Schitul cu origini misterioase din craterul vulcanului Santa Margarida

În craterul vulcanului Santa Margarida, în nord-estul Spaniei, se află ceva cu totul neobișnuit: un schit medieval izolat, construit de oameni despre care nu se mai știe nimic.

Distrus de un cutremur puternic în 1428 și refăcut din temelii în secolul XIX, lăcașul de cult atrage oameni din toate colțurile lumii datorită amplasamentului său ieșit din comun.

Anul construirii schitului este necunoscut

Crater vulcan
Schitul este ascuns în craterul vulcanului, departe de tumultul civilizației. Foto: Barcelona Trail Running

Despre originile schitului Santa Margarida de Sacot nu se știu prea multe. A fost menționat pentru prima oară în 1403, când parohul catalan Bernat de Ça Terrada l-a inclus în testamentul său.

Construcția inițială era o structură de piatră în stil roman, cu o singură navă și o turlă cu clopot. Însă aceasta a fost distrusă de un cutremur puternic survenit în prima jumătate a secolului XV și a fost reconstruită în 1865.

Vulcanul, care face parte din Zona Vulcanică La Garrotxa, nu reprezintă un pericol, deoarece a erupt ultima oară acum aproximativ 10.000 de ani.

Zona Vulcanică La Garrotxa este situată la aproximativ 90 de kilometri de Barcelona și este formată din 40 de conuri vulcanice, toate stinse.

Festivitățile Alpec atrăgeau oamenii aici

Schitul
În timpul festivităților Alpec, aici veneau sute de oameni. Foto: istock / Eloi Omelia

În ultima vreme, schitul stă mai mult nefolosit. Până în 2016, singura perioadă când oamenii veneau aici în număr mare era sărbătoarea anuală Alpec.

Atunci se ținea o slujbă religioasă, iar apoi pelerinii erau invitați la masă și la concerte.

Evenimentul coincidea cu sărbătorirea Sfintei Margareta din Antiohia, care are loc în fiecare an pe 20 iulie. Cu ocazia festivităților, sute de credincioși urcau versantul vulcanului de 682 de metri pentru a ajunge la schit.

Însă pregătirea capelei pentru Alpec a devenit un coșmar logistic, voluntarii fiind nevoiți să folosească vehicule 4×4 pentru a transporta generatoare electrice și alte echipamente în crater.

De aceea, începând cu 2016, festivitățile nu au mai avut loc.

De ce a fost schitul construit într-un vulcan?

Baloane
Cei care nu pot sau nu vor să parcurgă pe jos drumul până la schit îl pot admira de sus, în timpul unei excursii cu balonul. Foto: Turisme Garrotxa

Mulți s-au întrebat de ce a fost construit schitul într-un vulcan? De ce nu a fost edificat în satul din apropiere, Santa Pau, unde oamenii ar fi ajuns mai ușor?

Nimeni nu știe precis de ce a fost ales acest loc. Totuși, cercetătorul Josep Maria Mallarach crede că motivul ar putea avea de-a face cu Sfânta Margareta din Antiohia.

Mallarach a descoperit o legătură între vulcani și simbolistica creștină a focului, care are două semnificații opuse. Pe de o parte, focul reprezintă iadul și maleficul, dar are și o semnificație sacră.

Potrivit tradiției creștine, Sfânta Margareta din Antiohia a învins un dragon, așa că se crede că această capelă a fost construită în vulcan pentru a apăra de foc locuitorii din zonă.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu