de încredere și a fost numit supraveghetor. Henson și Riley căzuseră de acord ca Henson să-și poată cumpăra libertatea, însă când sclavul a dorit să facă acest lucru, Riley a ridicat prețul și a luat în considerare posibilitatea de a-l vinde.

Henson și-a luat soția și copiii și au fugit în noapte. Au mers spre nord, prin Rețeaua Subterană (o rețea aboliționistă) și au început o viață nouă în Canada.

Henson a devenit ghid în Rețeaua Subterană și, după ce s-a întâlnit cu regina Victoria și aceasta i-a oferit sprijinul, a înființat un centru de educație pentru foștii sclavi.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

2. Sclavi evadați: William și Ellen Craft

Sclavi evadați
Ellen și William Craft, sclavi fugari și aboliționiști

Aceasta este povestea uimitoare a unui cuplu de sclavi evadați. William și Ellen Craft, din Georgia, trăiau pe plantații învecinate, însă s-au întâlnit și s-au căsătorit. Ellen avea pielea deschisă la culoare și putea trece ușor drept albă.

În 1848, și-a scurtat părul, și-a pus haine de bărbați și ochelari, și-a bandajat capul și și-a pus un braț într-o atelă ca să pară că era un bărbat alb care călătorea cu sclavul său, William. Cei doi s-au urcat într-un tren care mergea spre Philadelphia.

Atela îi permitea să evite scrisul, deoarece era analfabetă. Au întâmpinat câteva obstacole de-a lungul călătoriei cu trenul și cu vaporul cu aburi, însă soții Craft au ajuns în Philadelphia în luna decembrie.

Au locuit la niște americani nordici care susțineau cauza aboliționismului și au ajuns în Boston. După scurt timp, soții Craft au plecat în Anglia și au trăit acolo pentru tot restul vieților lor.

3. Henry Brown

Sclavi evadați
Henry Box Brown

Henry Brown a fost un american din Virginia care, în 1848, și-a pierdut familia, după ce membrii ei au fost vânduți și duși departe. S-a decis să ajungă în nord vârându-se într-o ladă.

A făcut rost de o cutie de lemn, s-a înghesuit înăuntru și a făcut astfel încât să fie pus pe o căruță a cărei încărcătură avea să ajungă pe un vapor cu aburi, și apoi pe un tren care se îndrepta spre casa unui aboliționist din Philadelphia, pe care îl contactase în prealabil.

Mulți sclavi evadați au fost ajutați de aboliționiștii din nordul Statelor Unite.

A petrecut 27 de ore în ladă și o oră și jumătate cu capul în jos. Brown a fost „despachetat” în Philadelphia în stare bună, însă, după intrarea în vigoare a Legii Sclavilor Fugari, s-a îndreptat spre Marea Britanie.

După Războiul Civil, s-a întors în SUA și și-a câștigat existența ca magician.

4. Sclavi evadați: Harriet Jacobs

Harriet Ann Jacobs

Harriet Jacobs a scăpat de violență și cruzime fugind de stăpânul ei din Carolina de Nord în 1835. Când era încă sclavă, avusese o aventură cu un avocat alb din localitate, Samuel Tredwell Sawyer, și cuplul a avut doi copii.

Fugind, a încercat să-și determine stăpânul să-i vândă copiii avocatului și s-a ascuns în podul minuscul al casei bunicii ei, care era o femeie liberă, timp de șapte ani. Potrivit DocSouth, Sawyer a cumpărat copiii, însă, în loc să-i elibereze, a trimis-o pe fiica lor în New York să lucreze ca servitoare.

Jacobs a mers în New York și și-a recuperat fiica, Louisa, și fiul, Joseph. Au rămas în New York o vreme, însă, cum Jacobs avea statutul de sclav fugar, s-au mutat în Boston ca să scape de stăpânul ei, care încă o căuta.

În 1849, s-a întors în New York și s-a alăturat fratelui ei, care colabora cu aboliționiștii, inclusiv cu Frederick Douglass (un fost sclav, devenit politician). A fost încurajată să-și scrie povestea și cartea ei, Întâmplări din viața unei sclave, a fost publicată de o editură din Boston.

Era o poveste sinceră despre viața ei și oferea motivul pentru care avusese o aventură cu altcineva în afară de stăpânul ei – fusese liberă să aleagă această relație și nimeni nu o forțase să intre în ea. Jacobs a lucrat cu diferiți sclavi în nord și apoi în sud, după Războiul Civil.

Familia a fost nevoită să se mute înapoi în nord, în Massachusetts, unde și-a continuat activismul, ajutând sclavii eliberați, iar fiica ei îi educa într-o școală nou-înființată. Harriet a murit în 1897.

5. Thornton Blackburn

Iată și ultima poveste cu sclavi evadați. Thornton Blackburn s-a născut în sclavie în Kentucky și, împreună cu soția lui, a evadat în 1831.

Cu ajutorul cetățenilor binevoitori, au ajuns în Detroit, Michigan, unde Legea Sclavilor Fugari din 1827 era rareori aplicată. Până în 1833, fostul stăpân le luase urma și au fost arestați cu o zi înainte de ziua în care ar fi fugit în Canada.

Două negrese care resepctate în societate au vizitat-o pe doamna Blackburn în închisoare, și a fost scoasă pe furiș de acolo, iar una dintre cele două doamne a rămas în temniță în locul ei. Domnul Blackburn trebuia trimis înapoi în Kentucky, însă o adunare de protestatari a făcut atâta scandal în stradă, încât el a reușit să se strecoare neobservat.

El și soția lui s-au regăsit și au ajuns în Canada, unde, după ce au muncit din greu și au economisit bani, Thornton a reușit să demareze o afacere de succes cu trăsuri.


Iar acum, citește despre secretul murdar al științei: grădinile zoologice cu oameni, apoi vezi cum se făceau în antichitate reclame la sclavi, băutură și „plăceri carnale”.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu