Versetele satanice, Salman Rushdie și povestea condamnării sale la moarte

Este 14 februarie 1989. În timp ce scriitorul Salman Rushdie se află la ceremonia de lansare a unei cărți, Ayatollahul Khomeini al Iranului emite fatwa, un apel internațional adresat tuturor musulmanilor, în care cere uciderea lui Rushdie.

Inițial, recompensa pentru uciderea lui Salman Rushdie a fost de un milion de dolari, dar suma avea să crească repede. La scurt timp după decretul lui Khomeini, forțele de securitate britanice l-au luat în custodie pe scriitor și l-au ascuns.

Acesta avea să trăiască în clandestinitate pentru următorii nouă ani, fiind protejat non-stop de poliție. Salman Rushdie a reapărut în public în 1998, însă fatwa a rămas valabilă până în ziua de azi.

Ce anume a dus la fatwa?

Salman Rushdie 06

Totul a început în septembrie 1988, odată cu lansarea romanului „Versetele satanice”, care a scandalizat comunitatea musulmană. Islamiștii considerau că romanul lui Salman Rushdie este o blasfemie și insulta supremă adusă religiei lor.

În cercurile politice, sociale și religioase au avut loc controverse aprinse, dând naștere unui val de violențe în lumea întreagă. Autoritățile din India și din alte patru țări au interzis cartea, în urma numeroaselor proteste de stradă.

Revolte au zguduit Pakistanul. În Regatul Unit al Marii Britanii, precum și în alte țări din lume, demonstranții au ars copii ale „Versetelor satanice” . Însă acesta a fost doar începutul. După ce cartea a apărut în SUA, în februarie 1989, situația s-a înrăutățit, iar Ayatollahul Khomeini a emis celebra fatwa.

Furie în jurul lumii

Salman Rushdie 02
Mai multe librării din SUA au fost ținta unor atacuri cu bombă din cauza cărții lui Rushdie

„«Versetele satanice» au dat naștere unor revolte în țările musulmane și unor proteste masive în Marea Britanie. Librării din California au fost atacate și au avut loc asasinate sau tentative de asasinat în Belgia, Italia, Japonia şi Norvegia.

Cel puțin 22 oameni, inclusiv traducătorul japonez al lui Salman Rushdie, au fost uciși în urma acestui scandal”, relata Jonatahan Rauch, jurnalist la publicația „The Atlantic”.

Salman Rushdie 04
Exemplare ale cărții lui Rushdie au fost arse de musulmanii din întreaga lume

De asemenea, șase librării din Marea Britanie au fost ținta unor atacuri cu bombă. Traducătorul japonez Hitoshi Igarashi a fost împușcat mortal. În Norvegia, cineva l-a înjunghiat pe șeful editurii care publica cartea lui Salman Rushdie, însă acesta a supraviețuit.

Cel care a tradus cartea în limba turcă a fost, de asemenea, atacat, iar traducătorul italian Ettore Capriolo a fost înjunghiat în apartamentul său din Milano. Alții care au vorbit împotriva fatwa au fost, la rândul lor, uciși.

Totuși, Salman Rushdie a reușit să supraviețuiască numeroaselor tentative de asasinat.

Condamnarea la moarte a lui Salman Rushdie

Salman Rushdie 03
Ayatollahul Khomeini, liderul suprem al Iranului între 1979 și 1989

Ayatollahul Ruhollah Khomeini a înființat Republica Islamică Iran și a condus revoluția împotriva ultimului șah, Mohammad Reza Pahlavi, punând capăt celor 2.500 de ani de monarhie persană. Din 1979, Khomeini era liderul suprem al Iranului.

În această calitate, Ayatollahul Khomeini era „cea mai înaltă autoritate politică și religioasă a națiunii”, cu puteri judecătorești nelimitate. Pe 14 februarie 1989, Khomeini a emis celebra fatwa împotriva lui Salman Rushdie și a celor asociați cu publicarea „Versetelor satanice”.

„Din Allah ne tragem și la Allah ne vom întoarce. Îi informez pe toți musulmanii curajoși din lume că autorul «Versetelor satanice», un text scris, editat și publicat împotriva islamului, profetului și Coranului, alături de toți editorii și editurile conștiente de conținutul cărții, este condamnat la moarte.

Fac apel către toți musulmanii din lume să îi ucidă fără întârziere, pentru ca nimeni să nu îndrăznească să insulte credințele sacre ale musulmanilor de aici înainte. Oricine va fi ucis pentru această cauză va fi un martir, cu voia lui Allah.

Între timp, dacă cineva are acces la autorul cărții, însă nu poate pune în aplicare execuția, el trebuie să informeze musulmanii, pentru ca Rushdie să fie pedepsit pentru acțiunile sale”, a anunțat Khomeini la Radio Teheran.

Recompensa a sărit repede de 6 milioane de dolari.

Salman Rushdie 05

În iunie 1989, Ayatollahul Khomeini a murit. Astfel, potrivit legii islamice, fatwa a devenit irevocabilă până la moartea subiectului ei, adică Salman Rushdie. Succesorul lui Khomeini, președintele Ali Khamenei, a devenit noul lider suprem al Iranului.

Fatwa este încă în vigoare

La acea vreme, ministrul de Externe al Iranului a declarat că, deși fatwa rămânea în vigoare, guvernul iranian nu avea planuri să o implementeze. Prin urmare, Rushdie a încetat să se mai ascundă.

Salman Rushdie 01
Scriitorul Salman Rushdie

În 2000, Salman Rushdie s-a mutat în SUA, iar amenințarea cu moartea nu l-a oprit din scris. După emiterea fatwa, a publicat încă opt romane, două cărți pentru copii și a primit nenumărate premii.

În 2007, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii l-a uns cavaler, conferindu-i oficial titlul de „Sir Salman Rushdie”. Acest lucru a stârnit din nou furia comunității musulmane și a generat noi demonstrații de stradă și amenințări.

Guvernul și mass-media din Iran au continuat să reafirme existența fatwa împotriva lui Salman Rushdie. Lumii i s-a adus aminte că musulmanii încă doresc moartea scriitorului.

În 2016, 40 de organizații media iraniene au mai adăugat 600.000 de dolari la recompensa de câteva milioane pusă pe capul lui Rushdie. În tot acest tumult, viața scriitorului merge înainte.

În 2012, el și-a publicat autobiografia, „Joseph Anton: memorii” (pe care o poți comanda aici). Cartea povestește detaliile vieții scriitorului în anii în care s-a ascuns. Cartea a fost intitulată după numele fals pe care l-a folosit în cei nouă ani de clandestinitate: Joseph Anton.

În prezent, Salman Rushdie trăiește la New York.


salman rushdie versetele sataniceControversatul roman „Versetele satanice” i-a adus lui Rushdie Premiul Whitbread, o nominalizare la Premiul Booker şi o condamnare la moarte a cărei ameninţare încă mai stăruie asupra scriitorului.

Polemicile legate de posibilele conotaţii de blasfemie ale cărţii au pus uneori în umbră discuţiile legate de meritele literare ale textului şi de rolul jucat de acesta pe scena literaturii contemporane.

Dar „Versetele satanice” e, de fapt, un roman superb despre dezrădăcinări de tot felul, despre moşteniri care trebuie sau nu acceptate, despre măşti, straturi de identităţi şi istorii. Este, în egală măsură, o carte a regăsirilor şi una a afirmaţiilor, o poveste fascinantă, plină de personaje fabuloase dintr-o lume aflată la graniţa dintre iluzie şi realitate.


Ca să știi mai mult

Marii scriitori nu au avut nicidecum vieți plictisitoare, așa cum reiese din ceea ce am învățat la școală. Unii dintre cei care au lăsat în urmă opere literare de o inestimabilă valoare aveau apucături bizare, propriile slăbiciuni, vicii și frivolități. Pe scurt, erau și ei oameni ca noi. Din această carte hilară, plină de curiozități dintre cele mai puțin ortodoxe, vei afla aspecte picante din viețile unora dintre cei mai mari scriitori ai lumii, pornind de la William Shakespeare și ajungând până în vremurile noastre.

Comandă cartea „Viața secretă a marilor scriitori” pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Lasă un comentariu