Când fiecare zi poate fi ultima – Satele construite din bombe neexplodate

Războiul din Vietnam a luat sfârșit acum patru decenii, însă conflictul a lăsat o moștenire mortală în regiune, mai ales în Laos și Cambodgia.

În timpul conflictului, armatele nord-vietnameze și-au stabilit rute de aprovizionare prin aceste două țări vecine cu Vietnamul, pe care SUA le-au bombardat masiv.

Bărci construite din rezervoarele de combustibil ale avioanelor americane căzute. Foto: Pinterest

Între anii 1964 și 1973, americanii au aruncat peste două milioane de tone de bombe peste Laos. Această țară deține titlul de „cea mai bombardată țară din lume”, dacă raportăm numărul de proiectile la densitatea populației.

În Laos au avut loc peste 580.000 de misiuni de bombardare, ceea ce înseamnă că o astfel de misiune a fost îndeplinită la fiecare opt minute, timp de 24 de ore, în fiecare zi, timp de nouă ani!

Dar nu toate bombele și-au atins scopul. Se estimează că 30% dintre proiectile nu au explodat, rămânând amorsate acolo unde au căzut.

Copiii pozează lângă niște bombe neexplodate adunate din jurul unui sat. Foto: Pinterest

Aceste bombe continuă să fie detonate accidental, în locuri și în momente neașteptate. Uneori, explodează atunci când în împrejurimi se află copii, la joacă.

Cele mai multe victime sunt cauzate de faptul că sătenii încearcă să dezasambleze bombele, pentru a vinde metalul și explozibilul dinăuntru. O carcasă de bombă care cântărește până la 900 de kilograme poate valora peste 100 de dolari. Pentru o familie, această sumă este o mică avere.

Proprietarul unei case din mediul rural folosește o carcasă de bombă ca decorațiune de grădină. Foto: Pinterest

Carcasele goale, care conțineau cândva explozibili mortali, pot fi văzute peste tot în țară sub forme noi: de la canoe și containere, până la proptele care țin casele deasupra nivelului de inundații.

Cel mai grav este că unele bombe neexplodate sunt încă folosite în special ca stâlpi de susținere ai caselor de lemn.

Fotograful Mark Watson a călătorit cu bicicleta prin Laos. A fost foarte surprins să vadă felul în care aceste dispozitive mortale sunt acum întrebuințate.

„Resturile rămase în urma bombardamentelor masive sunt folosite în gospodăriile sătenilor. Carcasele bombelor sunt folosite la fundațiile caselor. De asemenea, din resturile bombelor se fac găleți, pahare și talăngi pentru vaci”, a relatat Watson.

Carcase de bombe folosite drept piloni pentru o casă. Foto: Pinterest

Adunarea resturilor bombelor este o ocupație mortală, dar sărăcia îi determină pe oameni să se ocupe cu așa ceva.

„Există multe zone în care oamenii nu pot practica agricultura din cauza proiectilelor neexplodate și aceasta este problema principală. Această stare de lucruri contribuie la menținerea sărăciei.

Dacă oamenii știu că pe un teren se află proiectile neexplodate, nu vor ara cu plugul suficient de adânc încât să obțină o recoltă bună”, a spus David Hayter de la Mines Advisory Group, un ONG care are ca scop detectarea și înlăturarea minelor și a bombelor.

Carcase de bombe folosite ca recipiente pentru apă. Foto: Pinterest

Însă operațiunile de înlăturare a bombelor înaintează cu greutate, iar bugetul este limitat. Între timp, oamenii continuă să fie uciși și răniți de detonările accidentale ale proiectilelor amorsate.

Metalul obținut din carcasele bombelor a fost transformat în tălăngi pentru vaci. Foto: Pinterest

Până acum, cel puțin 29.000 de oameni și-au pierdut viața în astfel de accidente, potrivit BBC.

Carcase de bombe folosite pentru a susține casele. Foto: Pinterest
Rezervoarele de combustibil ale avioanelor au fost transformate în ambarcațiuni. Foto: Pinterest


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

4 comentarii la „Când fiecare zi poate fi ultima – Satele construite din bombe neexplodate”

  1. si ce fel de oameni sunt cei care nu aduc sau nu doneaza niste detectoare de metale si nu ar mai fi murit 29.000 de oameni !!!!…sau care nu au afcut o campanie de scoatere a bombelor…!!!

    Răspunde
  2. cu noile posibilitati tehnice de scanare a teritoriului, de la inaltime, e atat de usor sa faca o harta a bombelor si apoi sa le scoata profesionistii voluntari adunati de prin lume , in cadrul unui program umanitar !!!!

    Răspunde

Lasă un comentariu