Săraci vs. bogați, văzuți de sus. Fotografii care ne arată inegalitățile dintre oameni

Un proiect realizat de fotograful Johnny Miller arată, dintr-o perspectivă originală, contrastul evident dintre cei săraci și cei bogați.

Pe când își făcea masteratul în antropologie la Universitatea Cape Town, din Africa de Sud, fotograful american a descoperit că inegalitățile dintre oameni sunt imposibil de ignorat.

Două lumi paralele

saracie_drone_01
Seria „Priveliști inegale” se concentrează asupra distribuirii inegale a bogăției în jurul lumii. Această imagine arată două părți din cartierul Santa Fe, din Mexico City

„Din clipa în care aterizezi în Cape Town, dai de cocioabe. Aeroportul este înconjurat de cocioabe de tablă, printre care trebuie să treci cu mașina preț de zece minute, până când ajungi în suburbiile mai înstărite.

Acolo trăiesc oamenii privilegiați (inclusiv eu însumi). Acesta este status quo-ul din Cape Town, Africa de Sud, și din multe părți ale lumii. Însă este un status quo cu care eu nu sunt împăcat”, a declarat Johnny Miller.

saracie_drone_02
Așezarea Kya Sands (dreapta) din Johannesburg, Africa de Sud, se învecinează cu suburbia Bloubosrand, care aparține clasei mijlocii

Inspirat de ideea că inegalitatea este provocarea principală a acestei generații, Miller și-a început seria de fotografii făcute cu drona în aprilie 2016.

Prin acest proiect, el și-a dorit să scoată la iveală condițiile contrastante de viață de la sol. Imaginile sunt convingătoare și fac parte dintr-o serie în desfășurare, numită „Priveliști inegale”.

Fotografii cu drona

saracie_drone_03
O zonă de case din cartierul Ixtapalapa, din Mexico City, înconjurată de un gard. Ea se află lângă un cartier locuit de cei cu venituri mici

Miller folosește o varietate de unghiuri pentru a revela inegalitatea flagrantă dintre cartiere.

„Imaginile cele mai de impact sunt cele făcute atunci când obiectivul aparatului este perpendicular pe sol. Astfel, pot surprinde în mod direct granițele dintre cei bogați și cei săraci”, spune el.

saracie_drone_05
Frumusețea naturală a Clubului Regal de Golf din Nairobi contrastează cu mahalaua din vecinătate

Uneori, această graniță este un gard, alteori un drum sau o mlaștină. De o parte a graniței se află cocioabe sau case sărăcăcioase, iar de cealaltă parte găsim case mari sau vile.

Compoziția acestor fotografii are un impact puternic asupra oamenilor , iar imaginile sunt profund tulburătoare.

saracie_drone_04
Suburbia înstărită Masaki se învecinează cu cartierul sărac Msasani în orașul Dar es Salaam, Tanzania

Miller spune că își alocă timp pentru a cerceta și identifica locurile pe care urmează să le fotografieze. El folosește recensăminte, hărți, știri, precum și informații obținute din conversațiile cu diverși oameni.

„După ce identific zonele pe care vreau să le fotografiez, le vizualizez pe Google Earth și încerc să alcătuiesc un plan de zbor. Asta înseamnă că trebuie să țin cont de legile privitoare la traficul aerian și securitate.

Apoi, contează durata de viață a bateriei, distanța, condițiile meteo și mulți alți factori. Ca să nu mai zic de toată logistica pe care o implică realizarea proiectului – hoteluri, mașini închiriate, limbi diferite”, spune el.

Adeseori, este ajutat de un prieten sau un coleg, însă uneori este pe cont propriu.

Riscuri și pericole

saracie_drone_06
Zona rezidențială împădurită Tierboskloof, aflată la 15 kilometri de Cape Town, se învecinează casele cu acoperiș de tablă din cartierul Imizamo Yethu

Călătoriile făcute pentru a surprinde unele dintre aceste scene nu sunt lipsite de riscuri.

„Fotografiatul în orașe periculoase și așezări ilegale înseamnă să fii foarte atent la cele din jur. Trebuie să îți asiguri siguranța personală și să ai grijă cum interacționezi cu oamenii”, a mai spus Miller.

Proiectul l-a determinat pe Miller să depună eforturi pentru a face cunoscută problema inegalității și să caute soluții.

Ca să știi mai mult, citește „Conchistadorii prin ochii aztecilor”

Până când a apărut această carte, republicată de nenumărate ori, unica mărturie referitoare la cucerirea Americii era cronica scrisă de spaniolii victorioși. Miguel León-Portilla a pus laolaltă, cu o incomparabilă iscusință, textele traduse din limba nahuatl în spaniolă de Ángel María Garibay pentru a ne oferi viziunea celor învinși: cum au văzut indienii din Tenochtitlan, Tlatelolco, Texcoco, Chalco și Tlaxcala lupta împotriva conchistadorilor și nimicirea finală a lumii aztece. Enumerare a semnelor care au anunțat dezastrul, descriere a înaintării lui Cortés, cronică a luptei eroice a vechilor mexicani în apărarea culturii și a vieții lor, elegie a unei civilizații care s-a pierdut pentru totdeauna, „Conchistadorii prin ochii aztecilor” este o carte clasică și o lectură indispensabilă.

„Conchistadorii prin ochii aztecilor” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu