Electricianul care s-a salvat din deșertul Sahara transformându-și mașina stricată în motocicletă

Citroenul lui Emile Leray s-a stricat în deșertul Sahara, la 32 de kilometri de cel mai apropiat sat marocan. Bărbatul s-a salvat singur, transformând mașina într-o motocicletă.

A folosit amortizorul mașinii drept scaun pentru motocicletă, a pus motorul și cutia de viteze a mașinii la mijlocul motocicletei și a scurtat șasiul. A realizat toate aceste lucruri de unul singur, în pustiu, în doar 12 zile.

Emile Leray s-a trezit la 32 de kilometri de cel mai apropiat sat și a dormit în caroserie, transformând restul automobilului într-o motocicletă. Foto: Emile Leray

Când a rămas izolat în deșertul din Maroc, în 1993, cu mașina grav avariată, francezul Emile Leray s-a apucat de o sarcină care i-ar fi împins pe mulți în brațele disperării. După ce Citroenul său s-a defectat, electricianul întreprinzător s-a hotărât să se întoarcă în civilizație.

Leray și-a transformat mașina într-o motocicletă, reușind să-și câștige titlul de „cel mai ingenios mecanic din lume”.

Emile Leray a transformat amortizorul mașinii în șa de motocicletă, a scurtat șasiul și a plasat motorul și cutia de viteze la mijloc, creând un vehicul care a putut rula suficient cât să-l ducă în siguranță înapoi în civilizație.

Pe atunci în vârstă de 43 de ani, bărbatul traversa deșertul cu mașina, un Citroen 2CV, după ce plecase din orașul marocan Tan-Tan. Pe drum, a fost oprit la un avanpost militar și a fost informat că nu putea trece mai departe, potrivit History Garage.

Având în față posibilitatea întoarcerii în Tan-Tan, Emile s-a decis să continue off road și să meargă prin zona interzisă. Din nefericire, terenul stâncos și accidentat i-a cauzat în curând probleme – a pierdut controlul asupra mașinii și s-a lovit de o stâncă.

Impactul a dus la ruperea brațului oscilant și a osiei roților. De acum, mașina era imposibil de condus. Cum cel mai apropiat sat era la 32 de kilometri, Emile și-a dat seama că era puțin probabil să reușească să ajungă acolo mergând pe jos.

Produsul finit: uimitoarea se motocicletă improvizată, asamblată din piesele mașinii, i-a permis lui Leray să se întoarcă în civilizație, unde a fost salvat de poliție. Foto: Emile Leray

Din fericire, avea o cutie mică de provizii, apă pentru câteva zile și câteva unelte, inclusiv un fierestrău. După ce a cântărit situația, a decis că lucrul cel mai indicat era să folosească piesele mașinii pentru a-și construi o motocicletă improvizată.

Potrivit Daily Mail, Leray avea să declare:

„Am vrut s-o apuc off road fiindcă eu călătorisem în Africa de vreo zece ori, deci cunoșteam bine regiunea și nu eram îngrijorat. Am adoptat o atitudine care să mă ajute să supraviețuiesc. Nu puteam să mă întorc pe jos – distanța era prea mare.”

„Am hotărât să să plec off road într-un Citroen 2CV, care, deși nu este un 4X4, este de ajuns. În Africa, această mașină era numită cămila de oțel, fiindcă putea să meargă peste tot, cu condiția să o conduci cu grijă. Nu trebuie să te porți brutal cu ea. Se pare că eu tocmai asta am făcut, fiindcă am stricat mașina.”

„Am adoptat o atitudine care să mă ajute să supraviețuiesc. Nu puteam să mă întorc pe jos, distanța era prea mare. Am mâncat puțin și am monitorizat rezerva de apă și mâncare ca să-mi ajungă cât mai mult timp posibil.”

Leray, acum în vârstă de 70 de ani, a păstrat motocicleta ca amintire a evadării sale din deșertul marocan. Foto: Alastair Miller

Leray a început prin a îndepărta caroseria mașinii, pe care a folosit-o ca adăpost sub care să doarmă. Ca să construiască motocicleta, a scurtat șasiul mașinii, după care a reatașat osiile și două roți și a instalat motorul și cutia de viteze la mijloc.

A crezut că va îi va lua doar câteva zile să construiască motocicleta, însă, până la urmă, a avut nevoie de 12 zile. La final, motocicleta era gata și, cu numai o jumătate de litru de apă la dispoziție, Emile a apucat-o pe drumul de întoarcere către civilizație.

Drumul era greu, iar bărbatul a căzut de mai multe ori din șa. După o zi de mers, Emile a fost interceptat de poliția marocană, care l-a dus în cel mai apropiat sat.

Această aventură extremă a avut loc în 1993. Foto: Emile Leray

I-au dat și o amendă considerabilă, fiindcă documentele de înregistrare ale mașinii sale nu mai corespundeau cu vehiculul pe care îl conducea acum.

Chiar dacă povestea lui a fost difuzată pe scurt la televiziunile franceze în anii ’90, Leray nu și-a făcut publică aventura și aceasta a devenit cunoscută întregii lumi abia după ce a apărut online pe un site dedicat automobilismului.

Leray are acum 70 de ani și trăiește în nord-vestul Franței. A fost comparat cu eroul din filme de acțiune Tony Stark și cu supereroul Iron Man, cunoscut pentru abilitățile sale inginerești deosebite.

Leray a fost comparat cu Tony Stark, personajul din Iron Man (jucat de Robert Downey Jr.) cunoscut pentru abilitățile sale inginerești. Foto: Pinterest

Natura nebunească a acestei creații a fost reflectată cel mai bine într-un episod al serialului „Mythbusters” („Spărgătorii de mituri”), în cadrul căreia realizatorii au încercat să recreeze întregul proces.

Fără a se inspira din vreun manual, Adam Savage și Jamie Hyneman au dezasamblat un Citroën 2CV, procedură care li s-a părut ușoară.

Apoi, cei doi corealizatori s-au apucat să construiască motocicleta. Acest lucru nu li s-a mai părut ușor. De altfel, au și eșuat de două ori. Prima oară, au eșuat atunci când au încercat să realizeze o versiune îmbunătățită, dar care avea nevoie de doi oameni să o conducă.

Adam Savage și Jamie Hyneman, de la „Mythbusters”, încercând să recreeze motocicleta lui Leray. Foto: Discovery

A doua oară, realizatorii au încercat să recreeze motocicleta lui Leray cu ajutorul imaginilor pe care le văzuseră. Însă nu au reușit să-și țină echilibrul pe ea suficient cât să-și salveze viețile dintr-o eventuală „evadare” din deșertul Sahara.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

3 comentarii la „Electricianul care s-a salvat din deșertul Sahara transformându-și mașina stricată în motocicletă”

  1. Vad ca se repeta de mai multe ori 32 km.A stat 12 zile s-o faca. Provizii pentru cateva zile…..??? Pai daca merge 5 km/zi tot ajungea in 6 zile…

    Răspunde
    • asta ma gandeam si eu ! pe langa faptul ca trebuie sa fii un francez batut in cap de soare sa pleci cu conserva aia off road in Sahara

      Răspunde

Lasă un comentariu