Sandvișul, gustarea popularizată de un obsedat de jocuri de noroc

Sandvișul este, probabil, cea mai răspândită mâncare de pe glob, o gustare ușor de preparat și de consumat, indiferent de circumstanțe. Dar cum a apărut acest produs alimentar?

Cel care a rămas în istorie drept inventatorul acestui fel de mâncare este un nobil britanic – John Montagu, cel de-al patrulea conte de Sandwich.

John Montagu
Foto: Wikimedia

Sandvișul modern este numit după John Montagu, dar circumstanțele exacte ale inventării sale sunt încă subiect de dezbatere.

Un jucător de cărți înflăcărat

John Montagu s-a născut în 1718, în Anglia. La vârsta de doar 10 ani, în urma morții bunicului său, Montagu a preluat titlul nobiliar de conte de Sandwich.

Viața sa în înalta societate a fost, în cea mai mare parte, una obișnuită. La fel ca majoritatea nobililor britanici ai vremii, s-a căsătorit, a avut amante și a deținut mai multe funcții politice și militare.

Sandvis
Foto: Guff

În general, John Montagu este ținut minte pentru două lucruri: James Cook a botezat Insulele Hawaii cu numele său, în semn de recunoștință (inițial, arhipelagul se numea Insulele Sandwich) și a inventat (sau cel puțin susținea că a inventat) sandvișul.

Potrivit relatărilor istorice, John Montagu era un parior și un jucător de cărți înflăcărat. În timpul partidelor deosebit de lungi, nobilului nu îi plăcea să întrerupă jocul pentru a mânca.

Însă, cum foamea nu îi dădea pace, s-a gândit la un fel de mâncare ușor de preparat, pe care să-l poată consuma în timpul partidelor lungi, fără a se opri din joc și fără să se ridice de pe scaun.

Sandvișul creat de Montagu consta într-o felie de carne de vită plasată între două felii de pâine prăjită. Aceasta a fost prima versiune modernă a sandvișului, însă nicidecum prima din istorie.

Conceptul nu era nou

Sandvis 02
Foto: Ohio County Journal

Este posibil ca Montagu să se fi inspirat de la alte popoare europene când a creat acest fel de mâncare. Vizitând țările mediteraneene și estul Europei, Montagu trebuie să fi observat oameni care foloseau lipii ca să țină laolaltă mai multe ingrediente.

În loc să fie nevoiți să se așeze la masă, acești oameni puteau mânca mergând sau făcând altceva între timp (cum era jocul de cărți în cazul lui Montagu).

Întors acasă, Montagu a adaptat ideea la ingredientele disponibile în Marea Britanie: carnea de vită și pâinea. Nobilul a început să consume sandvișurile în timpul jocurilor de cărți.

În curând, partenerii săi au început să mănânce, și ei, celebrele sandvișuri. În timp ce John Montagu a pretins că a inventat sandvișul, ideea de a introduce în pâine brânză, carne sau legume nu era deloc nouă.

Cu secole înainte de nașterea Montagu, grecii mâncau bucăți de lipie umplute cu carne și legume. Arabii și indienii foloseau pâinea naan (tot un soi de lipie), pe care o umpleau cu curry, orez și preparate din carne.

Conceptul de sandviș a fost utilizat chiar și în Lumea Nouă. Conchistadorii au văzut în Mexic băștinași mâncând taco, o turtă de mălai umplută cu carne, foarte populară chiar și astăzi.

Cu toate că ideea lui John Montagu de a pune carne între două felii de pâine nu era nouă, faptul că acest om a popularizat-o în civilizația occidentală l-a făcut să rămână în cărțile de istorie.


În continuare, descoperă 11 curiozități despre mâncare, iar apoi află care sunt 5 dintre cele mai riscante feluri de mâncare din jurul lumii.


Distribuie:

Citește în continuare

>