Reacții pline de furie după ce chinezii au folosit porci vii în testele de coliziune auto

Cercetătorii chinezi au fost aspru criticați după ce au folosit porci vii drept manechine de testare în cadrul unor simulări de coliziune la viteză mare. Șapte porci au fost uciși pe loc.

La finele anului 2019, activiștii pentru drepturile animalelor din lumea întreagă au acuzat de cruzime cercetătorii de la Institutul de Medicină a Traficului din China, după ce s-a aflat că aceștia folosiseră 15 porci vii drept manechine de testare în cadrul unui studiu pentru industria auto.

Foto: International Journal of Crashworthiness

Se pare că animalele au fost private de mâncare cu 24 de ore înainte de teste. Apoi, au fost legate în hamuri pentru a face niște simulări la viteză mare, procedură care le-a cauzat diferite răni fatale, inclusiv fracturi și hemoragii interne.

Șapte porci au murit pe loc, iar restul au mai supraviețuit încă șase ore. Apoi, savanții au efectuat autopsii meticuloase pentru a afla în ce fel au fost răniți și uciși porcii.

Cei 15 porci, care aveau vârste cuprinse între două și trei luni, au fost puși în niște scaune de mașină mici, montate pe o șină, și apoi au fost izbiți de perete cu viteze de până la 50 de kilometri pe oră.

Cercetătorii au justificat faptul că au folosit porci vii spunând că anatomia lor era similară cu cea a copiilor. Porcii aveau rolul de „a ține locul unor copii de șase ani” în cadrul simulării unei serii de accidente de mașină.

Foto: International Journal of Crashworthiness

Savanții chinezi au insistat asupra faptului că studiul lor fusese aprobat de un comitet de etică și că urmaseră indicațiile internaționale în privința folosirii animalelor de laborator. Însă toate acestea nu i-au mulțumit pe activiștii care au acuzat cercetătorii de „cruzime față de animale”.

„Deși există modele artizanale sofisticate, cercetătorii continuă să lege animale abuzate și înspăimântate de scaune de mașină și să le izbească de ziduri până când sunt ologite și pline de vânătăi și sângerări. Porcii nu stau în mod natural pe scaunele mașinilor. Anatomia lor este foarte diferită de cea a oamenilor, așa că datele obținute în urma acestor experimente oribile nu sunt valabile în cazul victimelor umane ale accidentelor de mașină”, a spus Zachary Toliver, membru PETA.

Este adevărat că marile companii auto au folosit animale vii în cadrul testelor în trecut, însă astfel de practici au încetat cu mult timp în urmă. De exemplu, General Motors a anunțat că încetează să desfășoare teste cu animale vii în 1993, după o serie de proteste ale PETA.

„Porcii vii sunt pulverizați în cazul acestor teste, suferind oase rupte și vătămări interne, înainte de a fi uciși și disecați. Companiile auto și-au dat seama de mulți ani că astfel de experimente nu au nicio valoare și nu ne spun nimic despre victimele umane ale accidentelor auto”, a adăugat Tolliver.

Foto: International Journal of Crashworthiness

Manechinele moderne sunt foarte avansate și imită forma și mărimea oamenilor mult mai bine decât animalele, însă costă câteva sute de dolari, ceea ce ar putea explica alegerea plină de cruzime a cercetătorilor de la Institutul de Medicină a Traficului din China.

Ca să știi mai mult, citește „China în zece cuvinte”

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.

„China în zece cuvinte” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu