5 cazuri celebre ale unor sclavi care și-au câștigat libertatea și succesul

Sclavia este o practică bestială, la care a luat parte aproape fiecare rasă și civilizație de-a lungul timpului. Îți prezentăm poveștile impresionante ale unor sclavi evadați care au reușit să scape definitiv din robie și chiar să cunoască succesul și faima în timpul vieții.

Comerțul cu sclavi din sudul Americii de Nord a fost probabil cea mai mare operațiune de trafic de carne vie din istorie. Să fii ținut undeva împotriva voinței tale, să fii obligat să trăiești în mizerie și să muncești de la răsărit până la apus, familiile să fie separate și supraveghetorii cruzi să recurgă la bătaie – toate acestea alcătuiau o soartă îngrozitoare, de care mulți încercau să scape.

1

Josiah Henson

Sclavi evadați
Josiah Henson (medalion) a luptat în armata canadiană ca ofițer militar, conducând o unitate de soldați negri în revolta canadiană din 1837. Foto: Wikimedia

Josiah Henson este primul exemplu de pe lista noastră de sclavi evadați. Henson s-a născut în Maryland, în 1789. El și familia lui au avut un supraveghetor aspru, care bătea crunt sclavii și uneori îi mutila.

Tatăl lui Henson a trecut prin această experiență. În cele din urmă, a fost vândut, iar soarta lui a rămas necunoscută. Britannica.com ne spune că și Josiah a fost vândut de câteva ori până a devenit proprietatea lui Isaac Riley, din comitatul Montgomery.

Henson s-a dovedit a fi un om de încredere și a fost numit supraveghetor. Henson și Riley căzuseră de acord ca Henson să-și poată cumpăra libertatea. Însă când sclavul a dorit să facă acest lucru, Riley a ridicat prețul și a luat în considerare posibilitatea de a-l vinde.

Văzând că nu are șanse de izbândă, Henson și-a luat soția și copiii și au fugit de pe moșia lui Riley. Au mers spre nord, prin Rețeaua Subterană (o rețea aboliționistă) și au început o viață nouă în Canada.

Henson a devenit ghid în Rețeaua Subterană. După ce s-a întâlnit cu regina Victoria și aceasta i-a oferit sprijinul, a înființat un centru de educație pentru foștii sclavi.

2

Sclavi evadați: William și Ellen Craft

Aceasta este o altă poveste uimitoare a unui cuplu de sclavi evadați. William și Ellen Craft, din Georgia, trăiau pe plantații învecinate, însă s-au întâlnit și s-au căsătorit. Ellen avea pielea deschisă la culoare și putea trece ușor drept albă.

În 1848, femeia și-a scurtat părul, și-a pus haine de bărbat și ochelari, și-a bandajat capul și și-a pus un braț în atelă, ca să pară că era un bărbat alb care călătorea cu sclavul său, William. În drumul lor spre libertate, cei doi s-au urcat într-un tren care mergea spre Philadelphia.

Sclavi evadați
Ellen și William Craft, sclavi fugari și aboliționiști. Foto: Pinterest

Atela îi permitea lui Ellen să evite scrisul, deoarece era analfabetă. Deși au întâmpinat câteva obstacole de-a lungul călătoriei, soții Craft au ajuns în Philadelphia.

Au locuit la niște americani care susțineau cauza aboliționismului, iar apoi s-au mutat în Boston. După scurt timp, soții Craft au plecat în Anglia și au trăit acolo pentru tot restul vieții.

3

Henry Brown

Sclavi evadați
Henry Box Brown. Foto: Wikimedia

Henry Brown a fost un sclav din statul american Virginia. În 1848, acesta a rămas fără familie, după ce rudele sale au fost vândute altor stăpâni de sclavi. Pentru a scăpa de sclavie, Brown s-a decis să evadeze înspre nordul țării, ascunzându-se într-o ladă.

A făcut rost de o ladă de lemn, s-a înghesuit înăuntru și a făcut astfel încât să fie urcat într-o căruță a cărei încărcătură avea să ajungă pe un vapor cu aburi.

La debarcarea de pe vapor, lada a ajuns într-un tren cu destinația Philadelphia, unde a petrecut 27 de ore (din care o oră și jumătate cu capul în jos). Brown a fost „despachetat” în Philadelphia în stare bună și s-a refugiat în casa unui aboliționist cu care luase legătura în prealabil.

Însă, după intrarea în vigoare a Legii Sclavilor Fugari, s-a îndreptat spre Marea Britanie. După Războiul Civil, s-a întors în SUA și și-a câștigat existența ca magician.

4

Sclavi evadați: Harriet Jacobs

Harriet Ann Jacobs. Foto: Wikimedia

În 1835, Harriet Jacobs a scăpat de violență și cruzime fugind de stăpânul ei din Carolina de Nord. Când era încă sclavă, avusese o aventură cu un avocat alb din localitate, Samuel Tredwell Sawyer, cu care a avut doi copii, un băiat și o fată.

Fugind, a încercat să-și determine stăpânul să-i vândă copiii avocatului. Timp de șapte ani, Harriet s-a ascuns în podul minuscul al casei bunicii ei, care era o femeie liberă. Potrivit DocSouth, Sawyer a cumpărat copiii, însă, în loc să-i elibereze, a trimis-o pe fată în New York să lucreze ca servitoare.

Jacobs a mers la New York și și-a recuperat fiica, Louisa, iar ulterior și pe fiul ei, Joseph. Cei trei au rămas în New York o vreme, însă, cum Jacobs avea statutul de sclav fugar, s-au mutat în Boston.

În 1849, s-a întors în New York și s-a alăturat fratelui ei, care colabora cu aboliționiștii. A fost încurajată să-și scrie povestea, iar cartea ei, „Întâmplări din viața unei sclave”, a fost publicată de o editură din Boston.

După Războiul Civil, Harriet a ajutat numeroși sclavi eliberați să-și clădească o viață. Această femeie fascinantă și curajoasă a murit în 1897.

5

Thornton Blackburn

Foto: Pinterest

Iată și ultima poveste cu sclavi evadați. Thornton Blackburn s-a născut în sclavie în staul Kentucky.

A evadat împreună cu soția lui,  în 1831. Cu ajutorul mai multor oameni binevoitori, cei doi soți au ajuns în Detroit, Michigan, unde Legea Sclavilor Fugari din 1827 era rareori aplicată.

Până în 1833, fostul stăpân a reușit să le ia urma, iar cei doi au fost arestați cu o zi înainte de a fugi în Canada. Însă ajutorul celor doi a venit de la două femei de culoare libere, care au ajutat-o pe doamna Blackburn să evadeze din arest.

Profitând de agitația produsă în fața secției de poliție, Thornton Blackburn a reușit, la rândul său, să evadeze. El și soția lui s-au regăsit și au ajuns în Canada, unde, după ce au muncit din greu și au economisit bani, Thornton a reușit să demareze o afacere de succes cu trăsuri.

Ca să știi mai mult, citește „Viața unui sclav american”

Fost sclav, aboliționist înflăcărat, scriitor strălucitor, redactor de ziar și orator plin de elocvență, ale cărui discursuri au aprins cauza aboliționismului, Frederick Douglass (1818–1895) a avut o viață uluitoare. Copilăria și tinerețea i-au fost dominate de abuzuri fizice, de lipsuri și tragedii, dar printr-o tărie de caracter rar întâlnită, Douglass a reușit să depășească aceste obstacole pentru a deveni un reprezentant de frunte al semenilor săi. În „Viața unui sclav american”, care reprezintă cea mai citită și mai citată dintre operele sale, Douglass oferă descrieri explicite ale propriei copilării și ale experiențelor înfiorătoare din perioada sclaviei, precum și o relatare incitantă a evadării sale dramatice din Sudul sclavagist.

„Viața unui sclav american” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu