Trista poveste a lui Schlitzie, nefericitul de la circul monștrilor devenit vedetă de film

L-au poreclit „Fata-maimuță” și „Ultimul dintre azteci”. Uneori, îl numeau pur și simplu „prostănac” sau „ciudat”. Alteori, acest artist de circ, celebru la începutul secolului XX, era numit „Schlitzie”.

A jucat într-un film celebru din 1932, intitulat „Freaks” (în traducere, „Ciudații” sau „Monștrii”). Pe lângă faptul că nu-i cunoaștem numele adevărat, știm foarte puține lucruri despre viața lui din spatele scenei.

Lumea își amintește de Schlitzie numai din cauza malformațiilor și a capului său mic, de o formă neobișnuită. Aceste diformități i-au adus faimă, însă, în cele din urmă, povestea sa a avut un final trist.

Începuturile

Schlitzie 01
Foto: Pinterest

Se știu foarte puține lucruri despre tinerețea lui Schlitzie. Se pare că s-a născut cândva în 1901, probabil în Bronx, New York (potrivit actului presupus a fi certificatul său de deces).

Se poate să-l fi chemat Simon Metz sau Shlitze Surtees, însă există mai multe variante și nimeni nu cunoaște cu siguranță adevărul.

Asta, deoarece, când era copil, Schlitzie a trecut prin mai multe familii adoptive. Ceea ce știm este că Schlitzie s-a născut cu o boală numită microcefalie.

Din cauza acestei boli, creierul, craniul și corpul rămân mici și subdezvoltate, fie congenital, fie datorită unui număr de factori care pot declanșa boala postnatal.

Schlitzie s-a născut cu această boală și ea i-a definit viața de la naștere și până la moarte. Această boală i-a provocat handicapuri grave, atât mintale, cât și fizice.

Chiar și la vârsta adultă, Schlitzie avea capacitățile mintale ale unui copil de trei sau patru ani și putea rosti doar propoziții și fraze scurte. De asemenea, el avea capul mic și diform, din cauza bolii.

Din cauza diformității sale, a lucrat o viață întreagă în industria spectacolelor de varietăți.

Schlitzie cel ciudat

Schlitzie a lucrat pentru toate circurile mari de la începutul secolului XX, inclusiv pentru Circul Internațional Dobritsch, Circul Ringling Bros. și Barnum & Bailey, Circul Tom Mix și Circul Clyde Beatty.

A petrecut decenii întregi jucând un rol feminin pe scenă. Adeseori, Schlitzie își făcea numărul îmbrăcat într-o rochie.

Schlitzie 03
Foto: Pinterest

Schliztie prefera să poarte rochii deoarece, astfel, cei care îl îngrijeau puteau să-i schimbe mai ușor scutecele, fiindcă suferea de incontinență. Schlitzie a devenit celebru pentru spectacolele sale de circ.

Un film aspru criticat

Faima sa a ajuns la apogeu în 1932, când a apărut în celebrul film „Freaks”. Filmul este o poveste despre dragoste și trădare, care se petrece în lumea circului.

În prezent, filmul este cunoscut pentru că în el apar mai multe personaje ciudate din lumea circului. Filmul a fost larg criticat pentru grotescul său și acuzat aspru în presă. The Hollywood Reporter l-a numit „un atac scandalos asupra sentimentelor, simțurilor, creierelor și stomacurilor audienței”.

Pelicula a fost interzisă în mai multe orașe americane. În cele din urmă, casa de producție a retras filmul de pe piață. Totuși, o companie itinerantă a pus mâna pe el și a început să-l difuzeze prin țară.

În ciuda reacțiilor negative față de film, Schlitzie a devenit o celebritate. Clipul de mai sus îl arată comportându-se simpatic și inocent.

Acest tip de comportament l-a transformat în preferatul echipei de filmare și, apoi, al publicului. Exuberanța copilărească a lui Schlitzie i-a fermecat pe cei din jurul său, atât pe scenă cât și în afara ei.

Viața la azil

După debutul său în cinematografie, Schlitzie a continuat să lucreze în industria spectacolelor de varietăți. În 1936, un dresor de cimpanzei, pe nume George Surtees, de la Circul Tom Mix, a devenit tutorele său legal.

S-a relatat faptul că Surtees îl iubea pe Schlitzie și avea grijă de el ca de propriul fiu. Lucrurile au continuat în acest fel până la moartea lui Surtees, în 1965.

Foto: Pinterest

Apoi, fiica lui Surtees, care nu voia să aibă de-a face cu Schlitzie, l-a internat într-un spital psihiatric din Los Angeles. Schlitzie a stat închis trei ani în spitalul pentru boli mintale, timp în care a fost trist și singur.

Deși nu avusese niciodată cu adevărat o familie sau o casă, el iubea circul. Era singurul mod de viață pe care îl cunoștea, în timp ce spitalul era steril, ostil și rece.

Revenirea în lumea circului

Schlitzie 07
Foto: Pinterest

Însă, în timpul unui spectacol desfășurat la spital, un înghițitor de săbii pe nume Bill Unks l-a recunoscut. Unks le-a cerut medicilor să-l numească tutorele lui Schlitzie.

Astfel, lui Schlitzie i s-a permis să ia parte la spectacolele lui Unks și a revenit la singurul stil de viață pe care îl cunoscuse vreodată. Apoi, Schlitzie a mai apărut de câteva ori în spectacolele Circului Internațional Dobritch, după care s-a retras în Los Angeles.

Ultimii ani

Schlitzie 06
Piatra funerară a lui Schlitzie. Foto: Pinterest

Însă, chiar și după pensionare, lui Schlitzie îi plăcea să apară în spectacole și îi distra pe oamenii din Parcul MacArthur. A murit în 1971.

În ciuda celebrității, Schlitzie nu a avut niciodată casă sau avere. Nu și-a permis nici măcar o piatră funerară corespunzătoare. Abia în 2007, datorită unui fan, la locul de veci al lui Schlitzie din Los Angeles a fost o piatră funerară.

Acesta a fost un ultim act de bunătate față de un om cu mintea unui copil, dar care a avut un impact puternic asupra a milioane de oameni de-a lungul existenței sale.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>