fbpx

Când fiecare zi poate fi ultima – Satele construite din bombe neexplodate

Războiul din Vietnam a luat sfârșit acum patru decenii, însă acest conflict a lăsat o moștenire mortală în regiune, mai ales în Laos și Cambodgia. În timpul conflictului, armatele nord-vietnameze și-au stabilit rute de aprovizionare prin aceste două țări vecine cu Vietnamul, pe care SUA le-a bombardat masiv.

Între anii 1964 și 1973, americanii au aruncat mai mult de două milioane de tone de bombe peste Laos. Această țară deține titlul de „cea mai bombardată țară din lume”, dacă raportăm numărul de proiectile la densitatea populației.

Mai mult de 580.000 de misiuni de bombardare au avut loc în Laos, ceea ce înseamnă că o astfel de misiune a fost îndeplinită la fiecare opt minute, timp de 24 de ore, în fiecare zi, timp de nouă ani!

Bărci construite din rezervoarele de combustibil ale avioanelor americane căzute

Dar nu toate bombele și-au atins scopul. Se estimează că 30% din ele nu au explodat, rămânând amorsate acolo unde au căzut.

Aceste bombe continuă  să fie detonate accidental, în locuri și în momente neașteptate. Uneori, ele explodează atunci când în împrejurimi se află copii care se joacă.

Copiii pozează lângă niște bombe neexplodate, adunate din jurul unui sat

Cele mai multe victime sunt cauzate de faptul că sătenii încearcă să dezasambleze bombele, pentru a vinde metalul și explozibilul dinăuntru. O carcasă de bombă care cântărește până la 900 de kilograme poate să aducă mai mult de 100 de dolari.

O casă dintr-un sat folosește o carcasă de bombă ca decorațiune de grădină

Pentru o familie, această sumă este o mică avere. Carcasele goale, care conțineau cândva explozibili mortali, pot fi văzute peste tot în țară sub forme noi: de la canoe și containere, până la proptele care țin casele deasupra nivelului de inundații.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Cel mai grav este că unele bombe neexplodate sunt încă folosite în special ca stâlpi de susținere ai caselor de lemn.

O carcasă de bombă folosită ca ghiveci pentru flori

Fotograful Mark Watson a călătorit cu bicicleta prin Laos. A fost foarte surprins să vadă felul în care aceste dispozitive mortale sunt acum întrebuințate.

„Resturile rămase în urma bombardamentelor masive sunt folosite în casele sătenilor. Carcasele bombelor sunt folosite la fundațiile caselor. De asemenea, din resturile bombelor se fac găleți, pahare și clopote pentru vaci”, a relatat Watson.

Carcase de bombe folosite drept proptele pentru o casă

Adunarea resturilor bombelor este o ocupație mortală, dar sărăcia îi determină pe oameni să se ocupe cu așa ceva.

„Există multe zone în care oamenii nu pot practica agricultura din cauza proiectilelor neexplodate, și aceasta este problema principală. Această stare de lucruri contribuie la menținerea sărăciei.”

„Dacă oamenii știu că pe un teren se află proiectile neexplodate, nu vor ara cu plugul suficient de adânc încât să obțină o recoltă bună”, a spus David Hayter de la „Mines Advisory Group”, un ONG care are ca scop detectarea și înlăturarea minelor și a bombelor.

Carcase de bombe folosite ca recipiente pentru apă

Însă lucrurile înaintează cu greutate și bugetul este limitat. Între timp, oamenii continuă să fie uciși și răniți de detonările accidentale ale proiectilelor amorsate.

Metalul obținut din carcasele bombelor a fost transformat în tălăngi pentru vaci

Până acum, cel puțin 29.000 de oameni și-au pierdut viața în astfel de accidente.

Carcase de bombe folosite pentru a susține casele
Rezervoarele de combustibil ale avioanelor au fost transformate în ambarcațiuni


Distribuie articolul:

Citește în continuare

 • Daca localnici sunt ingeniosi, le folosesc, si isi asuma riscurile, daca americanii nu le-au asanat.

  • Balis Dan Ionut spune:

   Prietene poate ai vrut sa spui desertizat…

 • silviu covaci spune:

  si ce fel de oameni sunt cei care nu aduc sau nu doneaza niste detectoare de metale si nu ar mai fi murit 29.000 de oameni !!!!…sau care nu au afcut o campanie de scoatere a bombelor…!!!

 • silviu covaci spune:

  cu noile posibilitati tehnice de scanare a teritoriului, de la inaltime, e atat de usor sa faca o harta a bombelor si apoi sa le scoata profesionistii voluntari adunati de prin lume , in cadrul unui program umanitar !!!!

 • >