Cenaspis aenigma, specia de șarpe descoperită în stomacul altui șarpe

Oamenii de știință au descoperit în urmă cu câțiva ani o nouă specie de șarpe. Până, aici, nimic deosebit, deoarece în fiecare an sunt descoperite zeci noi și noi specii de animale.

Totuși, acest șarpe are ceva special: nu a fost descoperit târându-se prin pădurea tropicală din Mexic, care este habitatul lui natural, ci a fost observat într-un loc neconvențional: în stomacul unui alt șarpe.

Sarpe 01
Așa arată șarpele coral, animalul în burta căruia a fost descoperit misteriosul exemplar. Foto: Pinterest

Descrisă recent pentru prima oară în revista științifică Journal of Herpetology, creatura a fost botezată Cenaspis aenigma, „misteriosul șarpe-cină”.

Pe baza unor trăsături ale scheletului și dinților, oamenii de știință au lansat ipoteza că Cenaspis se hrănește cu insecte și își are adăpostul sub pământ.

A stat ascuns zeci de ani

„În mod surprinzător, creatura nu a fost niciodată descoperită vie. De aceea, este greu de stabilit cu exactitate cum se hrănește sau cum trăiește”, a afirmat Jonathan Campbell, herpetolog la Universitatea din Texas.

În 1976, muncitorii care plantau palmieri în adâncurile unei păduri din regiunea mexicană Chiapas au descoperit un șarpe coral (o specie viu colorată, cu venin neurotoxic).

Când creatura a ajuns în mâinile lor, oamenii de știință au descoperit că ultima ei masă fusese un șarpe mai mic. Această a doua reptilă, cu lungimea de 25 de centimetri, era ceva special, pentru că nu putea fi încadrată în nicio specie cunoscută.

Specia din care făcea parte șarpele mâncat de un alt șarpe a rămas necunoscută timp de 42 de ani. De aceea, exemplarul a fost păstrat în colecția unui muzeu.

În deceniile care au urmat, oamenii de știință au încercat de zeci de ori să clasifice șarpele, dar fiecare tentativă s-a soldat cu un eșec.

O specie aparte

Într-un final, în 2018, herpetologii au reușit să descifreze misterul „șarpelui-cină”. Descoperirile echipei conduse de Campbell, publicate în Journal of Herpetology, identifică Cenaspis ca fiind nu doar o specie nouă, ci un gen cu totul nou.

Sarpe 02
O reprezentare a noii specii, realizată pe calculator. Foto: Pinterest

Singurul mascul de 25 de centimetri care reprezintă atât genul, cât și specia, are burta decorată cu trei forme triunghiulare. Tot pe burtă mai are solzi care îi dau o înfățișare dungată. Tiparul ventral nu mai este întâlnit la niciun alt șarpe din America Centrală.

În plus, hemipenisurile animalului (organele sexuale) nu au protuberanțele întâlnite de obicei pe aceste organe. Au, în schimb, structuri în formă de cupă, care seamănă cu fagurii de miere.

Campbell crede că în pădurile din America Centrală există și alte exemplare ale enigmaticului șarpe, săpându-și vizuini și folosind diverse tehnici pentru a nu fi detectate.

„Acest lucru este o dovadă a faptului că unii șerpi se ascund foarte bine. Dacă ținem cont de asta și de faptul că nu se deplasează prea mult, putem să înțelegem de ce acești șerpi sunt zăriți atât de rar”, a conchis Campbell.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu