7 scandaluri care au marcat istoria premiilor Nobel

Premiile Nobel au fost decernate pentru prima oară în 1901 și de atunci au devenit una dintre cele mai prestigioase distincții din lume. Oricine primește acest premiu dobândește imediat faimă și bani, iar munca și ideile sale sunt primesc o încredere enormă, la scară planetară.

Însă, cu toată pompa care le înconjoară, aceste premii nu au fost ocolite de scandaluri. Gafele, omisiunile, laureații îndoielnici și conflictele de interese se numără printre controversele legate de premiile Nobel.

În acest articol îți prezentăm câteva dintre aceste cazuri, care ar fi demne de rubricile tabloide, dacă nu ar fi vorba de un subiect atât de serios.

1

„Negustorul morții”

premiile_nobel_01
Alfred Nobel nu era un om tocmai iubit de semenii săi. Foto: Wikimedia

Controversele au început chiar cu fondatorul acestor premii, Alfred Bernhard Nobel.

Ca inventator al dinamitei și al altor explozibili, Alfred Nobel nu avea cea mai bună imagine publică. De fapt, Nobel era atât de disprețuit încât, atunci când fratele său a murit, un ziar francez l-a confundat cu Alfred și a folosit următorul titlu: „Negustorul morții a murit”.

Apoi, articolul relata că omul de știință „s-a îmbogățit găsind modalități de a ucide mai mulți oameni mai repede decât oricând înainte”. Acest epitaf prematur l-a motivat pe Nobel să creeze premiile care îi poartă numele, pentru a lăsa o moștenire pozitivă.

2

Femeile, ignorate de comitetul de decernare?

premiile_nobel_02
Jocelyn Bell Burnell a descoperit pulsarii pe vremea când era studentă. Foto: Pinterest

Până în 2014, 864 de oameni și 25 de organizații primiseră Nobelul. Dintre laureați, doar 47 erau femei, de aceea comitetul de acordare a premiilor a fost acuzat că ignoră femeile.

Una dintre cele mai cunoscute scăpări ale comisiei o are în centru pe Jocelyn Bell Burnell. Bell Burnell este cea care a descoperit pulsarii, în 1967, și a publicat o lucrare împreună cu îndrumătorul ei, Antony Hewish.

Numai că pentru descoperire au fost premiați doar Hewish și un alt coleg de-al femeii, Martin Ryle. Practic, lui Jocelyn Bell Burnell i-au fost „furate” meritele acestei descoperiri.

3

Lupta pentru premiul pentru pace

premiile_nobel_03
Yasser Arafat (în verde) stând în spatele unei mitraliere (Liban, 1983). Foto: Getty Images

Cel mai controversat premiu Nobel este, probabil, cel pentru pace. Mulți dintre cei care l-au primit au fost criticați pentru comportamente care nu promovează pacea, dimpotrivă.

Printre cele mai notabile exemple se numără liderul Organizației de Eliberare a Palestinei (OLP), Yasser Arafat. În 1994, acesta a împărțit premiul cu israelienii Yitzhak Rabin și Shimon Peres pentru munca lor legată de Acordul de la Oslo, parte integrantă a procesului de pace dintre Palestina și Israel.

Însă mulți critici au atras atenția asupra faptului că, în timp ce Arafat era liderul Fatah, OLP a comis numeroase acte de terorism.

4

Hitler și Stalin, nominalizați la Premiul Nobel pentru Pace

premiile_nobel_04
Foto: Wikimedia

Cine-i acolo? Adolf Hitler și Iosif Stalin. Care Hitler și Stalin? Nominalizații la Premiul Nobel pentru Pace, bineînțeles.

Nu ți se pare amuzant? Nu a fost nici când Hitler a fost propus pentru premiu, în 1939. Un politician suedez l-a nominalizat pe Hitler în spirit de glumă” (sau poate influențat de naziști), însă gestul nu a părut nimănui amuzant.

Nominalizarea a creat un scandal uriaș și a fost retrasă imediat. Pe de altă parte, nominalizările din 1945 și 1948 ale liderului sovietic Iosif Stalin au fost cât se poate de serioase.

5

Non, merci!

premiile_nobel_05
Foto: Wikimedia

Cei mai mulți consideră că Premiul Nobel este o onoare importantă. Însă doi oameni au refuzat premiul. Scriitorul francez Jean-Paul Sartre a refuzat premiul pentru literatură, care i-a fost decernat în 1964.

În 1974, i s-a alăturat Le Duc Tho, care, alături de Henry Kissinger, a primit premiul pentru eforturile de a pune capăt Războiului din Vietnam. Însă Tho a refuzat distincția, spunând că „pacea nu a fost încă instaurată”.

6

Premiul Nobel? Nein!

premiile_nobel_06
Contestatar al regimului nazist, Carl von Ossietzky (stânga) a fost închis în lagărul de concentrare Esterwegen. Foto: Wikimedia

Hitler reapare pe lista noastră, de data aceasta pentru faptul că avea o aversiune față de premiile Nobel. Aceasta a pornit de la faptul că jurnalistul german Carl von Ossietzky, un critic vehement al lui Hitler, a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1935.

Ulterior, Hitler le-a interzis germanilor să accepte Premiul Nobel și a creat o alternativă: Premiul Național German pentru Artă și Știință.

Richard Kuhn (1938, chimie), Adolf Butenandt (1939, chimie) și Gerhard Domagk (1939, fiziologie și medicină) au fost obligați să refuze distincția. Aceștia au intrat în posesia diplomelor și medaliilor mai târziu.

7

Efectele secundare pot include un conflict de interese

premiile_nobel_07
Harald zur Hausen. Foto: Getty Images

În 2008, Harald zur Hausen a primit Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, pentru descoperirea virusului papilloma (HPV) și a legăturii acestuia cu cancerul de col uterin.

Problema? AstraZeneca, producătorul vaccinurilor împotriva HPV, sponsoriza site-ul web al comitetului Nobel.

În plus, doi membri ai comisiei care l-au ales pe zur Hausen aveau legături cu AstraZeneca. Deși nu a ieșit la iveală vreo încălcare a regulilor, acest conflict de interese a atras multe critici.

Ca să știi mai mult, citește „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu adus genului epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre.

Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, din care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, dure și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare.

În binecunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: cum ele ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

„Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Un comentariu la „7 scandaluri care au marcat istoria premiilor Nobel”

Lasă un comentariu