Schitul cu origini misterioase din craterul vulcanului Santa Margarida

În craterul vulcanului Santa Margarida, din nord-estul Spaniei, se află ceva cu totul neobișnuit: un schit medieval izolat, despre ai cărui constructori nu se mai știe nimic.

Distrus de un cutremur puternic și refăcut din temelii sute de ani mai târziu, lăcașul de cult atrage oameni din toate colțurile lumii datorită amplasării lui ieșite din comun.

Anul construirii schitului este necunoscut

Despre originile schitului Santa Margarida de Sacot nu se știu foarte multe. A fost menționat pentru prima oară în 1403, când parohul Bernat de Ça Terrada l-a inclus în testamentul său.

Crater vulcan
Schitul este ascuns în craterul vulcanului, departe de tumultul civilizației. Foto: barcelonatrailrunning.com

Construcția inițială era o structură de piatră în stil romanic, cu o singură navă și o turlă cu clopot. Însă aceasta a fost distrusă de un cutremur puternic, survenit în 1427 sau 1428, și a fost reconstruită în 1865.

Vulcanul, care face parte din Zona Vulcanică La Garrotxa, nu reprezintă un pericol, deoarece a erupt pentru ultima oară acum aproximativ 10.000 de ani. Zona Vulcanică La Garrotxa este situată la aproximativ 90 de kilometri de Barcelona și este format din 40 de conuri vulcanice, toate stinse.

Festivitățile Alpec atrăgeau oamenii aici

Marti Collelldevall, consilier pe probleme de cultură și membru al comitetului responsabil cu întreținerea capelei, spune că, în ultima vreme, schitul stă mai mult nefolosit.

Singura perioadă a anului când oamenii veneau aici în număr mare era sărbătoarea anuală Alpec. Atunci, aici se ținea o slujbă religioasă, iar apoi pelerinii erau invitați la masă și la concerte de muzică live.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Schitul
În timpul festivităților Alpec, aici veneau sute de oameni. Foto: istock/Eloi_Omelia

Evenimentul coincidea cu sărbătorirea Sfintei Margareta din Antiohia, care are loc în fiecare an, pe 20 iulie. Cu ocazia festivităților, sute de credincioși urcau versantul vulcanului de 682 de metri, pentru a ajunge la schit.

Însă pregătirea capelei pentru Alpec a devenit un coșmar logistic, voluntarii fiind nevoiți să folosească vehicule 4×4 pentru a transporta generatoare electrice și alte echipamente în interiorul craterului. De aceea, începând cu 2016, festivitățile nu au mai avut loc.

De ce a fost schitul construit într-un vulcan?

Mulți s-au întrebat de ce a fost construit schitul într-un vulcan? De ce nu a fost edificat în satul din apropiere, Santa Pau, unde oamenii ar fi ajuns mai ușor?

Collelldevall spune că nimeni nu știe precis de ce a fost ales acest loc. Totuși, cercetătorul Josep Maria Mallarach crede că motivul ar putea avea de-a face cu Sfânta Margareta din Antiohia.

Baloane
Cei care nu pot sau nu vor să parcurgă pe jos drumul până la schit îl pot admira de sus, în timpul unei excursii cu balonul. Foto: turismegarrotxa.com

„Mallarach a descoperit o legătură între vulcani și simbolistica creștină a focului, care are două semnificații opuse. Pe de o parte, focul reprezintă iadul și maleficul, dar are și o semnificație sacră.

Potrivit tradiției creștine, Sfânta Margareta din Antiohia a învins un dragon, așa că se crede că această capelă a fost construită în vulcan pentru a apăra de foc locuitorii din zonă”, afirmă Collelldevall.

 


Ți-a plăcut acest articol? Citește și Testul suprem al izolării – 5 dintre cele mai inaccesibile mănăstiri din lume.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu