Saluki, câinii ultrarapizi folosiți la vânătoarea de gazele

Când vine vorba despre câini rapizi, ne gândim în general la ogari, dar ai auzit vreodată de Saluki? Acest câine de talie mare este renumit pentru viteza sa formidabilă și este considerat una dintre cele mai vechi rase domestice.

De fapt, se crede că acești câini neobișnuiți, folosiți odinioară pentru a vâna gazele, ar fi existat chiar și în vremea Egiptului antic. În acest articol îți prezentăm câteva curiozități despre Saluki, câinii care pot alerga cu 70 de kilometri pe oră. Am inclus și un reportaj video Euronews despre aceste animale ieșite din comun.

1

Saluki este una dintre cele mai vechi rase de câini

Caini Saluki
Foto: Pinterest

Cele mai vechi dovezi arheologice care atestă existența acestei rase datează de cel puțin 5.000 de ani. Reprezentări ale unor câini zvelți, cu urechi, cozi și picioare cu blană lungă, au fost găsite pe diverse artefacte din Orientul Mijlociu, precum picturile funerare și mozaicurile.

Rasa a ajuns în Europa abia în secolul XIX, când câteva exemplare au fost introduse în Anglia.

2

Saluki este denumit uneori „câinele regal al Egiptului”

Nobilimea egipteană considera câinii din această rasă ca fiind companioni valoroși și nobili, pe care îi mumificau la fel ca pe faraoni și pe ceilalți oameni de seamă. Rămășițe de câini Saluki au fost găsite în mormintele egiptene de pe cursul superior al Nilului.

3

Arabii îi considerau un dar de la Allah

Milenii mai târziu, membrii triburilor arabe au ajuns să prețuiască foarte mult câinii Saluki, despre care credeau că sunt un dar de la divinitate și pe care îi denumeau „el hor” („nobilii”).

Arabii acordau o mare importanță creșterii acestor patrupede, pe care le apreciau pentru viteza, rezistența și instinctul de vânătoare foarte dezvoltat. Câinii Saluki sunt folosiți și astăzi pentru vânătoare în Orientul Mijlociu.

4

Câinii Saluki se bazează foarte mult pe văz

Saluki fac parte din grupa câinilor de vânătoare și sunt renumiți pentru faptul că se bazează pe văz mai mult decât pe miros pentru a identifica prada. Apoi, își folosesc viteza extraordinară, ca să urmărească și să prindă animalul.

Deoarece sunt prea rapizi pentru ca oamenii să țină pasul cu ei, Saluki vânează singuri și au o personalitate independentă.

5

Sunt mult mai rezistenți decât par

Caini Saluki 01
Foto: Fishubsidy.org

Acești câini sunt crescuți pentru a urmări prada pe trasee lungi și accidentate, așa că nu sunt atât de fragili pe cât par. Saluki pot alerga cu viteze cuprinse între 50 și 70 de kilometri pe oră, ceea ce explică de ce triburile arabe îi foloseau la vânătoarea de gazele.

Ca să prevină rănile, vânătorii arabi le ungeau labele cu henna sau ulei de nucă.

6

Câinii Saluki trebuie să alerge cel puțin de două ori pe săptămână

Simplele plimbări în jurul blocului nu sunt suficiente pentru a satisface nevoia de mișcare a acestor câini. Aceștia au nevoie să alerge de cel puțin două ori pe săptămână.

Caini Saluki 02
Foto: Pinterest

De aceea, proprietarii de Saluki trebuie să beneficieze de o curte foarte mare sau de acces la o zonă unde își pot antrena câinii.

Gardul împrejmuitor trebuie să aibă înălțimea de cel puțin 1.5 metri deoarece Saluki sunt săritori fenomenali și pot trece cu ușurință de orice obstacol mai mic.

7

Câinii Saluki aleargă ușor pe nisip

Câinii Saluki vin într-o mare varietate de combinații de culori, printre care alb, crem, cafeniu, roșcat, cenușiu și negru. Blana trebuie periată săptămânal.

O altă caracteristică a rasei sunt „tampoanele” de păr dintre degetele, care le permit să alerge pe nisip fără dificultate. Dacă sunt îngrijiți corespunzător, pot trăi până la 17 ani și sunt niște companioni afectuoși și devotați, dar au și momente în care își manifestă independența.

Abonează-te la canalul Incredibilia:

Ca să știi mai mult, citește „Chaser: Descoperirea geniului câinelui care știe 1.000 de cuvinte”

Cățelușa Chaser i-a fascinat atât pe iubitorii de câini, cât și pe oamenii de știință. Povestea ei dezvăluie potențialul dialogului cu câinii cu mult dincolo de comenzile de tipul „adu mingea”. După ce a luat un pui de Border Collie, botezat Chaser, profesorul de psihologie John Pilley a dorit să exploreze granițele învățării limbajului și comunicării dintre oameni și cel mai bun prieten al omului.

Dând dovadă de performanțe considerate până atunci imposibile la câini, Chaser a memorat în scurt timp numele a peste o mie de jucării și propoziții cu multiple elemente de gramatică. Realizările lui Chaser revoluționează modul în care ne raportăm la inteligența animalelor. Călătoria lui John Pilley și a lui Chaser demonstrează puterea învățării prin joc și ne deschide ochii către potențialul nemărginit al animalelor pe care le iubim.

„Chaser: Descoperirea geniului câinelui care știe 1.000 de cuvinte” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „Saluki, câinii ultrarapizi folosiți la vânătoarea de gazele”

  1. Citesc cu mare placere articolele dvs. si le recomand si altora sa le citeasca, apreciind ca acestea contribuie la largirea orizontului de cunoastere chiar si al oamenilor adulti, fie ei si intelectuali!

    Răspunde

Lasă un comentariu