Satul în care oamenii fac milioane de dolari din piatră seacă

Hejiaba, un sat situat pe malul râului Yangtze, în provincia Sichuan, a devenit cunoscut drept unul dintre principalii furnizori de pietre ornamentale din China, generând venituri de milioane de dolari în fiecare an.

Amplasat într-o locație idilică, lângă cel mai mare râu din China și înconjurat de munți acoperiți de păduri, satul este vizitat de turiști în fiecare an, însă nu turismul este cea mai profitabilă afacere locală.

Foto: Sohu.com

Acest titlu îi revine activității de colectare și vânzare de piatră de râu ornamentală; nu pietre mici, pe care le poți ține în buzunar ca amulete aducătoare de noroc, ci bolovani grei pentru care entuziaștii din toată China plătesc sume importante ca să-i poată colecționa.

Satul Hejiaba generează anual aproximativ 20 de milioane de yuani (peste trei milioane de dolari) din vânzarea acestei resurse practic inepuizabile.

Din februarie până în aprilie, când începe sezonul uscat, sătenii pot fi văzuți cu sutele scormonind malurile râului în căutarea celor mai aspectuoși bolovani. Există aproape 10 kilometri de maluri cu pietriș colorat, așa că materia primă se găsește din abundență. Dar găsirea celor mai valoroase pietre nu este o treabă ușoară.

Foto: Sohu.com

Ceea ce face pietrele de râu din Hejiaba atât de populare printre colecționari sunt modelele interesante formate de minerale. Unele dintre acestea declanșează pareidolia celui care le privește (impresia că tiparele formează diverse portrete), altele au modele aproape geometrice, iar altele sunt pur și simplu considerate „drăguțe”.

Cum nu toate pietrele de râu merită vândute, este treaba „cernătorilor de piatră” locali să le aleagă pe cele care vor aduce cei mai mulți bani. Cernătorii de piatră sunt de obicei bărbați trecuți de 30 de ani care colectează și vând piatră de râu de mai mult timp, așa că știu ce se caută pe piață.

Aleg cei mai buni bolovani din mormanele adunate de localnici, îi curăță, uneori îi fixează pe stative de lemn personalizate și apoi îi vând doritorilor, păstrând un procent din preț drept comision.

Abonează-te la canalul Incredibilia:

Cu toate că sătenii din satul Hejiaba își decorează casele cu pietre de zeci de ani, afacerea cu colectarea și vânzarea lor pe bani frumoși a început abia în 2003. Atunci, un cuplu din orașul Niutan a luat câteva pietre acasă și le-a vândut la piață pentru o sumă importantă.

Comerțul cu piatră de râu a parcurs un drum lung de atunci. Unele dintre cele mai valoroase pietre se vând cu zeci de mii de yuani. Spre exemplu, o piatră – pe care proprietarul a denumit-o „Dificilul drum Shu”, după tiparele de la exterior – a fost vândută pentru suma enormă de 100.000 de yuani (15.400 de dolari).

Presa chineză a relatat recent despre afacerea neobișnuită, spunând că mulți localnici trăiesc din comerț, iar unii au devenit foarte bogați datorită acestei activități.

Foto: Sohu.com

În fiecare an, râul Yangtze desprinde noi bolovani din Platoul Qinghai-Tibet, care ajung pe malurile din apropierea satului Hejiaba. În februarie, localnicii se întorc să cearnă pietre, în căutarea următoarei comori.

Atâta timp cât debitul Yangtze și cererea de pietre ornamentale rămâne ridicată, comerțul cu piatră de râu va prospera.

Ca să știi mai mult, citește „China în zece cuvinte”

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.

„China în zece cuvinte” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu