Șarpele Kukri, reptila care își devorează prada de vie, din interior

Șerpii Kukri, numiți astfel după dinți, care seamănă cu pumnalele curbate utilizate de soldații nepalezi, au o metodă de hrănire macabră și neobișnuită pentru reptile: își mănâncă victimele de vii, din interior.

Se știa de multă vreme că șerpii Kukri (Oligodon fasciolatus) își folosesc dinții curbați pentru a sparge ouăle păsărilor și ale reptilelor, care reprezintă hrana lor principală.

Sarpele Kukri 01
Habitatul preferat al șarpelui Kukri este pădurea. Foto: cowyeow via Flickr

Totuși, un studiu recent a arătat că uneori reptilele își utilizează dinții pentru a sfâșia abdomenele broaștelor otrăvitoare și pentru a le eviscera.

Prada este consumată din interior

Kukri sunt șerpi care cresc până la trei metri lungime și sunt, cel mai adesea, inofensivi pentru oameni. Dinții lor sunt concepuți mai degrabă pentru a tăia decât pentru a înțepa și pot provoca răni profunde atât animalelor, cât și oamenilor.

Când mușcă, șarpele Kukri eliberează o substanță anticoagulantă care face ca prada să sufere sângerări abundente.

Sarpele Kukri 02
Foto: Herpetozoa

Apoi, își introduce capul în animal și se hrănește cu intestinele sale. Potrivit cercetărilor publicate în revista Herpetezoa, prada este practic consumată din interior, timp în care încă se află în viață.

„Broaștele nu pot simți durerea la fel ca noi. Și totuși, acesta trebuie să fie cel mai oribil mod de a muri”, a declarat Henrik Bringsøe, unul dintre coautorii studiului.

Această metodă de hrănire este total ieșită din comun, deoarece aproape toți șerpii își înghit prada întreagă.

În plus, șarpele Kukri mănâncă de obicei ouăle păsărilor și ale altor reptile și doar în cazuri rare prinde larve, insecte și rozătoare.

Sarpele Kukri 03
Foto: Herpetozoa

Oamenii de știință au asistat în direct la neobișnuita strategie de hrănire a șerpilor Kukri. Au documentat-o făcând fotografii și videoclipuri, care surprind șerpii cu capetele introduse adânc în abdomenele broaștelor.

De ce folosesc șerpii această metodă bizară?

Episoadele documentate au avut loc în perioada august 2016 – iunie 2020, în Thailanda, țara de unde este originar șarpele Kukri.

De fiecare dată, prada a fost broasca asiatică cu pete negre (Duttaphrynus melanostictus), care poate crește până la 20 centimetri lungime. Aceste broaște sunt comune, dar otrăvitoare: secretă o toxină albă din glandele situate pe gât și pe spate.

Broasca
Una dintre victimele șarpelui Kukri, la câteva ore după ce a fost consumată pe dinăuntru. Foto: Herpetozoa

Această otravă ar putea fi motivul bizarei strategii de hrănire folosite de șerpii Kukri. Momentan, una dintre ipotezele lansate de herpetologi este că șerpii se hrănesc doar cu organele interne ale broaștelor pentru a evita contactul cu toxina letală.

Totuși, savanții nu sunt pe deplin siguri de această explicație și spun că este nevoie de cercetări suplimentare pentru a înțelege  cu adevărat comportamentul șerpilor Kukri.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „Șarpele Kukri, reptila care își devorează prada de vie, din interior”

  1. ”Oamenii de stiinta” sunt exact ca niste copii de gradinita care inca poarta scutece dintr-un oarecare motiv pueril. Asta aici clar nu e un comportament natural.

    Răspunde

Lasă un comentariu