Șarpele cu rât de porc „face pe mortul” atunci când e amenințat

Șarpele cu rât de porc (cunoscut și ca vipera sâsâitoare sau șarpele-zombi) are un talent teatral de invidiat. Atunci când este amenințat, „face pe mortul” în cel mai dramatic mod cu putință.

Șarpele cu rât de porc și-a câștigat porecla de viperă sâsâitoare datorită principalului său mecanism de apărare: pentru a descuraja prădătorii, inhalează aer și își umflă pielea de pe cap și gât ca o cobră, șuierând și simulând că se pregătește pentru atac.

Când simte amenințarea, reptila se întoarce pe spate și stă nemișcată, pentru a da impresia că a murit. Foto: Facebook/North Carolina State Park and Recreation

Dacă acest act nu funcționează, șarpele are altă „șmecherie” la dispoziție. De aici îi și provine cea de-a doua poreclă, șarpele-zombi. Dacă prădătorul nu este intimidat de spectacolul de sâsâieli, șarpele „face pe mortul” deschizând gura, rostogolindu-se pe spate și zvârcolindu-se.

Dacă este întors pe burtă, se rostogolește imediat înapoi pe spate. Termenul de „zvârcolire” nu descrie cel mai bine performanța acestui actor.

Șarpele se răsucește cu putere o bună bucată de timp, după care rămâne nemișcat, dând de înțeles că este mort.

De ce renunță prădătorii?

Dacă o persoană care cunoaște aceste trucuri demne de Oscar o ridică, reptila începe să se miște din nou, și, în cazuri rare, mușcă. Însă dușmanii săi naturali nu au degete opozabile și nici nu se pricep la actorie, așa că nu-și dau seama că șarpele se preface.

În cele mai multe cazuri, lasă baltă „cadavrul” și își văd de drum. Savanții știu că acest comportament este un mecanism de apărare, dar încă nu și-au dat seama de ce este atât de eficient.

Mulți dușmani naturali ai viperei sâsâitoare nu fac nazuri când vine vorba de mortăciuni proaspete și suculente, însă, dintr-un anumit motiv, de cele mai multe ori nu se apropie de ea.

Unii experți sugerează că explicația ar putea fi legată de modul dramatic în care șarpele își înscenează moartea, mod pe care prădătorul l-ar putea interpreta ca semn de boală ori otrăvire.

Potrivit Reptile Magazine, șarpele ar putea avea o metodă de a înmagazina toxinele broaștelor cu care se hrănește, toxine pe care le eliberează atunci când „își face numărul”, îndepărtându-i pe prădători de „cadavrul” său.

Deocamdată, toate acestea sunt doar niște teorii. Ce contează este că numărul de actorie funcționează. Interesant este că numai varietatea nord-americană a șarpelui cu rât de porc își „înscenează” moartea.

Ruda lui din America de Sud se bazează pe culorile sale vii pentru a ține amenințările la distanță.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu